Sfânta Taină a Cununiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu toata nunta dintre oameni si nu la toate confesiunile religioase nunta este taina. Asa la protestanti, la catolici, la anglicani si la alte multe confesiuni si popoare, nunta n-are putere de taina. Este numai un simbol la dansii, un act de prietenie si o dovedinta oarecare intre sot si sotie. Dar niciunde n-are nunta putere harica de Taina si nu este atat de cinstita ca in Biserica dreptmaritoare de Rasarit. Nunta este radacina firii omenesti, cum o numeste dumnezeiescul Apostol Pavel. El spune asa: Daca radacina este sfanta, sfinte vor fi si ramurile. Iar daca radacina este salbatica, salbatice si rele vor fi ramurile ei. El numeste nunta Taina, ca este una din cele sapte Taine. Dar nu taina, ci taina aceasta mare este - zice de nunta -, iar eu zic voua: in Hristos si in Biserica.

Daca s-a facut cununia in biserica, ea inchipuieste unirea cea duhovniceasca din ceruri a Bisericii cu Hristos. Cununia sau nunta este Sfanta Taina prin care, dupa fagaduinta mirelui si a miresei data liber in fata preotului, de a trai impreuna in iubire toata viata, pentru a naste si a creste copii si a se ajuta reciproc, li se impartaseste harul dumnezeiesc care intareste si inalta insotirea lor naturala, prefacandu-o intr-o desavarsita si curata legatura morala, intr-o unitate dupa chipul legaturii dintre Hristos si Biserica.

In Romania, tinerii care doresc sa se casatoreasca, barbat si femeie, trebuie sa contracteze mai intai casatoria civila, la ofiterul de stare civila, apoi - daca doresc, si cei mai multi o fac - si casatoria religioasa. In Canada, ca si-n majoritatea tarilor occidentale, casatoria religioasa are efecte civile pentru ca preotul este ministru de cult si are un numar special de la Directia de stare civila a Ministerului de Justitie. Cu alte cuvinte, tinerii pot sa se casatoreasca numai religios, cu aceleasi drepturi si indatoriri ca in casatoria civila.

Casatoria civila este o insotire pe viata intre un barbat si o femeie, prin liber consimtamant in conditiile legii, adica are la baza un contract plecand insa de la afectiunea reciproca.

Casatoria religioasa sau nunta crestina este o insotire sfanta, facuta cu binecuvantarea lui Dumnezeu in biserica, printro Sfanta Taina, cea a Casatoriei sau a Nuntii, care sfinteste iubirea si legatura celor insotiti.

Taina Nuntii se mai numeste si Taina Cununiei pentru ca ea se savarseste de catre Episcop sau preot prin punerea cununiilor pe capetele mirilor insotita de cuvintele Cununa-se robul (a) lui Dumnezeu (numele) cu roaba (ul) lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh si rugaciunea Doamne, Dumnezeul nostru, cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii. Cand a fost intemeiata Taina Nuntii? Taina Nuntii a fost intemeiata de Dumnezeu inca de la inceputul omenirii, in rai sau paradis. Dumnezeu insusi, cand l-a zidit pe om, a dat casatoriei statutul de asezamant natural, legat de insasi natura omului, dar de origine divina instituita prin ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfanta Taina A Cununiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 385 cuvinte
Nr caractere:
7 289 caractere
Marime:
14.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
taina, cununie
Predat:
la gimnaziu
Sus!