Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Creanga s-a nascut la 1 martie 1837 , in tinutul plin de legende si proverbe al Humulestilor. Ca fiu al lui Stefan a Petrei si al Smarandei, fiica vornicului David Creanga din Pipiring.

Creanga isi incepe tarziu activitatea literara, si aceasta in urma readucerii lui la "Junimea"-1875- de catre bunul sau prieten Mihai Eminescu, cel care descopera in el o adevarata valoare, un incontestabil talent.

Parerile junimistilor in privinta operei lui Creanga le cunoastem:

o Iacob Negruzzi spune despre ele " Toba de anecdote, el avea totdeauna cate una disponibila si cand aducea Junimea cate o poveste sau nuvela si mai tarziu cate un capitol din Amintirile sale , cu cata placere si haz ascultam sanatoasele produceri ale acstui talent primitiv si necioplit."

o Titu Maiorescu aprecia ca " Pentru graiul cuminte si adeseori glumet al taranului moldovean, Creanga este recunoscut ca model.

Dar prima mare recunoastere a lui Creanga ca scriitor de geniu a venit din partea unui critic format la Scoala Contemporanului. Este vorba de I. Braileanu.

Creanga este talentul pe care-l are din nastere. Opera lui Creanga este epopeea poporului roman. El este " Homer al nostru". Apare aici si una din primele incercari de a I se afla afinii in vastul cadru al literaturii universale

Nicolae Iorga a facut prima apropiere dintre Creanga si Rabelais prin inclinarea spre satira ,prin fforta de a inpinge anecdota pana la epopeea sateasca dovedite de povestitorul moldovean .

Primii ani ai vietii (copilaria si adolescenta ) au fost anii acumularii maxime a intelepciunii populare ,a folclorului , pentru Creanga.

Conceptia despre viata a lui Creanga -oglindita si in creatiile sale literare ,aceea apoporului ,a grupului social din care face parte .Categoria grupului pe care -l reprezinta Creanga eacela alrazesilor moldoveni,tarani liberi care au luptat secole intregi pentru a-si apara libertatea .

Inconjurat de oameni harnici si activi,Creanga a crescut intr-o adevarata religie a muncii, care consacra viata ca valoare activa .

Oamenii sunt cu atat mai pretiosi cu cat sunt mai activi si mai utili in mijlocul semenilor lor . O lege naturala reglementeaza parca sub acest raport relatiile din oameni, excluzand pe trantori, ca intr-o societate de albine.(Povestea unui om lenes).

Temperamentul artistic al scriitorului se desfasoara in voie in registrul satiric, cele mai reusite creatii vor fi acelea in care exagerarea constienta va contura cu mai multa tarie laturi variate ale temperamentelor si caracterelor infatisate.

Ion Creanga este deci un artist de formatie populara, pastrand in opera lui cu un profound caracter umorist , etosul si conceptia estetica a meselor. Si a reusit sa creeze o opera cu un adanc caracter national prin fondul problemelor, aduse in creatiile sale, prin atitudinea lui fata de diferitele aspecte ale vietii(atitudine caracteristica poporului roman); dar mai ales prin fondul parenuologiloc al operelor sale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bibliografii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 928 cuvinte
Nr caractere:
11 085 caractere
Marime:
16.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
ion creanga, Mihail Sadoveanu, marin preda, tudor arghezi
Predat:
la gimnaziu
Sus!