Taina Sfintei Spovedanii Mantuitoare si Ziditoare

Extras din referat Cum descarc?

Indreptarea sau sfintirea credin!ciosului se realizeaza numai in Biserica, asezamantul mantuirii noastre si trupul tainic al Domnului, careia El i-a incredintat puterea si mijloacele vazute, pentru ca ea sa poata impartasi credinciosilor man!tuirea obiectiva, savarsita de Man!tuitorul prin intruparea, jertfa si invierea Sa din morti. Dar puterea care izvoraste din jertfa de pe cruce si care indrepteaza si sfinteste pe credinciosi, nu lucreaza asupra lor in mod nemijlocit; ci este strans legata de anumite semne si lucrari vazute, care sunt organele purta!toare sau transmitatoare ale harului divin, deci sunt mijloacele de man!tuire si de sfintire a credinciosilor; aceste mijloace sunt cuvantul lui Dumnezeu si Sfintele Taine. Asa!dar, efectele sau roadele mantuirii obiective sau rascumpararii prin Iisus Hristos se pot insusi de fiecare credincios in parte prin doua feluri de mijloace indisolubil legate intre ele si anume, cuvantul lui Dumne!zeu si Sfintele Taine. Botezul este ,,usa tainelor" sau ,,poarta de intrare in crestinism" care confera noului botezat calitatea de membru spiritual al Bisericii, curatindu-l de pacatul stramosesc, imbracandu-1 in Hristos (Galateni 3, 27) si pregatindu-l pentru viata cea harica si duhovniceasca. Dar fiindca cre!dinciosul este mereu supus firii sale slabe, inclinata spre pacat, Biserica a instituit pe temeiul cuvintelor Mantuitorului, o noua Taina pentru restaurarea si insanatosirea firii umane si anume Taina Marturisirii, supranumita ,,al doilea Botez".
Cuvantul marturisire in greceste inseamna a te afla in ,,acelasi cuvant", adica cu Dumnezeu-Cuvantul; in acelasi Duh cu el. Sfantul Evanghelist Ioan spune: ,,Daca marturisim pacatele noastre, Hristos este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea" (I Ioan 1,9); de tot ceea ce ne separa de El, pentru a deveni asemenea Lui, asemenea ,,Celui drept" (I loan 2,1). Mai mult decat o despovarare de pacate, e Taina mantuitoare si zi!ditoare, ne zideste, ne formeaza spiritual, ne indreapta spre pocainta adevarata. 
Pocainta si marturisirea pa!catelor sunt practici tot atat de vechi ca si Biserica insasi. Din clipa savarsirii celui dintai pacat, Dumnezeu il abordeaza pe Adam, care se ascunsese in tufis, dandu-si seama ca este ,,gol", pentru ca si-a pierdut prin pacat, slava cea dintru inceput cu care era imbracat.
Protoparintii nu au pierdut comuniunea cu Dumnezeu numai din pricina pacatului, ci mai ales din lipsa spovedaniei, a pocaintei. Pentru ca Adam nu si-a recunoscut vina, nu s-a spovedit, a fost dat afara din rai, si, astfel, noi, toti urmasii lui Adam, suntem sortiti sa ne castigam painea in sudoarea fruntii, pana ce ne vom intoarce in pamant, ,,caci pamant suntem si in pamant ne vom intoarce", iar sufletul ,,se duce la Dumnezeu care 1-a dat" (Ecleziast 12,7), primind ceea ce i se cuvine.
In capitolul IV din cartea Facerii ne este consemnata a doua spovedanie pe care o cere Dumnezeu dupa cel de-al doilea pacat savarsit pe pamant, pacatul lui Cain. Imediat dupa ce Cain a savarsit pacatul, omorand pe fratele sau, Dumnezeu vrea spovedania pacatosului. De aceea si intreaba pe Cain: ,,Unde-i Abel, fratele tau?". Prin aceste cuvinte Dumnezeu vrea sa-l determine pe Cain la marturisirea si recunoasterea pacatu!lui, la parere de rau, la pocainta. Dar Cain, asemenea tuturor pacatosilor care stau departe de Dumnezeu, ii raspunde: ,,Au doara eu sunt pazitorul fratelui meu?" Prin aceste cuvinte el refuza recunoasterea pacatului, refuza totodata si marturisirea. Ca urmare a nepocaintei lui, Dumnezeu rosteste asupra lui cuvinte aspre de blestem ca sa fie ,,zbuciumat si fugar pe pamant". Si Cain fugea de la fata lui Dumnezeu, dandu-si seama ca pedeapsa pe care i-a dat-o Dumnezeu e mai mare decat ar putea-o purta, temandu-se ca oricine il va intalni il va ucide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taina Sfintei Spovedanii Mantuitoare si Ziditoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!