Baltagul Caracterizarea Vitoriei Lipan

Extras din referat Cum descarc?

In romanul Baltagul, Sadoveanu contureaza o imagine impresionanta a unei lumi, lumea oierilor din zona de munte a Moldovei. Aceasta lume este una arhaica, in care datinile si traditiile coordoneaza viata, o lume care traieste in consonanta cu prefacerea cosmica, viata oamenilor desfasurandu-se in ritmul marilor ciclurilor naturale.
Exponenta a acestei lumi este Vitoria Lipan, romanul fiind o miscare sufleteasca a eroinei care, impresioneaza prin forta morala tenacitate si darzenie, prin simtul datoriei in numele adevarului si al dreptatii. Reprezentanta a comunitatii rurale a lumii oierilor, Vitoria prezinta trasaturile morale specifice lumii sale, dar si trasaturi ce o individualizeaza puternic. Locuitorii acestia de sub brad sunt niste fapturi de mirare. Iuti si nestatornici ca apele, rabdatori in suferinte, placandu-le dragostea si datinile inca de la inceputul lumii, ferindu-se de alte neamuri, asa aprecieaza autorul colectivitatea din care se desprind individualizandu-se personajele romanului.
In centrul operei se afla Vitoria Lipan, personaj principal, personaj mitic si personaj-simbol pentru taranul roman; prezenta in ambele planuri ale actiunii, ea face legatura dintre acestea, antrenate in conflictul de baza, dar si in cele secundare. Ea este sotia lui Nechifor Lipan, oier din Magura Tarcaului, mama a doi copii: Minodora si Gheorghita, ramasa singura pentru ca sotul ei plecase sa cumpere oi.
Surprinzandu-si eroina in expozitiunea romanului, Sadoveanu creioneaza un sumar portret fizic, insistand asupra acelor detalii care sugereaza frumusetea fizica a femeii si trasaturile morale; apeleaza la descrierea portret, accentual cazand pe epitete ochii ei capri, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului, acei ochi aprigi si inca tineri ce cautau zari necunoscute. Impresioneaza prin frumusetea si farmecul fizic, in ciuda celor 40 de ani pe care ii avea. Accentul cade pe modalitati de caracterizare indirecte din care se dezvaluie trasaturile morale ale eroinei, trasaturi evidentiate prin fapte, gesturi, atitudini, comportamente, trairi sufletesti, modul de a vorbi, relatiile cu personajele si cu natura. Pentru creionarea profilului moral, Sadoveanu apeleaza si la caracterizarea directa, facand aprecieri privind trasaturile morale ale acesteia.
Reprezentand lumea oierilor, Vitoria se dovedeste o priceputa si harnica gospodina care stie sa-si organizeze bine gospodaria conform sarcinilor traditionale ale femeilor din aceasta societate de tip arhaic, societate care se conduce dupa legile nescrise ale traditiei. (uneori Vitoria avea cutezanta de-a pleca calare pentru a face schimb de produse cu cei din zona campiei). Harnica, meticuloasa, priceputa, ea conduce o gospodarie mare cu multe acarituri.
Ca sotie, Vitoria se impune prin credinta si dragoste statornica pe care i-o poarta lui Lipan.
Recunostea autoritatea sotului in familie, in virtutea codului moral arhaic, desi uneori se arata aspra ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Baltagul Caracterizarea Vitoriei Lipan
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!