Bibliografii

Extras din referat Cum descarc?

Ion Creanga s-a nascut la 1 martie 1837 , in tinutul plin de legende si proverbe al Humulestilor. Ca fiu al lui Stefan a Petrei si al Smarandei, fiica vornicului David Creanga din Pipiring. 
Creanga isi incepe tarziu activitatea literara, si aceasta in urma readucerii lui la "Junimea"-1875- de catre bunul sau prieten Mihai Eminescu, cel care descopera in el o adevarata valoare, un incontestabil talent. 
Parerile junimistilor in privinta operei lui Creanga le cunoastem:
o Iacob Negruzzi spune despre ele " Toba de anecdote, el avea totdeauna cate una disponibila si cand aducea Junimea cate o poveste sau nuvela si mai tarziu cate un capitol din Amintirile sale , cu cata placere si haz ascultam sanatoasele produceri ale acstui talent primitiv si necioplit."
o Titu Maiorescu aprecia ca " Pentru graiul cuminte si adeseori glumet al taranului moldovean, Creanga este recunoscut ca model. 
Dar prima mare recunoastere a lui Creanga ca scriitor de geniu a venit din partea unui critic format la Scoala Contemporanului. Este vorba de I. Braileanu. 
Creanga este talentul pe care-l are din nastere. Opera lui Creanga este epopeea poporului roman. El este " Homer al nostru". Apare aici si una din primele incercari de a I se afla afinii in vastul cadru al literaturii universale  
Nicolae Iorga a facut prima apropiere dintre Creanga si Rabelais prin inclinarea spre satira ,prin fforta de a inpinge anecdota pana la epopeea sateasca dovedite de povestitorul moldovean .
Primii ani ai vietii (copilaria si adolescenta ) au fost anii acumularii maxime a intelepciunii populare ,a folclorului , pentru Creanga.
Conceptia despre viata a lui Creanga -oglindita si in creatiile sale literare ,aceea apoporului ,a grupului social din care face parte .Categoria grupului pe care -l reprezinta Creanga eacela alrazesilor moldoveni,tarani liberi care au luptat secole intregi pentru a-si apara libertatea .
Inconjurat de oameni harnici si activi,Creanga a crescut intr-o adevarata religie a muncii, care consacra viata ca valoare activa .
Oamenii sunt cu atat mai pretiosi cu cat sunt mai activi si mai utili in mijlocul semenilor lor . O lege naturala reglementeaza parca sub acest raport relatiile din oameni, excluzand pe trantori, ca intr-o societate de albine.(Povestea unui om lenes).
Temperamentul artistic al scriitorului se desfasoara in voie in registrul satiric, cele mai reusite creatii vor fi acelea in care exagerarea constienta va contura cu mai multa tarie laturi variate ale temperamentelor si caracterelor infatisate.
Ion Creanga este deci un artist de formatie populara, pastrand in opera lui cu un profound caracter umorist , etosul si conceptia estetica a meselor. Si a reusit sa creeze o opera cu un adanc caracter national prin fondul problemelor, aduse in creatiile sale, prin atitudinea lui fata de diferitele aspecte ale vietii(atitudine caracteristica poporului roman); dar mai ales prin fondul parenuologiloc al operelor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bibliografii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!