Starea de curățire la Ioannis Romanides

Extras din referat

INTRODUCERE
Viata spirituala are trei etape sau trei faze si anume: curatirea, iluminarea si desavarsirea. Sub acest generic au si fost traduse in romaneste de catre Parintele Staniloae cele douasprezece volume ale Filocaliei: calea cum se poate omul curati, ilumina si desavarsi.
Practic, insiruirea acestor trei faze, a acestor etape in viata duhovniceasca, nu e mecanica. Nu putem spune, planificandu-ne, ca anul acesta parcurgem toata etapa curatitoare; am terminat cu ea si incepem etapa iluminatoare; am terminat cu aceasta si incepem etapa unirii sau a desavarsirii. In mare, ele se succed. Dar intre ele exista si interferente, pentru ca pe masura ce ne curatim de pacate, sufletul ni se lumineaza si ne unim cu Hristos. Locul din care il izgonim pe satana nu-1 putem lasa gol. Neaparat trebuie sa-I lasam loc lui Hristos sa umple acest gol. Am smuls patimile, trebuie neaparat sa plantam virtutile. 
Nu exista din punct de vedere duhovnicesc o stare de neutralitate. A sta pe loc din punct de vedere duhovnicesc inseamna, de fapt, a regresa. A nu urca din punct de vedere spiritual inseamna, nu a sta pe loc, ci a merge inapoi.
Parintele Dumitru Staniloae, defineste asceza ca fiind: ,,o eliminare treptata a otravii care duce firea la descompunere,la stricaciune. Este, cu alte cuvinte, o eliminare a bolii ce duce firea spre moarte,si deci fortificarea firii". In acest sens nu trebuie sa vedem asceza ca pe ceva rau,care ne-ar indemna numai la retineri si infranari, ci ea are rol terapeutic,deoarece il ajuta pe om sa scape de ,,viermele pacatului" , care aduce otrava mortii trupesti si sufletesti. Astfel, asceza nu reprezinta o lupta a omului impotriva propriului trup si personalitati, deoarece ea are ca finalitate inlocuirea patimilor cu virtutile opuse acestor patimi.
Adevarata viata spirituala este o viata noua, cu Hristos si in Hristos, condusa de Duhul Sfant . Nu exista viata spirituala fara Hristos si fara Duhul Sfant. Persoana lui Hristos desparte omenirea in doua mari tabere: pe de o parte sunt cei care Il adora, Il iubesc, il marturisesc ca Domn si Dumnezeu si isi pun toata speranta in El; pe de alta parte, sunt cei care Il neaga, Il hulesc sau pur si simplu nu-I recunosc existenta istorica.
Pentru a-L intalni pe Hristos, pentru a-L cunoaste, ai nevoie de o inima curata. Sfantul Evanghelist Matei ne spune in Evanghelia sa: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia il vor vedea pe Dumnezeu" (5, 8). In momentul in care Il intalnesti pe Hristos, simtamantul launtric se aseamana cu sentimentul pe care il are pasarea ce nu stiuse pana atunci ca poate zbura si intr-un moment dat constata ca poate zbura, ca poate fi libera, ca n-are de ce se teme. Acesta este sentimentul omului care L-a aflat pe Hristos. 
CAPITOLUL I
PURIFICAREA SAU CURATIREA
Trairea mistica isi are baza in participarea si integrarea crestinului in Sfanta Liturghie, care este trairea mistico-simbolica a Mantuitorului Iisus Hristos, prin incorporarea in trupul sau mistic - Biserica si a darurilor sfintitoare, care sunt Sfintele Taine. 
Prima etapa si prima taina prin care experiem divinul in chip mistic este Botezul. De la botez incepe, in sens larg indumnezeirea, intinzandu-se de-a lungul intregului urcus spiritual al omului, in care sunt active si puterile lui, adica de-a lungul purificarii de patimi, al dobandirii virtutilor si al iluminarii . Botezul este taina renasterii omului prin apa si prin duh, adica moarte pentru pacat si viata in Iisus Hristos, lepadarea de diavol si comuniunea cu Mantuitorul. Duhul Sfant face sa rodeasca apa botezului, tot asa cum facuse roditoare apele primordiale la Facere, o inzestreaza cu puterea de a da nastere celor duhovnicesti . Sfantul Botez este o renastere, o restaurare ontologica prin iertarea pacatelor si eliberarea de tirania mortii. Mantuitorul arata clar ca Botezul este o renastere: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea sa vada imparatia lui Dumnezeu (Ioan 3, 3) iar in alt loc: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu (Ioan 3, 5).


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea de Curatire la Ioannis Romanides.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!