Viata si Opera Lui Paulin de Nola

Extras din referat Cum descarc?

Sfantul parinte Paulin( Meropius Pontius Paulin) s-a nascut la Bordeaux, in jurul anului 353, dintr-o familie din inalta aristocratie romana, proprietara de terenuri intinse in Galia, in Campania si in Spania. A primit o educatie rafinata in anturajul lui Ausonius, cel mai cunoscut orator al acelei vremi si a excelat atat de mult in arta poetica incat este cinstit drept unul dintre cei mai mari poeti ai crestinatatii latine. Abia ajunsese la varsta adulta ca i-au si fost incredintate inalte sarcini politice: a devenit membru al Senatului- numit fiind de imparatul Gratian, a primit demnitatea de consul si chiar sarcina de guvernator al Campaniei (379-380). 
In 381 a avut primele contacte cu Nola si cu istoria martiriului Sf. Felix. Foarte tulburat, Paulin renunta la demnitatea de guvernator sip e drumul de Milano, in 384 il cunoaste pe Sf. Ambrozie care l-a intarit in credinta crestina si l-a incurajat sa imbratiseze viata evanghelica.
Instalat pentru ceva timp in Spania cu afaceri, s-a casatorit cu bogata matroana Therasia, apoi reveni sa se stabileasca pe pamanturile regiunii Acquitaine, impartindu-si timpul intre administrarea afacerilor sale si activitatile literare. Intalnirea cu Sfantul Victriciu de la Rouen si cu Sfantul Martin de Tours (un episcope cu puteri taumaturgice) care il vindeca de o boala la ochi, precum si un pelerinaj la mormantul Sfantului Felix la Nola, in Campania, dar mai ales influenta salutara a lui Delfin, Episcop al orasului Bordeaux, il facura sa constientizeze zadarnicia vietii sale mondene si sa se indrepte catre Dumnezeu. Dupa ce este botezat de Craciun in anul 389 de catre Delfin, Paulin a inceput de indata sa duca o viata ascetica si sa se indeparteze de bunurile acestei lumi.
Retragandu-se in Spania pentru patru ani, in satul natal al sotiei sale, a fost hirotonit preot impotriva propriei vointe de episcopul Lampius al Barcelonei, in virtutea presiunilor poporului care ii admira virtutile (393), chiar intr-o zi de Craciun. In timpul acestei sederi, pierderea fiului sau nou-nascut, Celso,( la opt zile de la nastere) ii spori si mai adanc credinta si renuntarea sa la lume si incepu sa isi vanda averea pentru a castiga bunurile ceresti: "Cu ajutorul bogatiilor mele, scrie el, am cumparat dreptul de a-mi purta crucea; cu toate bunurile mele pamantesti am platit nadejdea cerului ; caci nadejdea si credinta valoreaza mai mult decat bogatiile trupului". 
Intorcandu-se in Aquitaine, isi elibera sclavii, dadu saracilor recoltele din hambare iar banii obtinuti din vanzarea pamanturilor si caselor sale ii folosi pentru a rascumpara prizonieri si a-i ajuta pe cei nevoiasi. Aici l-a regasit pe maestrul sau, Ausoniu si l-a cunoscut pe tanarul avocet Sulpicius Severus, carierist de profesie. Filozoful Giovio si proprietarul Gasidio completau cercul lui de buni prieteni. 
Din Aquitaine s-a dus la Milano unde il intalni pe Sfantul Ambrozie , pe care il considera ca un parinte spiritual, apoi la Roma, unde admiratia pe care multi i-o purtau pentru increstinarea lui atrase invidie din partea unor inalte fete preotesti, insusi Papa primindu-l cu raceala. Dintre membrii aristocratiei, cei ramasi pagani ii considerau aceasta viata in pocainta drept o extravaganta, reprosand lui Paulin faptul de a fi lipsit Statul de serviciile sale. In timp ce Sfantul era criticat de toti oamenii epocii, el era laudat de oamenii lui Dumnezeu : Sfantul Martin spunea despre el ca era aproape singurul om din lume care sa puna in aplicare toate preceptele evanghelice, iar Sfantul Ieronim ii scrise pentru a-i da sfaturi despre viata ascetica.
Sfantul Paulin s-a retras la Nola, in Campania (o regiune din Italia de sud, invecinata cu Marea Tireniana; numele sau provine din latina- Campania felix-,,pamantul norocos"), unde organiza o comunitate de asceti, pe langa ospiciul pe care il construise pentru pelerinii saraci cu ocazia primului sau pelerinaj. Sotia sa, cu care de cand se convertise traia ca frate si sora, se instala in apropiere, ajutandu-l in toate actele sale de milostenie. Lepadat de toate bunurile sale, purta un ciliciu de pocainta -
o haina de sac presarata cu cenusa - din par de camila, manca la caderea serii o bucata de paine cu ierburi si legume intr-un vas de lut, dedandu-se cu punctualitate rugaciunilor si imnurilor, fie noapte fie zi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata si Opera Lui Paulin de Nola.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!