Alexandru Lapusneanul

Extras din referat Cum descarc?

Nuvela Alexandru Lapusneanu scrisa de C. Negruzzi cuprinde numeroase elemente ale clasicismului. Primul element il constitue ideea instabilitatii ceea ce semnifica faptul ca toate domniile sunt trecatoare.
Cel de-al doi-lea element este antiteza dintre personajul angelic si cel demonic. Personajul angelic il reprezinta Ruxada iar personajul demonic Alexandru. Ruxanda este reprezentata astfel deoarece era o persoana fragila, inocenta cu un suflet bun figura ei avea acea frumusete care facea odinioara vestite prin femeile Romaniei. Ea se ruga adesea de sotul sau, A. L. s-o asculte si sa nu mai faca atata varsare de sange dar de fiecare data rugamintile ei erau in zadar.
Alexandru. L. reprezinta personajul malefic deoarece acesta omora numerosi boieri netinand cont de familiile acestora si de rugamintile Ruxandei.
Cel de-al trei-lea element il reprezinta culoarea de epoca, constand in descrierea bisericii, a vesmintelor si a bucatelor A. L. purta coroana Paleologilor si peste dulama poloneza de catifea stacosie avea cabanita turceasca. Ultimul element al romantismului il constitue personajul exceptional sau neobisnuit in situatii exceptionale sau neobisnuite. A. Lapusneanu era o persoana cu sange rece care sfarsea adesea omorand boieri ori savarsind fapte sangeroase la cea mai mica greseala dregatoreasca, la cea mai mica plangere ce I s-arata, capul vinovatului se spanzura in poarta curtii, cu o tidula vestitoare greselei lui, adevarate sau plasmuite, si el nu apuca sa putrezeasca, cand alt cap ii lua locul. Lapusneanu dorea ca intreg poporul sa-I fie supus iar daca acesta era tradat nimeni nu ramanea nepedepsit. Un exemplu ar fi ospatul la care a taiat capetele a 47 de boieri asezandu-le apoi sub forma de piramida. Avea vointa, energie si inteligenta insa aceste insusiri le folosea demonic fiind brutal cu sotia sa si impunator, viclean in fata boierilor nimeni nu indraznea a grai impotriva lui, cu cat mai vartos a lucra ce ceva ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Alexandru Lapusneanul - Varianta 24
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!