Apariția poporului român

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La cumpana dintre primul si cel de-al doilea mileniu al erei noastre, la sfarsitul antichitatii, inceputul evului mediu, pe harta Europei sud-estice, in spatiul carpato-balcanic, s-a format un etnos nou, poporul roman, care incheie un proces secular, inceput cu patrunderea Romei in acest spatiu.

Procesul etnogenezei romanilor s-a desfasurat in conditiile Marii Migratii a Popoarelor, care in spatiul carpato-danubian spre deosebire de alte regiuni ale Europei a durat o perioada de peste o mie de ani. Migratiunea popoarelor si etnogeneza romanilor au reprezentat fenomene paralele, cu anumite tangente mai mult sau mai putin pronuntate. Perindarea prin spatiul carpato-danubian a multiplelor popoare migratoare (sarmati, goti, huni, slavi, gepizi, avari, bulgari, unguri, pecenegi, uzi, cumani, etc.) a generat interferente etnoculturale, care au lasat amprente si asupra procesului etnogenezei romanilor. Dintre toate popoarele migratore numai slavii au reusit sa influenteze partial procesul etnogenezei romanilor, fara insa ai schimba esenta.

In veacurile care s-au succedat dupa disparitia puterii Romei in rasaritul imperiului se da o lupta decisiva pentru existenta intre o serie de factori: elementul autohton roman sau romanizat; pluralitatea elementului migrator; elementul indepartat, dar cu o actiune statornica: Bizantul. Fiecare dintre acesti factori si-a adjudecat partea sa. Romanii s-au mentinut in unele zone in fata migratorilor si acolo unde Bizantul n-a reusit sa se impuna decat prin obtinerea unor rezultate efemere si partiale, mai precis in nordul Dunarii.

Spatiul geografic al Daciei preromane va deveni cadrul unei noi realitati etnice care avea sa corespunda mai tarziu si unei noi realitati politice.

In sec. VII-VIII, in conditiile presiunii tot mai puternice din partea diferitor popoare migratore, la nord de Dunare are loc un proces de generalizare etnoculturala si etnolingvistica a populatiei romanice. In acest context se finalizeaza procesul etnogenezei si profilarii poporului roman, popor nou cu trasaturi distincte si originale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparitia Poporului Roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 095 cuvinte
Nr caractere:
6 301 caractere
Marime:
7.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
dacia, conducatori, popor
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!