Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este o specie in proza a genului epic, de mare intindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri si la care participa numeroase personaje.

Romanul Baltagul prezinta aspecte ale satului muntenesc, in care obiceiurile nescrise sunt respectate cu sfintenie. Firul epic al romanului se deruleaza din momentul in care Vitoria Lipan, personajul principal, are convingerea ca barbatul ei Nechifor a fost omorat. I se arata semne rau prevestitoare si acest fapt o determina sa se consulte si cu preotul si cu ghicitoarea satului care incearca sa o linisteasca, spunandu-i ca Nechifor intarzie sa se intoarca acasa din cauza altei femei.

Dupa ce asteapta 40 de zile, in care timp posteste, isi pune in buna randuiala gospodaria, bate baltag si o trimite pe Minodora la Manastirea Varatic. Vitoria insotita de Gheorghita pleaca in cautarea lui Nechifor pe care il crede mort si pe care vrea sa il ingroape crestineste.

Naratorul prezinta etapele de drum al Vitoriei. Femeia poposeste la hanurile pe care le intalneste si are informatii despre Nechifor.

In drumul ei, Vitoria intalneste o cumetrie si o nunta si are ocazia sa mai puna intrebari despre Nechifor.

La unul dintre hanuri, Vitoria afla primele informatii despre barbatul ei. Isi da seama ca el a disparut intre Suha si Sabasa, dupa ce a incheiat o tranzactie de oi cu alti doi negustori. Femeia reuseste sa ii cunoasca pe Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cautandu-si barbatul, Vitoria il gaseste in fundul unei rape.

Vitoria il ingroapa dupa datina si cheama la praznicul de inmormantare multa lume pe care o cunoscuse, inclusiv pe Bogza si pe Cutui. In timpul praznicului, Vitoria relateaza celor prezenti imprejurarile in care a fost ucis Nechifor Lipan si reuseste sa ii determine pe ucigasi sa se tradeze si sa isi recunoasca fapta.

Vitoria il pune pe Gheorghita sa il paleasca cu baltagul pe Bogza, razbunand in felul acesta moartea lui Nechifor.

Totodata Vitoria primeste inapoi averea lui Nechifor pe care cei doi si-o insusisera in mod abuziv.

Dupa indeplinirea acestei datorii morale, Vitoria si Gheorghita pleaca inapoi urmand sa revina la mormantul lui Nechifor, la parastasul de 40 de zile cand o vor aduce si pe Minodora.

Actiunea romanului Baltagul se desfasoara pe un singur plan reprezentat de drumul Vitoriei in cautarea lui Nechifor.

In roman exista un personaj principal: Vitoria si mai multe personaje secundare printre care se numara Gheorghita, Bogza si Cutui; Anastase Balmez.

In prezentarea Vitoriei, naratorul imbina procedee ale caracterizarii directe cu cele ale caracterizarii indirecte.

Trasaturile de caracter ale Vitoriei se desprind indeosebi din faptele ei, din relatiile pe care le are cu drumetii intalniti in cale, din vorbele pe care le spune. Desi nu mai este tanara Vitoria pastreaza ceva din frumusetea de odinioara si isi iubeste barbatul la fel ca la inceput. Hotarirea ei de a pleca sa il caute poate fi explicata numai prin intensitatea sentimentelor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Varianta 29
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 871 cuvinte
Nr caractere:
8 267 caractere
Marime:
11.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, roman
Predat:
la liceu
Sus!