Bogdan Petriceicu Hasdeu in viziunea contemporanilor si modul in care poate fi receptat

Extras din referat Cum descarc?

Este cert ca B.P.Hasdeu devine un subiect epuizat in acest secol grabit, dar face sa mentionam aici ca o somitate de marimea lui nu se pierde asa usor precum o vapaie in atmosfera dezolanta, mai ales ca persista numele-i gravat in tencuiala unei biblioteci, adica a unei atemporalitati. Este vorba de cazul Hasdeu in procesul timpului marcat de schimbare continua si cu implicatii dureroase la capitolul "literatura artistica in basarabia". Incercarea de a impune un punct de vedere in problema data solicita mare ocolire a pericolului de esec. Totusi ne-am permite sa abordam unele teme relevante din creatia lui B.P.Hasdeu , sa le raportam la actualitate si sa deducem esenta esentelor. Acest moment de remarca analitica este curios si incitant , dar si imposibil. Ce am putea face? Cum am schimba starea persistenta in critica anterioara? 
Daca Hasdeu apare depasit din perspectiva cititorilor actuali, atunci e timpul sa le sugeram ideea ca el e un Umberto Eco al timpului sau, unde stie sa opereze cu arhiva istoriei si a traditiei in temeiurile unei psihologii nationale, iar lucrarile sale de cercetare lingvistica aditioneaza o suita de sensuri premergatoare si evolutive chiar, similare cu ideile reliefate in "Pendulul lui Foucault" de U.Eco. Asemeni cercetatorului italian din zilele noastre, preocupat de estetica, literatura, semiotica, B.P.Hasdeu a stiut ce reprezinta munca asidua si elocventa a unui cititor cu intentii pozitive, cu aptitudini de revelatie. Acum suntem bine informati ca intentia cititorului este foarte importanta la momentul actual, deoarece de aceasta depinde, in mare parte, forta de rezistenta a operei literare in contextul social- cultural. 
Modul in care poate fi receptat eficient B.P.Hasdeu implica, neaparat, constientizarea faptului ca in personalitatea acestui scriitor, folclorist, lingvist si istoric se mai adauga si conceptul de "cercetator al virtutei".


Fisiere in arhiva (1):

  • Bogdan Petriceicu Hasdeu in viziunea contemporanilor si modul in care poate fi receptat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Calinescu, G."Istoria literaturii romane de la origini pina in prezent". Conpendiu. Chisinau, 1993, p.122-123
2. Cioculescu , S. "Istoria literaturii romane moderne", in colaborare cu V.Streinu si Tudor Vianu, Bucuresti, 1971, p.128
3. Hasdeu, B.P. "Razvan si Vidra", Corint, 2003
4. Eco, U. "Pendulul lui Foucault", Polirom , 2005
5. Eco, U. "Lector in fabula. Le role du lecteur...", Biblio (assais), 2007


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!