Sfinții Trei Ierarhi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In panteonul marilor ierarhi, teologi si sfinti ai bisericii crestine un loc aparte il au Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur.

Pe cei trei Sfinti Parinti, intreaga Ortodoxie, an de an, la 30 ianuarie, ii praznuieste in chip deosebit care au stralucit ca niste luceferi pe bolta cereasca a Bisericii crestine.

Si pentru ca ei s-au dovedit mari dascali si ierarhi din toata istoria crestinatatii, facultatile de teologie i-au ales ca patroni, ocrotitori si luminatori in intelegerea credintei crestine.

Despre Sfintii Trei Ierarhi se spune ca sunt ca trei ferestre prin care crestinatatea a privit spre Hristos si a primit lumina de la El.

Plini de intelepciune, ei au explicat poporului binecredincios invatatura Sf. Scripturi asa cum nimeni n-a reusit.

Cu cat ne apropiem de ei, cu atat ii cunoastem mai bine, cu cat le cercetam viata si opera cu atat mai mult ne dam seama de valoarea lor si de folosul pe care il putem avea daca ii luam ca model de intelegere si traire a vietii crestine.

Pentru a ne da seama de valoarea proprie si a tuturor laolalta, pentru ca fiecare dintre ei are ceva specific, dar au si lucruri comone, ei trebuie analizati.

Astfel Sfantul Vasile cel Mare (330-379) s-a nascut in orasul Cezareea Capadociei, din parinti crestini, care i-au dat o crestere aleasa si o educatie pe masura. Dupa studii stralucite de filozofie la Cezareea, Constantinopol si Atena, s-a retras in partile Pontului, unde a infiintat o manastire si a stat acolo in rugaciune si in meditatie pana a fost hirotonit mai intai preot si apoi episcop al Cezareei, pastorind in aceasta calilate pana cand s-a mutat la Domnul, la 1 ianuarie 379. A ramas in istoria Bisericii ca primul ierarh care, cu averea mostenita de la parinti, a infiintat primele institutii de asistenta sociala, numite dupa numele sau Vasiliade si anume: azile, case pentru reeducarea fetelor cazute, scoli tehnice, spitale, farmacii, precum si palatul Episcopal si biserica, toate cu scopul de alinare a suferintelor si ajutorul celor saraci.

Sfantul Grigore de Nazianz (309-390) a vazut lumina zilei in satul Nazianz din Capadocia. In casa parinteasca a primit o educatie aleasa de la mama sa, Nona. A studiat la Cezareea Capadociei, Alexandria si Atena, unde a fost coleg cu Sf. Vasile cel Mare si Iulian Apostatul, viitorul imparat.

Intors de la studii, a fost botezat de tatal sau, dupa care s-a retras la o manastire din Pont intemeiata de prietenul sau Vasile cel Mare, unde s-a indeletnicit cu studiul asceza. A fost hirotonit fara voia lui de catre Vasile cel Mare ca episcop de Sasima, dar nu s-a dus niciodata.

Datorita ereziei ariene care tulbura intreaga biserica s-a dus la Constantinopol, unde intr-o bisericuta numita Anastasia, adica inviere, si-a tinut predicile sale prin care a reusit sa zguduie din temeli arianismul. In anul 380, imparatul Teodosie cel Mare si poporul l-au ales patriarh al Constantinopolului iar anul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfintii Trei Ierarhi - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 137 cuvinte
Nr caractere:
5 965 caractere
Marime:
12.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
sfinti, dumnezeu
Predat:
la gimnaziu
Sus!