Aparitia Poporului Roman

Extras din referat Cum descarc?

La cumpana dintre primul si cel de-al doilea mileniu al erei noastre, la sfarsitul antichitatii, inceputul evului mediu, pe harta Europei sud-estice, in spatiul carpato-balcanic, s-a format un etnos nou, poporul roman, care incheie un proces secular, inceput cu patrunderea Romei in acest spatiu.
Procesul etnogenezei romanilor s-a desfasurat in conditiile Marii Migratii a Popoarelor, care in spatiul carpato-danubian spre deosebire de alte regiuni ale Europei a durat o perioada de peste o mie de ani. Migratiunea popoarelor si etnogeneza romanilor au reprezentat fenomene paralele, cu anumite tangente mai mult sau mai putin pronuntate. Perindarea prin spatiul carpato-danubian a multiplelor popoare migratoare (sarmati, goti, huni, slavi, gepizi, avari, bulgari, unguri, pecenegi, uzi, cumani, etc.) a generat interferente etnoculturale, care au lasat amprente si asupra procesului etnogenezei romanilor. Dintre toate popoarele migratore numai slavii au reusit sa influenteze partial procesul etnogenezei romanilor, fara insa ai schimba esenta.
In veacurile care s-au succedat dupa disparitia puterii Romei in rasaritul imperiului se da o lupta decisiva pentru existenta intre o serie de factori: elementul autohton roman sau romanizat; pluralitatea elementului migrator; elementul indepartat, dar cu o actiune statornica: Bizantul. Fiecare dintre acesti factori si-a adjudecat partea sa. Romanii s-au mentinut in unele zone in fata migratorilor si acolo unde Bizantul n-a reusit sa se impuna decat prin obtinerea unor rezultate efemere si partiale, mai precis in nordul Dunarii.
Spatiul geografic al Daciei preromane va deveni cadrul unei noi realitati etnice care avea sa corespunda mai tarziu si unei noi realitati politice.
In sec. VII-VIII, in conditiile presiunii tot mai puternice din partea diferitor popoare migratore, la nord de Dunare are loc un proces de generalizare etnoculturala si etnolingvistica a populatiei romanice. In acest context se finalizeaza procesul etnogenezei si profilarii poporului roman, popor nou cu trasaturi distincte si originale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia Poporului Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!