Baltagul Semnificatia Titlului

Extras din referat Cum descarc?

Titlul acestui roman reprezinta arma de aparare a ciobanilor, este specific zonei moldovei. Baltagul este folosit de catre Vitoria atunci cand il desemneaza pe Bogza. Desi nume de obiect titlul simbolizeaza justitia neiertatoare.
Mihail Sadoveanu a fost unu dintre cei mai mari povestitori ai nostrii opera sa cuprinzand peste 100 de volume cu tematica diversa printre care se numara si,, Baltagul. Spatiul in care se desfasoara romanul este satul Magura Tarcaului pe langa apa Tarcaului la poalele muntelui Tarcau. Romanul apare in anul 1930. Se poate stabili ca intamplarea relatata ar fi putut avea loc pe la inceputul secolului 20. Naratiunea sadoveniana este cadentata prin impartirea in unitati ritmice, in secvente. Ritmul este o constanta a constructiei epice si poate fi regasit nu numai in pasajele narative sau descriptive, ci si in cele dialogate.
Modul de expunere dominant este naratiunea. Dialogul are si el rol in caracterizarea indirecta a personajelor iar descrierea prezinta locurile si aspectul fizic al personajelor. Naratiunea este modul de expunere prin care se realizeaza fapte si intamplari intr-o succesiune logica. Descrierea este modul de expunere prin care se infatiseaza trasaturile caracateristice ale unor obiecte, privelisti, fenomene din natura, chipuri de oameni, stari sufletesti. Dialogul este modul de expunere ce consta in convorbirea dintre doua sau mai multe personaje.
Actul narativ se realizeaza ca o succesiune de propozitii in structura carora recunoastem acelasi model sintactic repetat. Baltagul are o actiune complexa si mai complicata decat a schitei sau a nuvelei. Actiunea se intinde pe parcursul a 16 capitole in care autorul relateaza actiunile Vitoriei in cautarea si cunoasterea adevarului in legatura cu sotul ei plecat de mult timp de acasa. Vitoria este convinsa ca Nechifor a disparut si dupa ce intreprinde o serie de investigatii se pregateste sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui Lipan.
Drumul este anevoios, dar printr-o darzenie deosebita, printr-o inteligenta si o abilitate extraordinare eroina ia totul pe cont propriu si, in final, reuseste sa descopere adevarul si sa pedepseasca de dusmani.
Desfasurarea actiunii: Victoria porneste impreuna cu Gheorghita pe traseul pe care banuia ca la ales si Nichifor. Dupa popasul de la Bicaz se opreste la Calugarasi si afla ca Lipan a plecat in timpul noptii. Vremea se schimba si se adaposti la Farcasa la firarul satului ca sa le potcoveasca caii. Acesta le spune ca a potcovit si calul lui Lipan.
Ajunsi la Borca nimeresc la un Botez iar la cruci dete peste o nunta. Ea isi continuase drumul catre Vatra Dornei. Acolo afla ca Lipan cumparase trei sute de oi si ca o suta le-a dat inapoi unor gospodari. Urmand traseul celor trei ajunge la Borca apoi l aSobasa si afla de la crasmari ca aici au ajuns doi ciobani Calistrat Bosa si Ilie Hutui; imbogatiti pe neasteptate. La Sabasa il gaseste pe Lupul, cainele de incredere a lui Lipan.
Victoria intelege ca ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Baltagul Semnificatia Titlului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!