Barbu Stefanescu Delavrancea date biografice

Extras din referat Cum descarc?

1858, 11 aprilie S-a nascut Barbu Stefanescu Delavrancea din parintii Stefan Tudor (Tudorica) Albu si "mama Iana", in satul Delea Noua, din apropierea capitalei, devenit cu timpul o mahala a Bucurestiului. 
1866-1869 Dupa ce ia primele lectii de scris si citit de la dascalul Ion Pestreanu, Barbu Stefanescu urmeaza cursurile primare la Scoala sucursala de baieti nr. 4 (astazi Scoala, "Barbu Stefanescu Delavrancea") primele doua clase si la Scoala domneasca ultimile doua clase. 
1869-1877 Barbu Stefanescu este elev la liceele "Gh. Lazar", prima clasa, si "Sf. Sava" celelalte sapte clase. 
1877 debutul in literatura al lui Barbu Stefanescu, elev in ultima clasa de liceu. 
1878 Barbu Stefanescu se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tot in acest an debuteaza cu volumul de poezii intitulat Poiana lunga, semnat Barbu. Incepe sa tina prelegeri de literatura si filosofie la pensionul particular condus de Elena Miller - Verghy. 
1880-1882 Barbu Stefanescu publica in ziarul "Romania Libera" mai multe foiletoane semnate cu pseudonimul Argus. 
1882 Barbu Stefanescu obtine diploma de licenta in drept cu teza "Pedeapsa, natura si insusirile ei". Tot in acest an pleaca la specializare la Paris. 
1883 Barbu Stefanescu debuteaza ca nuvelist sub influenta lui Emil Zola, cu Sultanica, in "Romania Libera". 
1884 Din acest an Barbu Stefanescu va publica principalele sale opere cu pseudonimul Delavrancea, ca un omagiu adus inaintasilor sai vranceni. Reintors de la studii din Franta, devine redactor la ziarele "Romania Libera" si "Epoca". Leaga o stransa prietenie cu Al. Vlahuta si I. L. Caragiale. 
1885 Delavrancea publica volumul de nuvele Sultanica. 
1887 Conduce pentru o scurta perioada revista "Lupta literara", in care publica prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose. Tot in acest an Delavrancea publica volumul de nuvele Trubadurul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Barbu Stefanescu Delavrancea date biografice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!