Adrese IP CIDR

Extras din referat Cum descarc?

Deoarece, la ora actuala, se conecteaza la Internet cate o noua retea la fiecare 30 de minute, Internetul se confrunta cu doua probleme critice: 
" Depasirea numarului de adrese IP disponibile
" Depasirea capacitatii tabelelor de rutare globale 
" Depasirea numarului de adrese IP
Exista un numar maxim de retele si gazde carora le pot fi alocate adrese IP unice de 32 biti. Initial s-au utilizat clasele de adrese A, B ,C. Pentru identificarea acestora s-a utilizat primul octet (convertit in zecimal): 
Adresa Clasa # Biti in ID-ul de retea # Biti in ID-ul de gazda Domeniul de adrese (zecimal)
Clasa A 8 biti 24 biti 1-126
Clasa B 16 biti 16 biti 128-191
Clasa C 24 biti 8 biti 192-223
Utilizand clasele, schema de adresare in Internet poate suporta: 
" 126 retele de clasa A (cu maximum 16,777,214 gazde/retea fiecare) +
" 65,000 retele de clasa B (cu maximum 65,534 gazde/retea fiecare) + 
" peste 2 milioane retele clasa C (cu maximum 254 gazde/retea fiecare)
Deoarece adresele de pe Internet au fost alocate conform schemei de adresare pe clase, au rezultat o multime de adrese neutilizate (risipa). De exemplu, daca sunt necesare 100 de gazde, va fi alocat un domeniu de clasa C si tot raman neutilizate 154 de adrese. Ca rezultat, numai 3% din adresele alocate sunt utilizate !!! CIDR a fost creat pentru a permite o alocare mult mai eficienta a adreselor IP. 
" Depasirea capacitatii tabelelor de rutare globale 
Odata cu cresterea numarului de retele conectate la Internet a crescut si numarul de rute. S-a estimat ca, in cativa ani, routerele de pe backbone-urile Internetului vor atinge limita numarului de rute pe care le pot suporta. 
Chiar utilizand cele mai noi tehnologii in domeniul routerelor, valoarea teoretica maxima a numarului de intrari intr-o tabela de rutare este de approximativ 60,000. Daca nu s-ar fi facut nimic, capacitatea maxima a tabelelor de rutare ar fi fost atinsa in 1994 si Internetul si-ar fi oprit cresterea. 
Cum a fost rezolvata problema?
Comunitatea Internetului a dezvoltat doua solutii: 
" Restructurarea alocarii adreselor IP in scopul cresterii eficientei 
" Agregarea ierarhica a rutarii in scopul minimizarii numarului de intrari in tabelele de rutare 
" Restructurarea alocarii adreselor IP
CIDR (Classless Inter-Domain Routing) inlocuieste sistemul clasic de alocare al adreselor IP pe baza claselor, prin utilizarea unui prefix generalizat de retea. In locul limitarii ID-urilor de retea (sau "prefixelor") la 8, 16 sau 24 biti, CIDR utilizeaza in mod curent prefixe cuprinse intre 13 si 27 biti. Astfel, pot fi alocate blocuri de adrese de gazda cuprinse intre 32 si peste 500,000 . Aceasta permite alocarea de domenii de adrese mult mai apropiate ca numar de necesitatile unei organizatii. 
In cadrul CIDR nu mai exista o delimitare rigida intre ID-ul de retea si cel de gazda (pe baza de octeti) a separarea intre ID-ul de retea si cel de gazda se poate face oriunde in interiorul unui octet.
Adresa CIDR arata ca o adresa IP standard de 32-biti, dar se termina cu prefixul IP de retea (IP network prefix). De exemplu, in adresa CIDR
206.13.01.48/25
"/25" indica faptul ca primii 25 biti sunt utilizati pentru identificarea retelei, iar restul bitilor sunt pentru identificarea gazdei. 
Alta interpretare: cu CIDR, o singura adresa IP poate fi utilizata pentru a desemna mai multe adrese IP unice. De exemplu:


Fisiere in arhiva (1):

  • Adrese IP CIDR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!