Baltagul Roman De Initiere

Extras din referat Cum descarc?

Gheorghita este nevoit sa se intoarca de la stana din baltile Jijei din cauza intarzierii tatalui sau. El trece rapid de la perioada copilariei petrecuta la stana din munte perioada lipsita de griji, la adolescenta in care isi doreste intalnirea cu prietenii de acasa. El se maturizeaza fiind supus aseamenea eroilor din basme unor probe de initiere.
Gheorghita se intoarce singur calatorind cu trenul si o uimeste pe Vitoria dar si pe baciul Alexa pentru ca stia sa desluseasca slavele. Prima proba la care este supus este cea cu toianul de zapada pe care reuseste sa il inlature spre bucuira Vitoriei. O a doua proba o trece in drumul spre Dorna cand reuseste sa il alunge pe trecatorul care ii amenintase. Suprema proba o da insa in rapa in care il vegheaza pe tatal sau atunci cand femeia il lasa singur pentru a rezolva problemele cu stapanirile. Maturizarea deplina se realizeaza in momentul in care baiatul infaptuieste dreptatea si simte in el crescand o putere mai mare ca a ucigasului. Acum el intelege greutatile vietii si ostilitatea cu care acesta este preserata dar este convins ca le poate invinge prin inteligentza si tarie de caracter. Un rol hotarator in procesul de initiere al lui Gheorghita il are Vitoria care il indruma si constata cu satisfactie progresele realizate. La randul ei eroina parcurge calea dinspre lumea cunoscuta catre o lume necunoscuta. Ea este nevoita sa paraseasca spiritul familial al satului pentru a intra in lumea necunoscuta a orasului. Contactul cu lumea noua este dificil pentru ca este prima oara cand este nevoita sa ia legatura cu autoritatile. In conflict dintre traditie si inovatie ea se manifesta cu retinere atunci cand intreaba despre calatorie cu trenul dar de cele mai multe ori este de partea traditiei cand ea il atentioneaza ca oamenii de pe tarcau folosesc calendarul vechi nu cel nou. Inoavatia este acceptata numai atunci cand nu are alta alegere si mai ales atunci cand nu este pacat.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Baltagul Roman De Initiere
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!