Sfântul Ioan Botezatorul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sfantul Ioan Botezatorul, a fost ,dupa cum ne spune insusi Mantuitorul Iisus,cel mai mare om care s-a nascut pe pamant din femeie,dar cel mai mic in Imparatia Cerurilor.

Strigatul sau,"Pocaiti-va!" ,a avut un mare efect asupra natiunii ebraice ce gemea sub jugul invadatorilor romani, mari multimi de oameni urmandu-l in pustie.

Parintii Sf. Ioan Botezatorul au fost un preot numit Zaharia,din ceata preoteasca a lui Abia,iar mama sa a fost Elisaveta,din fetele lui Aaron, rudenie a Fecioarei Maria, dupa cum ne spune Evanghelia dupa Luca.Amandoi erau neprihaniti inaintea lui Dumnezeu,erau oameni in varsta,dar Elisaveta nu putea avea copii caci era stearpa.

In timp ce oficia slujba, la randul cetei lui, lui Zaharia i s-a aratat Arhanghelul Gavril, care il instiinteaza ca nevasta sa, Elisaveta va avea un copil ce va merge ,,in duhul si puterea lui Ilie",ce nu va pune gura pe vin si pe bautura ametitoare,si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duh Sfant.Arhanghelul ii mai spune ca numele copilului sau fi Ioan.Zaharia ,mirat de spusele trimisului lui Dumnezeu, are unele indoieli,motiv pentru care Arhanghelul Gavril ii spune ca va fi mut pana in ziua cand se vor implini aceste lucruri.

Dupa ce Elisaveta a nascut,i s-a dezlegat si limba lui Zaharia, care a spus ca numele copilului va fi ,,Ioan" , si nu ,,Zaharia",cum ar fi vrut vecinii si rudele.Umplindu-se de Duhul Sfant,Zaharia a inceput sa profeteasca despre Ioan,cel ce va deschide drum Lucrarii Celui Prea Inalt.

Despre parintii lui Ioan,nu mai avem nici o informatie in Sf. Scriptura.In Traditie,ni se spune insa ca Zaharia ar fi fost ucis in Templu,din porunca lui Irod.

Despre tineretea Sf. Ioan Botezatorul avem date destul de putine.In Sf. Scriptura,ni se arata ca el evita asezarile omenesti,traind in pustie si hranindu-se cu lacuste si miere salbatica.Pustia in care a locuit se afla la apusul Marii Moarte,o regiune foarte salbatica,de

unde putea sa vada Muntele Nebo,de pe ale carui inaltimi a privit Moise spre Tara Promisa,raul Iordan,pe care-l traversase Iosua.Vizitase probabil si raul Cherit,unde Ilie a fost hranit de corbi .Modul sau de viata ,imbracamintea semanau foarte mult cu cele ale lui Sf. Ilie.

La varsta de 30 de ani,Ioan Botezatorul a primit chemarea.Evanghelistul Luca ne spune ca acest eveniment a avut loc ,,in anul al 15-lea al domniei lui Tiberiu Cezar,pe cand Pilat din Pont era dregator in Iudeea,Irod carmuitor in Galileea,Filip,fratele lui carmuitor al Ituriei si al Trahonitei,Lisania carmuitor al Abilenei,in zilele marilor preoti Ana si Caiafa".

Ioan Botezatorul si-a inceput predica in tinutul din imprejurimile raului Iordan,propovaduind botezul pocaintei,un botez cu apa,pentru iertarea pacatelor.Ioan Botezatorul,era ,,glasul celui ce striga din pustie",cel ce trebuia sa netezeasca calea Domnului.Accentul strigatului sau era concentrat in cuvantul ,,Pocaiti-va".Propovaduirea lui a avut un succes imens.Multimi mari de oameni au venit pentru a primi botezul lui,un botez premergator botezului crestin.Istoricul Flavius Iosefus ne spune ca predica lui Ioan ,a avut o mare influenta asupra poporului,asupra oamenilor simpli,care pareau gata sa faca orice le spunea el.Vestile au ajuns si la Irod ,carmuitorul Galileei.

Cu toate acestea,predica lui nu era foarte atragatoare pentru majoritatea oamenilor. Propovaduieste postul,pocainta,privatiunile,marturisirea pacatelor personale .Propune o viata complet lipsita de placeri profane si cu totul inchinata lui Dumnezeu ,cerand purificarea

Bibliografie:

Werner Keller-Arheologia Vechiului si Noului Testament- Editura Psychomassmedia -1995

Fernand Comte-marile figuri ale Bibliei-Editura Humanitas -1992

Biblia ortodoxa-Editura Sfantului Sinod

informatii internet

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfantul Ioan Botezatorul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 732 cuvinte
Nr caractere:
8 821 caractere
Marime:
11.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
Sfantul Ioan Botezatorul, biserica
Predat:
la gimnaziu
Sus!