20000 De Leghe Sub Mări

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In 1866, lumea intreaga traia tensionata o mare dilema: un obiect misterios strabatea oceanele; toate marturiile atribuiau obiectului o viteza si dimensiuni extraordinare. Ce sa fie oare? Coca unei fregate? O nava mecanica creata de om? Un monstru marin?

Parerile ereau impartite, fireste. Pentru a fi lamurita dilema, se pune la cale o expeditie formata din profesorul francez Pierre Aronnax, un savant specializat in oceane, valetul sau Conseil si regele harponierilor, canadianul Ned Land, care se imbarca pe fregata Abraham Lincoln, in Statele Unite, sub comanda lui Farragut. Vanatoarea straniului obiect dureaza mai multe luni, in care se taie in lung si lat Oceanul Pacific, pana cand intalnirea cu misterioasa balena si incercarea de a o captura se termina cu un dezastru pentru marinarii de pe fregata, nu si pentru profesorul Aronnax, bunul Conseil si colericul Land, salvati in ultimul moment si luati prizonieri in aparatul submarin Nautilus, comandat de la fel de straniul personaj - comandantul Nemo, omul marilor, care le propune o calatorie submarina extraordinara in tara minunilor, lumea strafundurilor marine. De origine hindusa, pe adevaratul nume printul Dakkar, Nemo traieste la maximum dispretul fata de lumea civilizata care-i masacrase la un moment dat familia. Reprezinta un veritabil tip de erou: calm si energic, curajos, dar si posesor al unor impresionante cunostinte, care fac din el un ingenios inginer si savant deopotriva. El construise pe o insula parasita din Pacific adevarate santiere unde proiectase si realizase submarinul Nautilus cu care cucerise apele marilor si oceanelor.

Episoadele calatoriei sunt desprinse din domeniul fabulosului: o inmormantare in cimitirul de corali, pescuitul perlelor in largul insulei Ceylon, traversarea istmului Suez printr-un tunel, minele de huila submarine, comorile inghitite de ape, vestigiile Atlantidei, viziunea aisbergurilor topite, vanatoarea de balene, lupta cu caracatita uriasa si altele, de-a lungul a 20000 de leghe strabatute de profesorul Aronnax (povestitorul intamplarilor) impreuna cu prietenii sai, insotindu-l pe Nemo in periplul sau marin.

In momentul cand comandantul Nemo provoaca deliberat naufragiul unui vas, cei trei tovarasi decid sa fuga: ocazia se produce chiar in mijlocul Maelstromului, vartejul nemaipomenit de ape din preajma coastelor norvegiene. Incredibila aventura se opreste aici pentru profesorul Aronnax, nu si dilema in legatura cu soarta lui Nemo, lasat inchis in submarinul sau, cuprins de criza, in acordurile grave ale celebrei sale orgi.

In anul 1866, oceanele sunt cuprinse de panica. Un monstru marin ingrozitor a fost semnalat in diferite mari de mai multe nave. O expeditie se organizeaza la bordul fregatei americane Abraham Lincoln. Ea cuprinde pe capitanul Faragutt, pe canadianul Ned Land, pe faimosul naturalist francez Aronnax de la muzeul din Paris si pe fidelul sau slujitor Conseil. Scopul expeditiei este de a elibera marile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 20000 De Leghe Sub Mari
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
980 cuvinte
Nr caractere:
4 759 caractere
Marime:
6.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!