Sfaturi pentru o creștere sănătoasă a copiilor - Pr, Vasile-Thermos

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Inainte de a trece la tratarea propriu-zisa a lucrarii parintelui Vasile Thermos, am selectat cateva date biografice pentru a prezenta in cateva randuri personalitatea sa. Acesta se naste in anul 1957, in Levkada (,,???????''), o insula de pe coasta de vest a Greciei. Va studia medicina si teologia la Universitatea din Atena si va profesa ca psihiatru si psiholog, in cele mai multe cazuri ajutandu-i pe copii si pe adolescenti. Pe langa acestea a urmat si cursuri de specializare la universitatea Harvard, la universitatea Boston si la Andover Newton, toate trei aflandu-se in orasul Boston din S.U.A. In prezent este doctor la Universitatea din Atena, sectia Teologie Sociala si slujitor in cadrul Mitropoliei Tebei si Levadiei. Activitatea sa este desfasurata pe psihiatrie, psihologia clerului si a organismului bisericesc, dar si a tinerilor care au dificultati din ce in ce mai mari in realizarea idealurilor, izbindu-se de probleme comportamentale inca din perioada adolescentei. De aceea activitatea pr. Vasile Thermos in cadrul programelor educative cu tineri, diversele carti si articole, precum si participarea la conferinte, la emisiuni radio si la cele televizate, reprezinta o sursa pentru pastoratia credinciosilor din ziua de astazi unde problemele ii apasa inca din perioada adolescentei. Totodata in activitatea desfasurata reprezinta un model de urmat pentru viitori clerici ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Pe langa lucrarea de fata pe care am avut-o de prezentat: ,,Sfaturi pentru o crestere sanatoasa a copiilor'', pr. Vasile Thermos are si urmatoarele lucrari menite sa vina in ajutorul preotului si a pastoratiei sale: ,,Despre problemele vietii crestine contemporane'', ,,Pentru o intelegere a adolescentei. Primavara innegurata'' si ,,Om la orizont! Psihologia si psihiatria ortodoxa''. In prezenta recenzie ne vom ocupa de lucrarea: ,,Sfaturi pentru o crestere sanatoasa a copiilor'', aparuta la Editura Sophia in anul 2009 si tradusa din limba greaca de catre pr. Serban Tica. Precizez ca aceasta carte a fost alcatuita prin publicarea unor interviuri pe care pr. Vasile Thermos le-a acordat in cadrul emisiunii radiofonice ,,Alaturi de parinti'' parintelui protoiereu Vasile Tsimouris din cadrul Mitropoliei Pireului .
Lucrarea parintelui Vasile Thermos este impartita in 18 capitole, fiecare avand cate o tema importanta la care este invitat sa raspunda in cadrul emisiunii. Intrebarile care i se aduc fac parte din viata parintilor care se confrunta cu una dintre problemele contemporane si anume intelegerea tinerilor si sustinerea lor corecta in a parcurge perioada adolescentei. 
Cuprins
Astfel, inca din primul capitol este tratata o tema foarte importanta. Acest capitol este intitulat: ,,Legatura si comunicarea dintre parinti si copii'', fiind abordata o problema fundamentala la ora actuala in Grecia si anume: schimbarile la nivel social, ideologic, dar si spiritual prin care trece familia in prezent. De aceea in incercarea de a oferi un raspuns cat mai multumitor si pentru a veni in sprijinul parintilor, pr. Vasile Thermos identifica cativa factori care au dus la acest fenomen de crestere dificila a copiilor si facand comparatie cu perioada de dinainte a acestei crize: ,,Cred ca putem redesena imaginea dominanta cu 30 de ani in urma, in orasul si statul traditional grecesc: copilul care petrecea putin timp in casa, se juca cu copii de aceeasi varsta in curte, in vecinatati, existau casele cu familii mari, case invecinate. Si lucrurile curgeau intr-un anumit ritm, bun sau rau, in orice caz, aveau un drum. Stimulii exteriori erau foarte putini. Nu exista televizorul'' . Pe langa acestea, apare si o alta problema si anume aceea a lipsei sau mai bine zis a racirii dragostei. Iar de aici pornesc multe alte neintelegeri in casnicii, una dintre acestea fiind lipsa comunicarii, de aceea este nevoie de o deschidere mult mai profunda fata de partener. Dragostea, dupa cum este subliniat in lucrarea de fata, din nefericire este exprimata din ce in ce mai rar, insa acest lucru se intampla tocmai pentru ca nu are loc o sustinere permanenta a dragostei prin stradanie si rugaciune. In acest caz avem exemplul de la nunta din Cana Galileii unde vinul cel bun a fost pastrat pana la sfarsit. Asa trebuie sa procedam si noi cu dragostea din cadrul familiei, sa o sustinem pana la final, deoarece dragostea este cea mai importanta dintre virtuti .
In urmatorul capitol intitulat: ,,Lucrurile ,,de la sine intelese'' in relatia parinti-copii'', este descrisa neglijenta cu care parintii abordeaza relatia lor cu copiii si implicit educatia copiilor. A fi parinte implica si o datorie spirituala, de a fi alaturi de el in momentele de singuratate si de ai oferi sprijin moral in dezvoltarea sa sufleteasca . De aceea trebuie avut in vedere faptul ca inca din maturitate copilul detine propria sa personalitate, propria sa parere si propriul sau mod de manifestare de care orice parinte trebuie sa tina cont si sa il sustina intr-o dezvoltare cat mai buna conform invataturii de credinta a Bisericii Ortodoxe . Pentru a putea depasi eventuale neintelegeri, pr. Vasile indeamna ca in cadrul familiilor, copiii sa fie tratati ca niste persoane care uneori pot face fapte necugetate, insa la randul lor nu sunt niste oameni necugetati, ci aflati intr-o continua formare si dezvoltare personala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfaturi pentru o crestere sanatoasa a copiilor - Pr, Vasile-Thermos.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Pr. Vasile Thermos, Sfaturi pentru o crestere sanatoasa a copiilor, Editura Sophia, Bucuresti, 2009.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!