Cainele Si Catelul

Extras din referat Cum descarc?

Fabula este o opera literara in versuri sau in proza in care autorul prezinta defecte ale oamenilor prin intermediul unor animale, plante sau obiecte personificate.
In cadrul acestei naratiuni apar toate momentele subiectului: expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantul.
Titlul fabulei sugereaza, la prima vedere, o relatie de colaborare intre doua personaje principale, implicate in miezul actiunii. In realitate insa, spre surpriza cititorului, relatia ascunde o prapastie de netrecut intre personajele care traiesc si vor ramane sa traiasca in lumi total diferite.
Naratiunea incepe cu dialogul dintre cainele Samson, numit in mod ironic, prin aluzia la personajul mitologic, vrand sa sugereze faptul ca era puternic dar si vulnerabil, totodata. Asadar, Samson, dulau de curte, ce latra foarte tare, sta deunazi cu un bou, al treilea personaj care serveste doar ca martor, afirma ca uraste pe altii mai puternici ca el, lupii, ursi, leii, pentru ingamfarea lor generata de faptul ca se trag din neam mare. Pentru a arata ca el nu se mandreste cu originea sa nobila, apeleaza la argumente democratice, scuzandu-i pe cei pe care ii uraste de lipsa de educatie: Oamenii spun adesea ca-n tari civilizate / Este egalitate. Asadar, dulaul Samson, insufletit de sentimente nobile ce caracterizeaza o lume evoluata, se bucura chiar cand lighioana cea mai proasta ii spune caine sadea, neglijandu-i rangul, care i-ar fi cerut sa se adreseze cu domnia voastra. In scena isi face aparitia catelul Samurache, numele sugerand pe cineva neinsemnat, neputincios. Naiv, fara a patrunde dincolo de vorbe, si prietenos, e dispus sa se-ncreada in cele auzite si sa-si arate iubirea, dar cuvintele i se frang deoarece Samson il intrerupe amenintandu-l. In acest moment tensiunea operei creste in punctul culminant, iar deznodamantul surprinde arogantul, grosolanul dulau vrea egalitate dar nu pentru catei! . Folosind alegoria, procedeu specific fabulei, in spatele mastilor acestor animale descoperind defecte omenesti precum aroganta, demagogia, ipocrizia, intruchipate de Samson, si sinceritatea, naivitatea intruchipate de catelul Samurache. Pentru a face si mai clar contrastul dintre esenta si aparenta, poetul afirma in ultimele doua versuri ale fabulei: Aceasta intre noi adesea o vedem / Si numai cu cei mari egalitate vrem. Aceste versuri constituie, morala fabulei din care desprindem atitudinea critica a autorului fata de demagogie, aroganta, dar si fata de sinceritatea cu care unii ii apreciaza pe cei din jurul lor, dupa vorbe si nu dupa fapte. Morala ne indreapta printre altele sa ne cunoastem semenii dupa fapte si nu dupa vorbe.
Poezia in structura ei alterneaza versurile lungi cu versurile scurte, avand rolul de a sublinia mai puternic ideile pe care le exprima. Poezia Cainele si catelul, avand toate aceste trasaturi specifice fabulei poate fi incadrata in specia literara numita fabula.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cainele Si Catelul - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!