Talcuirea Psalmului 50

Extras din referat Cum descarc?

Scurta istorie premergatoare alcatuirii acestui psalm
Proorocul David s-a nascut din parinti saraci si era pastor de oi, dar pentru ca era plin de evalvie fata de Dumnezeu, a ajuns sa fie ,,ridicat la scaunul cel imparatesc al Iudeii" . A ajuns deci barbat vrednic si Dumnezeu l-a ajutat sa invinga pe Goliat, obligand armata dusmana sa cada la pace fara varsarea de sange obisnuita a razboaielor. Regele Saul ii da de sotie pe fiica sa, dar curand il pizmuieste si cauta timpul si locul prielnic sa-l omoare. Dupa moartea socrului sau, David este chemat de popor si pus in scaunul domnesc. El i-a biruit pe vrasmasi si prin blandetea sa si-a facut prieteni traind in pace si buna intelegere cu stapanii poparelor vecine. Insa intr-o vreme cand soldatii sai luptau pentru el sa cucereasca cetatea Raba, dupa cum el insusi a scris, a fos biruit de vrasmasul ,,cel de amiaza" , aprinzandu-se de dragoste si pofta trupeasca pentru frumoasa Batseba, sotia generalului sau Urie Heteul. El a uitat de binefacerile lui Dumnezeu care l-a facut din pastor rege si a mers si mai departe dand porunca sa lase sa fie ucis sotul Batsebei pe care o cheama la palat ca si sotia lui. David nici macar nu simte ca a trecut dintr-un pacat in altul mai mare, pana cand Dumnezeu l-a trimis proorocul Natan ca sa-l mustre si sa-l infricoseze aratandu-i greselile facute. Din acel moment ,,David a facut pocainta cu aspre nevointe" , dupa cum el insusi spune smerindu-se, imbracat cu sac, postind, mancand cenuse in loc de paine, iar bautura era amestecata cu lacrimi, toate acestea pentru ca ii parea rau ca nu a pazit legea Domnului. 
Cap II.
Cuprinsul psalmului
Fata de noi crestinii de astazi care credem ca marturisind pacatele, scapam cu fata curata inaintea lui Dumnezeu, David a facut mai mult, dupa marturisire si pocainta, el a aratat lumii intregi prin psalmul 50 care incepe cu versetul 1 si 2 Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila ta si dupa multimea indurarilor tale, sterge faradelegea mea, in care ne arata ce este pocainta si cum se face ea. Dupa cum incepe psalmul sfantul Augustin observa ca ,,cel ce cere mare mila, marturiseste mare ticalosie" . In psalmul acesta David nici nu indrazneste vorbind cu Dumnezeu, sa-L numeasca Dumnezeul lui pentru ca prin pacat s-a lipsit de El, iar cand strigi Dumnezeul meu trebuie sa fii nevinovat si drept. El numeste faradelege ,,calcare de lege a preacurviei si a uciderii" fiindca a pacatuit ca unul din alta semintie ce nu are lege data de Dumnezeu. Acest psalm contine toate sentimentele unei inimi atinse de nedreptatile sale si ,,impovarata de greutatea constiintei care-l mustra" , de aceea Biserica il asaza intre psalmii penitenti si il intrebuinteaza foarte des in serviciul religios. David simte trebuinta ce o are de milostiva binefacere, greutatea nedreptatilor sale apasatoare cerand sa fie usurat. Primele doua versuri sunt ca o prescurtare a tuturor sentimentelor raspandite in intregul psalm. 
Versetul 3. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. In ebraica sensul cuvantului, ma spala, inseamna spala-ma in totul si evident nu este vorba de o spalare, o curatire exterioara ci de cea interioara. David cunostea faptul ca rasculandu-se contra lui Dumnezeu, sufletul sau ,,paraseste dragostea Sa" , iar acele pacate adulterul si omuciderea il invinovatesc in fata lui Dumnezeu si il degradeaza, de aceea cere a fi spalat si curatit cat se poate de mult.


Fisiere in arhiva (1):

  • Talcuirea Psalmului 50.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!