Îmbinarea țevilor din polipropilenă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avantajele tevilor din polipropilena: nu trebuie izolate, nu oxideaza, nu pierd caldura si sunt usor de montat, cu ajutorul unei truse speciale. Daca ai in plan refacerea instalatiilor sanitare ale locuintei si stai pe ganduri daca sa alegi cuprul sau polipropilena, iata cateva informatii care te vor ajuta sa iei o decizie.

Tevile folosite la instalatia de incalzire au insertie de fibra compozita sau aluminiu si se inscriu in clasa de presiune PN 10, insertia avand rol atat in prelucrarea dilatarilor, cat si de a reprezenta bariera impotriva difuziei oxigenului activ ce se dezvolta in sistem. Cele pentru instalatia de apa rece sau canale de scurgere sunt fara insertie.

In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala, specialistii recomanda folosirea conductelor din polipropilena, deoarece sunt mai groase si rezista mai bine la presiunea exercitata de o sapa din beton. In situatia in care se utilizeaza tevi din cupru, acestea trebuie izolate, pentru a evita supraincalzirea si arsurile accidentale.

Daca decizi sa optezi pentru un montaj aparent (mai ales in ceea ce priveste instalatia de incalzire), trebuie sa stii ca tevile din polipropilena (care au un aspect masiv, mai ales in zonele de imbinare) prezinta un net dezavantaj estetic in comparatie cu cele din cupru. De aceea, daca alegi o instalatie de incalzire din polipropilena, trebuie sa iei in calcul si realizarea unor masti pentru conducte.

Daca ne referim la costuri, pentru doua instalatii similare, executate una din cupru si cealalta din polipropilena, prima va fi cu 20% mai scumpa. La aceste procente trebuie adaugate costurile materialelor suplimentare utilizate la sudura, in cazul cuprului: pasta decapanta, cositorul si buteliile cu gaz.

In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. In cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat, neajuns ce poate fi ameliorat simtitor printr-o buna izolare a conductelor. Un alt avantaj al tevilor de polipropilena il constituie rezistenta la coroziunea chimica ce apare din cauza curatarii instalatiei din sistemul centralizat de incalzire.

In plus, spre deosebire de cupru care trebuie obligatoriu izolat, in camerele in care se formeaza abur, pentru ca altfel oxideaza, acest fenomen nu apare in cazul polipropilenei.

Temperatura de functionare a tevilor de polipropilena este de 95 0C,temperatura ce poate aparea in instalatiile de distributie apa calda si canalizare interioara.Materialul utilizat pentru producerea lor este netoxic pentru mediu si apa,are caracteristici elastice bune si un pret de cost scazut.

Metoda de imbinare se poate realiza prin filet ,lipire sau prin sudura;

Sculele folosite pentru imbinarea tevilor din polipropilena sunt:

-aparatul de sudura polipropilena;

-foarfeca de taiat tub;

-calibrator tub;

-matrita tub

Imbinarea prin polifuziune se executa cu un aparat de sudura specializat la o temperatura de fuziune de 255-270 0C,sudarea realizandu-se doar in cateva minute. In urma polifuziuni se realizeaza imbinari nedemontabile si perfect omogene.

Instructiuni pentru imbinarea prin termofuziune

Sudarea prin mufare:

Pregatirea

1. Odata ce masina de termofuziune este pornita, se verifica temperatura mansonului radiatorului, care trebuie sa fie situata intre 255?C si 265?C. Aceasta temperatura,fiind variabila in functie de tipul tevii folosite si diametru.In general ar trebui sa apara pe teava scris de catre producator temperaturile maxime de lucru si temp de lipire ., In cazul in care nu exista ,luati legatura cu producatorul pentru a afla sau cu distribuitorulacestora.

2. Dupa controlarea temperaturii mansonului radiatorului, curatati mansonul cu o carpa curata. Aceasta operatie trebuie repetata dupa fiecare sudura.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imbinarea Tevilor din Polipropilena.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
974 cuvinte
Nr caractere:
5 734 caractere
Marime:
96.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
electronica, mecanica
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!