Baltagul - Caracterizarea personajului absent Nechifor Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este cel mai mare povestitor artist al literaturii romanesti, el afirmand ca "poporul a fost parintele meu literar".

Romanul "Baltagul" este un adevarat "poem al naturii si al sufletului omului simplu, o <<Miorita>> in dimensiuni mari"(George Calinescu), reprezentand una din culmile cele mai inalte ale creatiei sadoveniene si poate fi comparat cu o adevarata epopee a vietii pastoresti.

Barbatul Vitoriei Lipan este eroul absent al romanului, constituind insa axul acesteia, in jurul caruia se organizeaza toate actiunile, toate miscarile femeii, in cautarea adevarului despre omul disparut.

Portretul sau fizic este realizat prin intermediul caracterizarii indirecte, din amintirea sotiei: avea"mustata groasa adusa a oala. La mustata aceea neagra si la ochii aceia cu sprancene aplecate si la toata infatisarea lui indesata si spatoasa". El se contureaza mai ales din memoria afectiva a Vitoriei: "Asa-I fusese drag in tinereta Lipan, asa-I era drag s-acum, cand aveau copii mari cat dansii".

Din legenda pe care obisnuia sa o spuna la nunti aflam ca Nechifor era un muntean ca toti ceilalti muntenii- un om cu "inima usoara si blanda" caruia ii placea sa petreaca si sa bine-dispuna lumea la nunti.

Prin intermediul enuneratiilor(ca mijloace de expresivitate artistica), in mod direct, autorul povesteste ca sotul Vitoriei "este un barbat puternic si voinic, harnic si priceput intr-ale oieritului", care continua ocupatia milenara a familiei sale-pastoritul. "Stanile I-au fost bine randuite si ciobanii ascultatori. Bacii nu stiau numai istorisiri, ci stiau taina laptelui acru si a branzei de burduf."

Nechifor plecase de-acasa, din Magura Tarcaului, dupa niste oi la Dorna, "s-acu Sfantu-Andrei era aproape si el inca nu se intorsese". Intarzierea, mai mult decat de obicei-73 de zile- a acestuia, starneste neliniste si banuieli crancene in sufletul femeii.

El era un om simplu, fara carte, insa care pretuia viata, stiind cum sa si-o traiasca, si care avea credinta in Dumnezeu, El luminandu-i calea in noapte si indreptandu-l spre adevar, asemenea Vitoriei. Numele lui i-a fost schimbat la varsta de patru ani, din Gheorghita in Nechifon, pentru "ca sa nu-l mai cunoasca bolile si moartea", familia lui fiind foarte superstitioasa.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Caracterizarea personajului absent Nechifor Lipan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
903 cuvinte
Nr caractere:
4 735 caractere
Marime:
10.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, Mihail Sadoveanu, caracterizare, personaj, Nechifor Lipan
Predat:
la gimnaziu
Sus!