Aspiratie Spre Absolut

Extras din referat Cum descarc?

Eseul este un comentariu de proportii reduse asupra unor teme filozofice sau stiintifice, compus cu mijloace literare, fara intentia dea epuiza problema. Rigoarea demonstratiei stiintifice este inlocuita cu asociatii literare de idei. Eseul se afla la interferenta literaturii cu filosofia, iar subiectivitatea, paradoxul unor idei, ineditul, originalitatea opiniilor, absenta sau in orice caz lipsa de ostentatii a documentarii sunt caracteristicile acestui tip de scriere. Cuvantul eseu provine din frantuzescul essai (incercare). Omul are-n el numai sir, fiinta altor oameni viitori si trecuti, Dumnezeu le are deodata toate neamurile ce or veni si ce au trecut; omul cuprinde un loc in vreme. Dumnezeu e vremea insasi. Absolutul numerosi oameni de geniu s-au intrebat ce este absolutul. Folosofia ne ofera o simpla definitie: absolutul este un principiu vesnic, imuabil, infinit, neconditionat, si perfect, care sta la baza universului; dar cum poate fi el atins, unde se afla -sunt intrebari la care se mai cauta inca raspuns.
Poetul nostru nepereche-marele Mihai Eminescu ne ofera o posibilitate de raspuns, dar intr-o proza, si anumeSarmanul DionisAceasta este cea mai originala dintre prozele lui Eminescu si reprezinta contactul cu filosofia si literatura europeana din perioada studiilor de la Viena, unde a fost si redactata. Nuvela a fost citita la 1 septembrie 1872 la Junimea, unde a creat impresia de extravaganta prin amestecul de filosofie si literatura. Eminescu mai crease 2 proze filosofice: Archeus si Umbra mea in care apar mai multe mituri: cel al omului care si-a pierdut umbra, cel al dedublarii personalitatii si cel al relativitatii adevarurilor. In Sarmanul Dionis, Eminescu propune o meditatie asupra existentei si dezvolta conditia omului de geniu pe un sistem de motive fantastice de tip romantic.
Dionis este un tinar copist cu o situatie materiala precara. Este un om superior, dotat cu inteligenta si sensibilitate, capabil sa se inalte spre cunoasterea absoluta. Cu ajutorul unei carti vechi de astrologie si a inclinatiei sale spre metafizica, Dionis cauta sa afle raspunsul la o serie de intrebari privind existenta lui. Intr-o seara ploioasa, el adoarme citind cartea lui Zoroastru si simte cum o mana nevazuta il trage in trecut. Se Trezeste in vremea lui Alexandru cel Bun in persoana calugarului Dan, discipol al maestrului Ruben. Intins pe o cimpie sub albastrul cerului, Dan incearca sa-si explice visul pe care l-a avut: se visase mirean cu numele Dionis. Isi da apoi seama, din cartea de astrologie imprumutata de la Ruben, ca sufletul nostru se perinda prin mai multe corpuri de-a lungul timpului, doar ca noi nu ne putem aminti, ci numai Dumnezeu stie tot timpul ce am fost si ce vom fi. Apare aici ideea preluata de Eminescu de la marele filozof Schopenhauer, conform careia spatiul si timpul sunt manifestari ale substantei care se regenereaza vesnic. Se pune atunci intrebarea: Cati oameni sunt intr-un singur om? Tot atitia ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspiratie Spre Absolut
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!