Câinele și cățelul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Grigore Alexandrescu este unul dintre scriitorii reprezentanti ai epocii de dinaintea Revolutiei de la 1848,in opera caruia elementele romantice se imbina cu cele clasice.A ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale in care ,indirect,a luat atitudine fata de moravurile societetii timpului sau.

Fabula este o opera epica in proza sau in versuri cu character satiric sau moralizator in care autorul critica anumite defecte omenest, punand intamplarile pe seama animalelor a plantelor sau a unor obiecte.

O astfel de creatie literara este si''Cainele si catelul''. Este o opera epica,deoareceeste povestita o intamplare ,pus ape seama animalelor,iar firul narativ se desprinde din dialogul dintre personaje.

Timpul actiunii este bine precizat, fiind fixat prin adverbul ''deunazi'', adica perioada in care poetul traieste.

Convorbirea diontre cainele Samson si catelul Samurache inprezenta unui bou, formeaza prima parte a poeziei,iar ultima-alcatuita din doua versuri-constituie morala.

Poezia incepe direct cu afirmatiile ipocrite ale dulaului despre egalitatea intre toate dobitoacele,acesta exprimandu-si dezaprobarea fata de cei care se lauda cu originea lor nobila.''Cat ini sunt de urate unele dobitoace/cum lupii ,ursii,leii shi alte cateva,/Care cred despre sine ca pretuiesc ceva.'' Samson considera ca egalitatea este expresia progresului.El afirma ca se bucura atunci cand cel mai umil dintre caini i se adreseaza prin cuvinte simple.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cainele si catelul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
515 cuvinte
Nr caractere:
3 041 caractere
Marime:
8.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Grigore Alexandrescu, fabula, opera epica
Predat:
la gimnaziu
Sus!