Sfantul Sava Gotul

Cuprins referat Cum descarc?

Sfantul Sava Gotul 
Asezarea si crestinarea gotilor
Contextul politic si religios al martirajului Sfantului Sava
Actul martiric al Sfantului Sava 
Relatia dintre Biserica Gotiei si cea din Capadocia
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Sfantul Sava Gotul 
S-a nascut in anul 334 si a fost cel mai important martir din timpul persecutiei lui Atanaric. El a trait intr-un sat din partile muntoase aleBuzaului. In acest sat el frecventa regulat Biserica, unde se ruga cantand lui Dumnezeu impreuna cu preotul Sansala. In toata viata lui, Sfantul Sava a fost un model pentru comunitatea crestina de acolo prin cele mai frumoase virtuti cu care a fost inzestrat de Dumnezeu care il aratau ,, un adevarat urmas al lui Hristos". Modestia, supunerea, blandetea, smerenia, dragostea si bunatatea fata de toti cei care il inconjurau, il caracterizau ca fiind adevaratul urmas al lui Hristos.
El a fost martirizat prin innecarea in apele raului Mousaios(Buzaul de astazi), la 12 aprilie in anul 372, in a cincea zi dupa Sfintele Pasti, fiind in varsta de 38 de ani. Sfantul Sava de la Buzau este cunoscut si sub numele de Sava Gotul. I s-a spus Gotul pentru ca in actul Sau martiric se arata ca el era socotit <<got de neam>> intrucat si-a petrecut viata in Dacia, stapanita in acel timp de gotii migratori, iar scriitorii antici, referinduse la populatia autohtona daco-romana, aveau obiceiul sa mentioneze indeosebi popoarele care detineau puterea militara si politica si nu pe bastinasii supusi.
Dacia este denumita uneori Gothia,dupa populatia migratoare dominanta. Cei ce l-au cunoscut pe Sfantul Sava spuneau ca inca din copilarie nu s-a aratat ravnitor spre nimic altceva decat numai spre evlavie fata de Mantuitorul si Domnul nostru Iisus Hristos, de unde se intelege ca parintii lui erau crestini si l-au educat si i-au insuflat credinta cea adevarata. 
Asezarea si crestinarea gotilor
Conform datelor istorice primul popor migrator care a trecut peste teritoriul patriei noastre a fost cel al gotilor de neam germanic ce venea dinspre Marea Baltica. 
Crestinismul la goti a patruns in mare parte in anii 244 - 258 din Peninsula Balcanica si Asia Mica, dar si prin soldatii goti din armata romana. Unii din ei au devenit apostoli ai gotilor printre care si Eutihie pe care Sfantul Vasile cel Mare il cinsteste amintindu-l intr-una din scrisorile sale, adresate episcopului Asholiu al Tesalonicului. 
Edictul de la Milan din 313 care a fost dat in timpul lui Constantin cel Mare nu este doar o masura de dreptate fata de crestini ci si o adevarata aparare a acestora. Pe deplin convins de moralitatea si valoarea religioasa a crestinismului, Constantin cel Mare i-a favorizat si i-a sustinut continuu, religia crestina fiind ridicata la rangul de religie oficiala a imperiului si toti au fost indemnati sa-l imbratiseze cu toata increderea. 
In acest timp, la goti crestinismul era raspandit in asa masura incat ei aveau chiar organizatia lor bisericeasca cu episopi, preoti si diaconi. La sinodul intai ecumenic de la Niceea in anul 325, a luat parte si reprezentantul gotilor episcopul Teofil care semneaza hotararile acestui sinod cu ,,Theophilus Gothiae". 
Primul episcop si marele apostol al Gotilor a fost Ulfila care a tradus Biblia in limba gota si a alcatuit alfabetul got pentru ca gotii sa invete sa citeasca si sa scrie in limba lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfantul Sava Gotul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!