Retele de Calculatoare

Extras din referat Cum descarc?

Prezentul referat contine arhitectura unei retele de calculatoare formata din 50 de calculatoare situate in 5 birouri care contine urmatoarele servere firewall, proxy, DNS, DMZ si mail.
Retea proiectata mai jos este compusa din 5 office-uri a cate 10 calculatoare fiecare.
Fiecare birou e prevazut sa functioneze individual. De asemenea fiecare birou are cate un printserver cu o imprimanta atasata. In vederea stocarii centralizate a documentelor fiecare birou are cate un fileserver. Printserverul si fileserverul local se conecteaza la acelasi switch (Cisco Catalyst 2900) in care se conecteaza calculatoarele (sau laptop-urile) biroului respectiv.
Toate birourile/pc-urile fac parte din clasa 192.168.1.0/24
Cele 5 switch-uri locale se conecteaza la un switch central Layer3 care are functii de routare. Pe acel switch central se definesc cele 5 vlan-uri care conecteaza birourile. In fiecare vlan se includ si porturile switchului in care sint conectate serverele.
In cazul in care cade legatura cu switch-ul central fiecare birou poate lucra individual (exceptand mailul) deoarece fiecare statie /laptop are windows xp sau vista acestea autentificandu-se din cache.
In switch-ul central (de layer 3 ) se conecteaza serverele necesare de pe reteaua interna: serverul Directory Services si backup-ul lui, serverul Central Fileserver, serverul Central Mail System. Switch-ul folosit va fi Cisco Catalyst 2948.
Din motive de securitate clasa de ip va fi diferita de cea a birourilor (192.168.2.0/24) .
Serverul directory Services e un domain controller. Fiecare calculator din birou, respectiv laptop se autentifica pe un Active Directory central de unde se stabilesc permisiunile si drepturile resurselor din retea.
Active Directory este o implementare a serviciilor de directoare LDAP (LDAP este un protocol standard, stabilit de Internet Engineering Task Force , care ofera utilizatorilor unei retele, posibilitatea de a cauta si modifica informatiile dintr-un Directory Service.). Aceasta implementare e folosita de Microsoft in cadrul sistemelor de operare Windows. Astfel "Active Directory" pune la dispozitia administratorilor un mediu flexibil cu efect global pentru: asignarea permisiunilor, instalarea programelor, innoirea securitatii. Prin folosirea Active Directory traficul prin reteaua interna este redus.
Serverul de fisiere central stocheaza datele din serverele locale de fisiere. Serverul poate fi configurat sa faca copii de siguranta ale datelor existente, pe un alt harddisk, pe dvd, etc.
Toata compania foloseste un sistem de mail pentru domeniul intern (exchange, lotus sau altceva). Din motive organizatorice se folosesc 2 domenii (internet si intranet). Daca cineva din reteaua interna trimite un mail care nu face parte din intranet, serverul Central Mail System il forward-eaza catre serverul de mail din DMZ (External Mail Relay Server). Active Directory joaca rol de DNS intern (Domain Name System). Daca am folosi un singur domeniu, trimiterea unui mail in intranet ar incarca inutil reteaua externa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Calculatoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!