Sfantul Andrei Criteanul - Imnograful

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Cantarile religioase cuprinse in cartile de cult ale Bisericii noastre ortodoxe, Liturghier, Octoih, Triod, Penticostar, Minee, Acatistier, sunt creatii ale unor credinciosi plini de talent si de zel, poeti si compozitori bisericesti, incepand din zorii vietii crestine, procesul de formare al acestor compozitii a durat pana in secolul al XV-lea, desi nimic nu impiedica aparitia lor si in secolele urmatoare, caci menirea lor este da dea expresie sentimentului religios si sa-l infrumuseteze, sentiment care permanent va simti nevoia de exteriorizare.
In cultul Bisericii Ortodoxe sunt cunoscute chiar din secolul al II-lea creatiile unor astfel de credinciosi inspirati care nu numai ca au cautat sa adaoge incipientului cult crestin, pe langa Psalmii si cantarile scripturistice, compozitii noi, dar au cautat sa-si organizeze intr-un fel viata noului cult. 
Din multitudinea de date oferite de literatura patristica se poate face o prezentare a autorilor de cantari crestine, cunoscuti sub numele de imnografi sau melozi. Cei mai multi dintre ei sunt personalitati complexe ale teologiei, literaturii si istoriei crestine, inscriind la un loc de cinste in activitatea lor si pe aceea de creatori ai anumitor cantari intrate in circuitul liturgic primar, unele mentinute cu mici modificari si adaptari pana in vremurile noastre, altele definitivate ulterior. De altfel, multe dintre aceste cantari pot fi datate si dupa valoarea si continutul doctrinar exprimat. Astfel muzica a servit pentru propogarea unor dogme esentiale ale crestinismului, cum ar fi dogma Sfintei treimi, exprimata in unele dintre textele Miezonopticii sau dogma Invierii, la care se vor adauga in timp, dogma Sfintei Fecioare, ce a dublei naturi Cristice.
Intre autorii imnelor crestine, il gasim in secolul al VIII-lea si pe Santul Andrei Criteanul, autorul Canonului cel mare.
Cine este Sfantul Andrei Criteanul?
Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut la Damasc in jurul anului 660, sub stapanire musulmana, intr-o familie crestina care i-a dat o educatie aleasa. Mai tarziu el devine monah in ,,Fratia Sfantului mormant" de la Ierusalim, fapt pentru care a fost mai tarziu supranumit si ,,Ierusalimiteanul". Curand devine secretar al patriarhului de Ierusalim, Teodor, care l-a remarcat si l-a ajutat sa-si insuseasca o bogata cultura teologica. De tanar a imbratisat viata calugareasca, devenind monah in manastirea Sfantul Sava, de langa Ierusalim, unde si-a adancit nu numai viata duhovniceasca si ci pe cea teologica, adiata de harul poetic. A fost interesat de cultura veche si a studiat indeosebi religiile Indiei, Chinei, Persiei, sau pe cele din Imperiul roman, cat si civilizatia greceasca. Tuturor le-a descoperit maretia si frumusetea, insa ideea de mantuire, asa cum o simtea sufletul sau, nu era in nici una dintre acestea, ci in viata in Hristos,


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfantul Andrei Criteanul - Imnograful.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!