Sfânta Euharistie - abordare biblică și patristică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins 1
1 Introducere 2
I. ABORDARE BIBLICA
2. Prefigurarea Sfintei Euharistii in Vechiul Testament 6
3. Prefigurarea Sfintei Euharistii in Noul Testament 8
4. Cina cea de Taina si Jertfa de pe Cruce 9
II. ABORDARE DOGMATICA SI PATRISTICA
1. Pogorarea Duhului Sfant si permanentizarea lui Hristos in Biserica prin Euharistie 12
2. Instituirea Sfintei Euharistii la Sf. Ap. Pavel 14
3. Prezenta reala a Domnului in Euharistie 16
INCHEIERE
1. Insemnatatea jertfei de pe cruce pentru unitatea trupului tainic al Bisericii 18
2. Comuniunea deplina cu Hristos in imparatia Slavei a lui Dumnezeu 23
BIBLIOGRAFIE 25

Extras din referat:

INTRODUCERE

Sfanta impartasanie ( Euharistia sau Cuminecatura ) este Taina in care sub chipul painii si al vinului se impartaseste crestinului insusi Trupul si Sangele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, infatisandu-se totodata real si nesangeros, Jertfa de pe Cruce a Mantuitorului.

Ea este cea mai insemnata dintre toate Tainele, deoarece in timp ce prin celelalte Taine crestinul primeste numai harul divin, prin Sfanta Euharistie el se impartaseste cu insusi izvorul harului, cu Domnul Iisus Hristos intreg.

Unirea cu Hristos in Euharistie este si actul de infaptuire si crestere continua al realitatilor din launtrul Bisericii ca Trup al lui Hristos, desavarsindu-se astfel lucrarea inceputa prin Botez si Mirungere. De aceea, Sfanta Euharistie este prin excelenta Taina unitatii bisericii ,,caci o paine si un trup suntem cei multi, caci toti ne impartasim dintr-o paine" ( I Corinteni 10,17).

Ca termen tehnic, Euharistia apare pentru prima oara inscrierile Sfantului Ignatie al Antiohiei ,, Purtati de grija sa va adunati cat mai des pentru a aduce lui Dumnezeu multumire ( Euharistia ) si marire"( Epistola catre Efeseni 13,1) Tot el o numeste ,,painea care este leacul nemuririi, antidotul mortii pentru a trai in Hristos pentru totdeauna ,, ( Epistola catre Efeseni 20,2 ).

Pentru Sfantul Chirii al Ierusalimului, Euharistia este ,,cupa mantuirii, paine supra-fiintiala prin care devenim partasi firii dumnezeiesti" iar pentru Nicolae Cabasila Ea este ,,desavarsirea vietii in Hristos, Taina ultima prin care suntem introdusi in Trupul Imparatului" Aceasta Sfanta Taina a oranduit-o insusi Domnul nostru Iisus Hristos, care nu numai ca a vorbit despre Ea ci a si infaptuit-0 in ajunul rastignirii Sale. Aratand toate acestea despre aceasta mare Taina care sta la baza mantuirii noastre, spunem despre Sfanta Euharistie ca este ce mai intima unire posibila cu Hristos in acest veac.

Taina dumnezeiestii Euharistii realizeaza unitatea intregului trup bisericesc si in acelasi timp hraneste continuu madularele pana la inviere. Euharistia este o taina prin excelenta repetabila si fundamentata pe cuvintele lui Hristos de la Cina cea de Taina. Aratand toate aspectele cu privire la Sfanta si Dumnezeiasca Euharistie, si la caracterul Ei interior si exterior, aratand si efectele pe care le degaja dezvolt in continuarea lucrarii subiectele cu privire la : Prefigurarea Sfintei Euharistii atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament a Acestei Taine, fara de care nu ne-am putea forma o imagine completa in vederea cresterii noastre spirituale. Pornind de aici incerc intr-o prima parte o abordare biblica, insistand asupra unor aspecte cum ar fi : Cina cea de Taina si Raportul Acesteia cu Jertfa de pe Cruce.

Partea a doua a lucrarii - dogmatic - patristica - mai complexa, aprofundeaza mai mult tema avand ca punct de plecare, Pogorarea Duhului Sfant si Permanentizarea lui Hristos in Biserica prin Euharistie, insistand in mod deosebit asupra prezentei reale al lui Hristos in Euharistie. In incheierea lucrarii, mentionez cateva cuvinte despre insemnatatea Jertfei de pe Cruce actualizata in Sfanta Euharistie pentru Unitatea Trupului Tainic al Bisericii. Aceasta Jertfa de pe Cruce pe care Mantuitorul o aduce este centrul cultului liturgic.

Euharistia este Taina care actualizeaza jertfa unica de pe Cruce al lui Hristos. Prin rugaciunea preotului si a comunitatii liturgice, Hristos, care este in acelasi timp preot, altar, si sacrificiu, El este cel care Se imparte si este mancat. Nicolae Cabasila afirma ca : ,, jertfa liturgica are doua aspecte : unul euharistie, de multumire si altul de mijlocire, de cerere corespunzator cu cele doua parti ale Bisericii " Am ales aceasta tema deoarece consider taina euharistiei ca fiind cel mai important mijloc de comuniune cu Domnul nostru Iisus Hristos si o permanentizare vie in viata fiecarui crestin.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfanta Euharistie - abordare biblica si patristica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
259 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
9 963 cuvinte
Nr caractere:
45 255 caractere
Marime:
68.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
religie, lucrare, iisu, mantuitor
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!