Violenta in Familie

Extras din referat Cum descarc?

Violenta in familie se defineste ca fiind "un viciu de consintamant, care consta in constrangerea exercitata pe cale psihica asupra unei persoane spre a o determina sa faca un anumit act juridic",(definitie din Dictionarul Enciclopedic Roman) ea avand mai multe forme de manifestare. Violenta nu este neaparat fizica, ea poate fi si psihica, prin interzicerea accesului la resurse financiare, interzicerea oricaror legaturi cu familia si prietenii, injurii si amenintari. Dar cel mai periculos este abuzul fizic.
De cele mai multe ori, abuzul fizic, apare in familiile cu un nivel mediu de studii, dar in special in familiile in care unul din membrii este consumator de alcool, si pe fondul consumului de alcool, apare brutaliattea, car ese indreapta de obicei asupra celuilalt membru si asupra copiilor. In cele mai multe dintre cazuri, victime ale violentei in familie sunt sotiile si copiii, iar abuzatorul este tatal sau sotul.
Victimele abuzurilor de cele mai multe ori isi accepta situatia si nu fac aproape nimic pentru a iesi din aceasta situtie, de cele mai multe ori de frica, in urma amenintarilor pe care le primesc de la abuzator, iar in unele cazuri sotiile accepta situatia datorita faptului ca nu au unde merge sau nu il pot parasi pe cel care le abuzeaza, pentru binele copiilor,cum zic ele.
La noi in tara au inceput sa functioneze cateva centre de protectie a sotiilor abuzate, dar sunt destul de putine si exista destul de putine locuri pentru persoanele abuzate in aceste centre. Centrul ofera consiliere persoanei abuzate, consiliere juridica si cazare pe perioada procesului de divort. Multe astfel de centre sunt pe langa biserici si intretinute de biserici.
Biserica Ortodoxa Romana, prin P.F. Daniel a tinut o conferinta la Bucuresti in data de 11 Decembrie 2008 la Palatul Patriarhiei, intitulata << Violenta in familie si consecintele ei sociale >>, in care P.F. Daniel a vorbit despre efectele violentei si despre faptul ca Biserica prin mebrii ei trebuie sa se implice mai mult in stoparea acestui fenomen. In acest sens, P.F. Daniel aminteste de protocolul semnat la data de 2 Octombrie 2007 de Prea Fericire Sa cu domnul Calin Popescu Tariceanu, Protocolul de cooperare in domeniul incluziunii sociale intre Guvernul Romaniei si Patriarhia Romana, care arata preocuparea Patriarhie Romane si a Guvernului Romaniei privind Asistenta Sociala. 
Tot in acest sens, tot in luna decembrie 2008 a avut loc si la Sibiu o conferinta despre familia crestina si efectele violentei in familie, la care invitat a fost Consilierul Pastoral, americanul Steve Acheson, care a vorbit despre motivele car educ la violenta in familie si despre fazele din ciclul violentei, cum apare, cum se manifesta si depre rezultatele ei.
Steve Acheson prezinta si dezvolta niste simptome ale sufletului ranit, simptome care duc la un comportament violent in cadrul familiei si care se pot trata prin intelegere reciproca. Cei care prezinta aceste simptome ale sufletului ranit sunt : Incapabili sau nedoritori in a face fata fricii, maniei sau fericirii. Resping iubirea si se simt neiubiti chiar si atunci cand sunt cu partenerul sau cu altii. Singura lege care se aplica la ei este apetitul lor pentru lauda, placere si posesiuni. Evita figurile autoritare. Cred ca legile nu functioneaza pentru ei. Refuza raspunderea. Se simt bine in preajma celor care au aceeasi parere despre autoritate ca si ei. Frica este o emotie predominanta la ei. Furia si ura devin un mijloc natural de aparare pentru relatii. Par sa fie "blocati in copilarie". Satisfactia imediata domina. Dispusi sa minta, sa fure, sa insele pentru a obtine ceea ce doresc. Se lupta cu sentimentul de incredere in Dumnezeu, in ei insisi si in alti. Suspiciosi asupra intentiilor altora. Presupun ca pe ei nu o sa-i placa nimeni daca nu sunt pasivi sau agresivi. Nutresc adanci si continue resentimente fata de altii. Se opun vindecarii pentru ca nu dau voie nimanui sa vada cum se simt cu adevarat.
Devin mai capabili de a fi neincrezatori decat increzatori. Comportamentul extrem devine o norma: a minti, a manipula, a controla, a nega. Proiecteaza o personalitate falsa." Ceea ce vezi nu sunt eu cu adevarat". Intemeiaza relatii bazate pe frica de singuratate si nepotrivire. Repeta un tipar de relatii ruinate si dureroase. Nu pot vedea ca ranirea sufletului, ranile din copilarie sunt sursa incapacitatii de a gandi si a se purta ca un adult. Purtarea de copil, lipsa de putere, neajutorarea, devin sentimente primare sicomportamente invatate. Nu pot intelege sau sa faca fata emotiilor. Nu pot rezolva conflicte. Nu pot procesa emotiile. Tind sa concluzioneze ca ei sunt " murdari, distrisi, si diferiti". Nu pot vedea relatia in ansamblu sau rolul lor in haosul existent. Abilitatea de a intelege sexualitatea pare furata sau lipseste. Nu pot intelege cum durerea neprocesata poate distorsiona nevoi sau dorinte. Dificultati in a auzi cuvantul "NU". Nu pot identifica problema doar daca se impotmolesc in consecintele unei decizii gresite. Tind sa caute evadarea si sunt egocentristi. 
De la aceste simptome, apare spiriul de violenta, care se transpune asupra membrilor familie, pe care tot Steve Acheson il categorizeaza ca fiind un ciclu al violentei, descriindu-l, si care porneste de la buna purtare a sotiei, ca nu cumva sa-si supere sotul predispus la violenta si ajunge pana la momentul in care sotia iarta iesirile violente ale sotului in speranta ca acestea nu vor mai aparea.Voi reda ciclul acesta al violentei dupa cum este prezentat in cadrul seminarului, pe faze: 
FAZA 1
STADIUL CRESTERII TENSIUNII . Femeia incearca sa-l calmeze pe barbat, incercand sa aiba grija de el, sa-l asculte, sa-i fie supusa, fie anticipandu-i fiecare capriciu (moft) sau indepartandu-se din calea lui. Ea accepta abuzul ca fiind indreptatit asupra ei. Ea crede ca poate sa previna ca mania lui sa se intensifice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta in Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!