Tinerii de azi și provocările secolului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intre Biserica Ortodoxa si tinerii crestini exista o legatura deosebit de stransa. Biserica are un impact asupra tinerilor, iar tinerii insusi trimit anumite semnale asupra Bisericii. Impactul Bisericii asupra tinerilor, a societatii in general este unul care priveste lumea si indeosebi umanitatea la un nivel personal, in acelasi timp, ridicandu-le la o inaltime valorica, indicata de bogatia de sensuri si semnificatii complexe a Evangheliei lui Hristos. Pe de alta parte, tinerii crestini, simtindu-se insetati, goliti de cele spirituale si derutati privesc spre Biserica si asteapta de la ea semnale clare, care sa fie intotdeauna conforme cu valorile perene ale invataturii lui Iisus Hristos.

Tinerii ,,inoata" prin mlastini ce nu permit inaintare spre liman, iar orizontul lor se pare multora inca neclar, confuz si tot mai indepartat. Un fel de neincredere in viitor, de inactiune si de deruta spirituala s-a cuibarit in sufletele mai multor tineri. In acest adanc tot mai infricosator al crizei, este asteptata mai insistent vocea bisericii. Aceasta voce trebuie sa fie blanda, curata si clara, sa indice solutii, precum si mijloace de depasire a starilor negative din societate.

Ortodoxia romaneasca nu trebuie sa arate ca nu intelege lumea in care traieste, ca ii este indiferenta ,,turma cea cuvantatoare" pe care e chemata sa o calauzeasca pe cale mantuirii. Dimpotriva ea trebuie sa arate si sa demonstreze ca este pentru acesti tineri ,,sarea pamantului" si ,,lumina lumii" ( cf. Matei 5,13-14). Astazi, cu atat mai mult Biserica este chemata sa desfasoare o activitate misionara, in primul rand pentru a reincrestina tinerii ei membrii deveniti doar crestini nominali, adica doar cu numele.

Calitatea crestina a unei societati se poate observa din mentalitatea si atitudinile sociale ale componentelor sale. Oare ce observam noi? Observam ca absenteaza in foarte mare masura valorile si criteriile crestine. Aceasta este o realitate trista, de care Biserica nu poate sa faca abstractie, atunci cand doreste sa desfasoare proiecte misionare in sanul propriilor membrii nominali.

Acesta este contextul in care Biserica este obligata sa desfasoare o ampla lucrare de reevanghelizare, de renastere a societatii romanesti, atat de traumatizate, in urma experientelor istorice din ultimele decenii. Omul impreuna cu Biserica ar putea face pentru sanatatea lui trupeasca si sufleteasca mai mult decat orice medic sau progres al stiintei medicale. Datele stiintifice confirma ca deciziile pe care le luam ora de ora, zi de zi, determina in mare masura starea sanatatii noastre , bolile de care suferim si chiar momentul cand vom muri.

De aceea tot ce trebuie facut este sa ne educam, sa inlocuim acele deprinderi si obiceiuri care ne distrug atat psihic cat si fizic, cu un mod de viata care se va prelungi in vesnicie.

Bibliografie:

1. Pr. Conf. Dr. Ioan Tulcan, - Quo Vadis, Christiani? , Editura Universitatii ,, Aurel Vlaicu" Arad, 2004

2. Laurentiu Dumitru - Hristos si tinerii, Edidura Egumenita, Galati, 2005

3 Aileen Ludington - Tablete de stil viata, Editura Viata si Hans Diehl Sanatate, Bucuresti, 2004.

4. Arhimandrit Cleopa Ilie - Calauza in credinta ortodoxa, Editia a IV-a Editura Episcopiei Romanului, 2000

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tinerii de azi si provocarile secolului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 176 cuvinte
Nr caractere:
11 793 caractere
Marime:
20.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
tineri, biserica
Predat:
la gimnaziu
Sus!