Valoarea Morala a Pocaintei in Vechiul Testament

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Mantuitorul lisus Hristos aproba invatatura morala a Vechiului Testament si o desavarseste curatind-o de elementele omenesti cu care au impovarat-o carturarii si fariseii prin rastalmacirea si schimbarea continutului.
In datoriile cu privire la aproapele sunt mai precis aratate, ele fiind concretizate credintei lui Dumnezeu si a iubirii fata de El.
Nu se poate concepe iubirea lui Dumnezeu si plinirea Legii fara iubirea aproapelui. Dupa Vechiul Testament omul este creat ,,dupa chipul lui Dumnezeu" si pornind de aici comunitatea umana constituie un tot, o unitate care trebuie sa slujeasca lui Dumnezeu, prin implinirea scopurilor fixate de El la Creatie.
Caderea primilor oameni in pacat este mare, dar nu ireparabila, o data cu pedepsirea primului pacat savarsit, Dumnezeu hotaraste o zi a iertarii si a mantuirii, in vederea acesteia si pentru oameni Dumnezeu, din marea Sa iubire pentru oameni si din indurarea Sa ii cheama din nou la Sine. Aceasta apropriere de Dumnezeu constituie ideea centrala a istoriei biblice, istorie a straduintelor umane in calea spre desavarsire.
Una dintre caile si mijloacele de apropriere de Dumnezeu, prin implinirea poruncilor Sale este pocainta.
Valoarea morala a pocaintei in Vechiul Testament
Pocainta reprezinta revenirea la Dumnezeu in stare de umilinta si cu rugaciune profund marcata de regretul pentru faradelegea savarsita.
In Vechiul Testament, notiunea de pocainta este redata prin verbul la imperativ cu sensul de a reveni la Legea lui Dumnezeu si a se indeparta de pacat .
Pocainta este actiunea de indepartare radicala de la pacat si actul de apropriere catre Dumnezeu prin restaurarea omului pacatos in practicarea virtutilor.
Actiunea pocaintei este de natura launtrica, este vorba de o schimbare a cugetului si prin urmare o transformare interioara a pacatosului, caci posturile, umilinta si alte acte penitentiale, pot fi considerate ca semne exterioare ale pocaintei, dar Iahve care priveste si cunoaste inimile asteapta o schimbare radicala de conduita. 
Dumnezeu chema pe oameni sa se aproprie de El, sa intre in comuniune cu El pentru a avea viata vesnica si pentru a se impartasi de binefacerile sale: ,,spune-le: Precum e adevarat ca Eu sunt viu, tot asa de adevarat e ca Eu nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu" si iarasi,,,intoarceti-va, intoarceti-va de la caile voastre cele rele ! Pentru ce sa muriti voi, casa lui Israel ?(Ezechiel 33,11).
Observam din aceste cuvinte ca Dumnezeu se adreseaza omului pacatos inca din nastere, prin greseala primului parinte al neamului omenesc prin care a intrat pacatul in lume si impreuna cu el moartea (Romani 5,12).
De atunci pacatul locuieste in cea mai intima parte a eului, oamenii fiind pacatosi si prin vina personala, caci fiecare dintre ei este uneori vandut (Romani4,4) acceptand jugul patimilor pacatoase (Romani 4,5).
Psalmistul este constient ca nici un om nu-i drept in fata lui Dumnezeu de aceea el se roaga: ,,Auzi-ma intru dreptatea Ta... Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nici un om nu-i drept inaintea Ta" (Ps. 142, l-2),iar profetul Isaia constata trista stare decadenta a poporului si exclama: ,,Toti am ajuns ca necuratii si toate faptele dreptatii noastre sunt ca un vesmant intinat". (Isaia 64,5).
In starea sa paradisiaca, starea sa initiala, omul se bucura de prezenta lui Dumnezeu, era fericit, era in plenitudinea de a exista, era deci intr-o stare perfecta de sanatate si pace pentru ca Dumnezeu era in intimitate cu omul creat. 
Raul, pacatul sfasie aceasta armonie si provoaca lipsa binelui, a perfectiunii, a dreptatii, este deci starea de nedreptate si nelegiuire.
Actiunea raului se poate sintetiza in:
- indepartarea lui Dumnezeu
- Vatamarea dreptului aproapelui
- Nesocotinta in atitudinea faptuitorului


Fisiere in arhiva (1):

  • Valoarea Morala a Pocaintei in Vechiul Testament.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!