Proiectarea unei Retele de Calculatoare

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea domeniului de activitate a firmei alese:
Firma aleasa se ocupa cu vanzarea calculatoarelor si a componentelor de calculatore si administrarea lor. Pentru realizarea activitatilor firma are nevoie de conexiune permanenta la Internet. Firma prin internet tine legatura cu clientii, uneori realizeaza administrarea calculatoarelor clientilor si realizeaza e-comerce. Pentru ca activitatea firmei sa fie posibila are nevoie de retea de calculatoare. 
2. De ce are nevoie firma de retea?
Reteaua de calculatoare leaga intre ele o multime de calculatoare in vederea comunicarii de mesaje si partajarea resurselor. Astfel fiind posibila utilizarea comuna a unor periferii (ex.scanner, printer), a unor baze de date sau folosirea comuna a unor softuri. Retea interioara a firmei este una de tip LAN(Local Area Network).
Reteaua asigura o functionalitate marita a firmei, pentru ca daca se defecteza o periferie ex. un printer, utilizatorul poate sa acceseze un alt printer. Existenta retelei ne asigura posibilitati de back-up, pentru ca documentele mai importante pot fi tinute pe mai multe calculatoare, in acest caz daca se pierd datele de pe un calculator nu se pierd si datele importante, acestea fiind tinute in mai multe locatii. 
Existenta retelei are si avantaje din punct de vedre economic pentru ca nu trebuie achizitionate periferii pentru fiecare calculator ci acestea pot fi partajate, astfel realizand economii importante.
Nu si in ultimul rand trebuie amintit realizarea comunicarii in interiorul firmei cu ajutorul retelei.
3. Stabilirea obiectivelor: 
- functionalitate: Dupa implementarea retelei, ea va fi administrata de un administrator de sistem. Functionalitatea retelei este de importanta vitala pentru ca intreaga activitate a firmei se bazeaza pe legatura permaneta a calculatoarelor cu internetul. Daca reteaua nu functioneza firma poate sa inregistreze pierderi importante, pe langa degradarea imaginii firmei. Functionalitatea se bazeaza pe viteza, stabilitate si securitate. Acestea depind in mare parte de tipul cablului folosit, topologia retelei, softurile folosite etc
- scalabilitate: Deocamdata firma nu vrea sa-si extinda activitatea, totusi reteaua este astfel proiectata ca sa fie posibila o eventuala extindere ulterioara. Exista un nod la care sunt conectate toate subretelele, in acest nod pot fi conectate oricand in viitor si alte subretele.
- adaptalbilitate: Adaptabilitatea se afla intr-o legatura stransa cu scalabilitatea, fiindca la extinderea retelei componentele existente cat si cele nou adaugate trebuie adaptate la noile conditii. De exemplu modificarea cablurilor, schimbarea switchurilor, eventual implementarea unor routere.
- gestionare: Administratorul de sistem monitorizeaza functionarea retelei. Aceasta monitorizare se realizeaza prin serverul principal care poate fi accesat atat din interiorul retelei cat si din exterior cu ajutorul protocolului ssh (SSH este un protocol care permite crearea unei sesiuni de lucru la distanta, transferul de fisiere si crearea unor canale de comunicatie pentru alte aplicatii, toata transmisia fiind sigura impotriva atacurilor intrusilor). 
4. Structurarea retelei: 
Proiectarea structurala are trei nivele ierarhice: 
1. Nivelul central reprezinta coloana vertebrala a retelei. Acest nivel are capacitatea cea mai rapida de adaptare la schimbari. La acest nivel se realizeaza comutarea pachetelor prin protocolul TCP (Transmission Control Protocol). Viteza de comutare a pachetelor trebuie sa fie la acest nivel cea mai mare iar latenta cea mai mica.
2. Nivelul distributie are rolul de a controla accesul resurselor (securitatea retelei), traficul retelei si domeniile de broadcast. La acest nivel se realizeza alocarea adreselor IP(Internet Protocol). Reteaua firmei are o singura adresa IP public, iar restul adreselor sunt adrese locale de IP.
Adrese IP- adresa publica a retelei este 193.0.255.1. IP-ul public este achizitionat de la RIPE, organizatie insarcinata cu distribuirea de spatii de adrese in Europa. Acesta este IP-ul real al placi de retea a serverului din reteaua noastra locala de calculatoare, si este in acelas timp si default gateway pentru celelalte hosturi. Placile de retea a calculatoarelor din reteaua interioara, mai putin a serverului primesc adresa locala alocata de catre DHCP(Dynamic Host Configuration Protocol). In cadrul retelelor cu routere care suporta DHCP, pachetelor de cerere primesc un pachet de informatii suplimentare (contin informatii privind reteaua de pe care vine pachetul), in scopul notificarii serverului. Serverul utilizeaza aceste informatii pentru a alege o adresa IP disponibila din bazinul IP-urilor. Apoi, returneaza clientului o adresa IP valida si setarile dorite si exprimate in cerere. DHCP este un serviciu stabil, si odata instalat nu necesita foarte multa intretinere. Oricum este indicata verificarea lunara pentru a avea un raport referitor la adresele libere si pentru a preveni o depasire a bazinului de catre necesitatile actuale. Mai important, este ca foarte rar va fi nevoie de o reconfigurare a acestuia. 
Masca de retea este o combinatie de biti care are pentru NetworkID bitii 1 iar pentru campul HOSTID bitii 0. Atunci cand se doreste aflarea retelei destinatie din adresa destinatie al unui pachet se realizeaza un sir logic intre masca de retea si adersa de retea. In urma acestui sir logic se elimina HOSTID si ramane numai NetworkID, deci se identifica adresa retelei destinatie
La default gateway si la preferred DNS server se scrie adresa routerului in cazul nostru. Default gateway este adresa de destinatie careia mai intai pachetele ii sunt trimise, cand adresa de destinatie finala nu apartine retelei careia ii apartine adresa de expeditie.
La nivelul distributie se realizeaza partajarea resurselor in retea si alocarea drepturilor pentru utilizatori. Se realizeaza sharingul hosturilor si al componentelor. 
Switchurile sunt configurate de catre root user prin serverul principal prin protocolul ICMP (Internet Control Message Protocol).
3. Nivelul de acces este cel care ofera utilizatorilor acces la segmentul local de retea.


Fisiere in arhiva (3):

  • proiect retele.doc
  • Retea proiect final.jpg
  • Retea proiect final.vsd

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!