Virtutea ascultării în viată monahală și în cea de familie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ..3
Capitolul I -  Ascultarea in viata monahala .4
I.1 - Povestiri despre ascultare in viata monahala .8
Capitolul II -  Ascultarea in viata de familie 9
II.2 - Ascultarea copiilor fata de parinti 15
Concluzii .16
Bibliografie ..17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Tema lucrarii ,,Virtutea ascularii in viata monahala si in familia crestina de astazi" mi-am ales-o pentru ca imi doresc sa-mi intemeiez o familie in viitorul apropiat si acest subiect imi starneste curiozitatea ori de cate ori il aud, mai ales ca acum este abordat in paralel cu viata monahala. Prin termenul de virtute in credinta noastra ortodoxa intelegem faptul de a alege si a face totdeauna voia lui Dumnezeu, totodata adevarata virtute este icoana desavarsirii si a sfinteniei. 
Potrivit lui Platon ,,cel ce a dobandit adevarata virtute a devenit asemenea lui Dumnezeu". Ascultarea in zilele noastre are un rol deosebit, atat in viata monahala, fara de care nu se poate, dar si in cea de familie, fara de care familia s-ar destrama. Sfantul Varsanufie de la Optina spune ca ,,nu conteaza ce fel de ascultare implinesti, ci felul cum o implinesti. Orice ascultare trebuie implinita cu smerenie, rabdare si rugaciune. Ascultarea este mai mare decat postul si rugaciunea." 
Problematica acestor doua moduri de viata a preocupat pe multi, majoritatea le cunosc taina lor, insa din pacate multi in zilele noastre nu mai dau importanta nici vietii familiale si nici celei monahale, preferand sa nu aleaga nici una din cele doua.
De-a lungul timpului aceasta tema a capatat o atentie deosebita, scriindu-se numeroase carti, articole, lucrari, etc. pe aceste subiecte: viata monahala si viata de familie. Fiecare om trebuie sa-si aleaga una din cele doua cai, ele fiind ca doua drumuri ce duc spre mantuire, familia sau monahismul. In aceasta lucrare voi incerca sa prezint cele doua moduri de viata.
I. Ascultarea in viata monahala
Este dificil sa mai spunem astazi cuvinte mari despre monahi si monahism, in contextul in care, pentru foarte multa lume, calugarii sunt vazuti drept niste oameni retrograzi aflati la marginea societatii ori inculti, care probabil au suferit o deceptie sau nu si-au gasit menirea in viata. Dar pentru cei care cred si in care se mai regaseste o farama din aureola chipului lui Dumnezeu, pentru cei care inca nu si-au terfelit chipul lui Dumnezeu din ei, putem afirma cu incredere impreuna cu toti cei care au fost mangaiati si patrunsi de raza Duhului Sfant, ca fara monahi si monahism, lumea si chiar crestinismul mirenilor s-ar fi surpat.
Monahismul, intemeiat si avand ca temelie invatatura Mantuitorului Hristos si a Sfintilor Parinti si pe experienta a 2000 de ani de existenta, a dovedit ca acest mod de viata este ,,arta artelor", ,,stiinta stiintelor", precum si a duce o viata crestina cu adevarat este o ,,arta duhovniceasca".
Supravietuirea unei manastiri se sprijina mai ales pe legatura adevarata dintre ucenic si staret. Intrarea in taina ascultarii, unul dintre cele trei voturi monahale, inseamna intrarea in taina lui Hristos. Celelalte doua fagaduinte si anume, fecioria sau intreaga intelepciune si saracia, adica lepadarea de toate cele lumesti, de bunurile materiale, sunt cuprinse pe deplin in taina cea mare a ascultarii. In lipsa ei, ,,nici preotia, nici Sfanta Impartasanie, nici rugaciunea mintii, nici postul, nici privegherea, nu mantuiesc". Asadar, ascultarea devine pentru monah piatra de capatai. Pana si treburile zilnice poarta numele: ,,ascultare".
Calugarul ii urmeaza lui Hristos in ascultarea Sa fata de Tatal prin supunere si ascultare, devenind astfel fiu al lui Dumnezeu si face acestea ca pe toti ceilalti, monahi si mireni, sa ii faca frati ai sai, iar toti impreuna ,,fii ai Celui Preainalt" (Psalmul 81, 6).
Ascultarea sa nu este indreptata doar catre staret, ci si fata de ceilalti impreuna-vietuitori cu el; mai mult decat atat, el isi desavarseste astfel disponibilitatea pentru toti cei din lume. Ofera fiecaruia ceea ce este potrivit pentru el si fata de toti se simte indatorat, precum afirma si Sfantul Apostol Pavel: ,,Nimanui cu nimic nu fiti datori, decat cu iubirea unuia fata de altul; ca cel care iubeste pe aproapele a implinit legea" (Romani 13, 8).
Ascultarea, spune Sfantul Grigorie Sinaitul, este un cutit ce dintr-o lovitura curata toate bubele, adica toate pacatele si patimile -  caci daca omul si-a descoperit toate cele ascunse si patimase, dupa Dumnezeu, parintelui sau, si face dupa cuvantul lui, si se supune, si se pazeste pe sinesi, cum va putea sa puna stapanire pe el si sa domneasca asupra lui vreo patima pacatoasa?


Fisiere in arhiva (1):

  • Virtutea ascultarii in viata monahala si in cea de familie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

A. Izvoare
1. BIBLIA sau Sfanta Scriptura, tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel -  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2008
B. Lucrari generale
1. AGHIORITUL, Cuviosul Paisie, Viata de familie IV, traducere de Ieroschim. Stefan Nutescu, Editura Evanghelimos, Bucuresti, 2017.
2. SFANTUL NECTARIE, Morala crestina, traducere de Laura Enache, Editura Doxologia, Iasi, 2013.
3. SIMONOPETRITUL, Arhim. Emilianos, Cuvant despre ascultare si priveghere, traducere de Ierom. Agapie (Corbu), Editura Sf. Nectarie, Arad, 2011.
4. TANASE, Pr. Nicolae, Sot ideal, sotie ideala, Editura Anastasis, Sibuiu, 2011.
5. TANASESCU-VLAS, Adrian, Viata de familie, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas dupa originalul in limba rusa: Problemi semeinoi jizni, Editura Sophia, Bucuresti, 2009.
6. TRENHAM, Pr. Josiah B., Casatorie si feciorie in gandirea Sfantului Ioan Gura de Aur, traducere de Lucian Filip, Editura Doxologia, Iasi, 2016.
7. SFANTUL ZOSIMA VERHOVSKI, Invataturi despre ascultare, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Editura Sophia, Bucuresti, 2013.
C. Site-uri
1. https://citateortodoxe.ro/sfinti-parinti/citate-despre-ascultare - 29.10.2019
2. http://www.pateric.ro/capitolul-xlii-despre-ascultare/ - 30.10.2019
3. Teodor DANALACHE, ,,Ascultarea, intre soti", in crestinortodox.ro, 31.10.2019, https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/ascultarea-intre-soti-144776.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!