Alteritate - comunicare cu celălalt în raport cu identitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Prin insasi aparitia celuilalt, devin capabil sa avansez o judecata asupra mea, ca asupra unui obiect, caci eu apar celuilalt ca obiect."(Sartre)

Tema alteritatii a devenit o obsesie in Europa de astazi, ca raspuns la ascensiunea curentelor xenofobe in lumea occidentala. Perechea terminologica identitate/alteritate este in principal raportata, in domeniul confesiunii, la personajul de jurnal. Cautarea propriei identitati ia, de cele mai multe ori forma unui dialog cu propria alteritate. Autorii de jurnal isi asuma fetele alteritatii, urmaresc proliferarea propriei identitati, comentand aceste dispersari cu maxima luciditate. Proiectarea alteritatii personajului are loc atat in exterior, prin raportatea la Celalalt, cat si in interior, prin raportarea la propriul Eu receptat ca un Altul.

In spatiul romanesc s-au cristalizat doua teorii emblematice pentru intelegerea identitatii, ambele ilustrand paradoxul coexistentei identitatii si alteritatii Prima teorie ii apartine lui Solomon Marcus si ofera trei moduri de a intelege identitatea si alteritatea: material, structural si interactiv. Identitatea materiala se refera la corpul uman ca entitate vizibila, aratand ceea ce el are. Identitatea structurala este mai profunda, dar mai statornica,ilustrand eterogenitatea corpului la nivel structural. Identitatea interactiva este cea mai controversata si corespunde prin excelenta devenirii, caracterului dinamic al identitatii. Identitatea sinelui este data de relatia sa cu ceilalti, cu acel altul exterior, capabil de critica, admiratie. In conceptia lui Freud, identitatea personala este conceputa ca un interior fata de exteriorul lumii: "le sujet n`est plus face au monde(le dehors), il est aussi face a lui-meme(le dedans)". Psihanaliza de tip freudist este axata pe idea multiciplitatii eului care nu este unul individual ,nu este acest "om intreg si rational"postulat de filosofia idealista, ci, mai curand un conglomerat de fragmente in relatii incerte, a carui unitate si continuitate temporala nu este usor de perceput.

Bibliografie:

Irina Mavrodin, Cioran: Tu insuti, Altul, Celalalt(II) , Convorbiri literare, nr.9, 2003

Eugenia Dima, Doina Cobet, Dictionar explicative ilustrat al limbii romane, editura Arc& Gunivas , 2007

Buber, Martin, Eu si Tu, Bucuresti, editura Humanitas, 1992

Doinas, Stefan Augustin, Tipurile alteritatii, Romania literara, nr.39, 1991

Marian, Rodica, Identitate si alteritate, Bucuresti, editura Fundatiei Culturale Ideea Europeana, 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alteritate - comunicare cu celalalt in raport cu identitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 891 cuvinte
Nr caractere:
10 958 caractere
Marime:
17.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
xenofobie, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!