Sfanta Euharistie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3-4
Despre Sfanta Euharisitie in general 5-7
Iisus Hristos si jertfa adusa de El 7-10
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

EUHARISTIA IN NOUL TESTAMENT
Introducere
Sfanta Euharistie sau Sfanta Impartasanie,cum i se mai spune,este cea mai importanta Sfanta Taina dintre toate,caci prin ea credinciosul se uneste cu Hristos prin insasi Trupul si Sangele Mantuitorului,care a patimit pentru noi oamenii,pentru ca noi sa ne mantuim si sa dobandim viata vesnica si mantuirea sufletelor noastre.
Taina Euharistiei a fost instituita de Mantuitorul nostru Iisus Hristos,la Cina cea de Taina(Mt:XXVI,27),iar garantia mantuirii noastre este:"Daca nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu,nu veti avea viata intru voi"
Sfanta Taina a Euharistiei este intodeauna precedata de Taina spovedaniei si post.Putem spune ca postul la inceput a fost de 2 zile dupa care s-a ajuns ca el sa fie de pana la 40 de zile.Ca sa ne dam seama cat de veche este porunca Mantuitorului cu privire la post,trebuie sa aducem in mijloc cuvintele Sfantului Vasile cel Mare,care spune:"Cucereste-te,smereste-te,omule,in fata batranetii postului,ca de o vechime cu lumea este el!".Cea mai veche porunca data de Dumnezeu omului este porunca postului.De aceea nici nu figureaza in cele 10 porunci,ca a fost data mai inainte de Decalog cu 4108 ani,cat a fost de la zidirea lumii pana cand s-a suit Moise pe Muntele Sinai sa primeasca tablele Legii.
Postul a fost instituit de Dumnezeu inca din Rai,caci a zis primilor oameni"Din toti pomii poti sa mananci,iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mancati,caci daca veti manca,cu moarte veti muri".De asemenea si la Isaia,Ieremia si la Proorocul Ioil se spune despre post"Vestiti post,vestiti vindecare.Sa iasa mirele din asternutul sau si mireasa din camara sa!",aici aratandu-se ca postul se face si cu curatie.
Am spus toate acestea ca o introducere la expunerea noastra ce urmeaza a fi relatata mai pe larg,caci inainte de impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos,orice crestin adevarat trebuie obligatoriu sa posteasca macar 3 zile,pentru a putea face acest pas de unire cu Hristos. 
Este foarte necesar sa vorbim cat mai des despre Sfanta Euharistie,caci ea este necesara,atat pentru cei sanatosi,cat si pentru cei bolnavi.Nimeni care nu mananca Trupul si nu bea Sangele lui Hristos,nu este vrednic a intra in Imparatia lui Dumnezeu.Sfanta Impartasanie este intotdeauna precedata de taina spovedaniei,caci trebuie ca cel ce se uneste cu Hristos sa-si marturiseasca toate pacatele,pentru a fi curat la primirea impartasaniei. 
Despre Sfanta Euharistie in general.
Numele acestei Taine vine de la grecescul"euharistia" ,care inseamna multumire,deoarece Mantuitorul Hristos,inainte de a o institui la Cina cea de Taina,a multumit lui Dumnezeu prin rugaciune,iar dupa aceea a binecuvantat painea si a dat-o Sfintilor Apostoli.
Sfanta Euharisite(Cuminecatura sau Impartasanie)este Taina prin care.sub forma vinului si a painii,crestinul se impartaseste cu insusi Trupul si Sangele Mantuitorului, prezente in mod real prin prefacerea elementelor la jertfa euharisitca de la Sfanta Liturghie.Este cea mai insemnata dintre toate Tainele,deoarece in timp ce prin celelalte Taine crestinul primeste numai harul divin,prin Sfanta Euharistie el se impartaseste cu insasi izvorul harului,cu Domnul Iisus Hristos intreg. 
Sfanta Euharistie are numeroase denumiri:Cina Domnului,Ospatul Stapanului, Frangerea Painii,Paharul Binecuvantarii,etc.Ea a fost instituita de Mantuitorul la Cina cea de Taina,atunci cand luand painea in mainile Sale,a multumit si a binecuvantat,a frant si a dat Sfintilor Apostoli,zicand:"Luati mancati,acesta este trupul Meu apoi luand paharul si multumind,a zis:Beti dintru acesta toti,acesta este sangele Meu,al legii celei noi "(Mt:XXVI,26-28;Mc:XIV,22;Lc:XXII,10).
Ca materie pentru Sfanta Euharistie avem painea si vinul,ca produse specifice priceperii omenesti in materie de hrana.Painea trebuie sa fie de grau curat,dospita,cum a fost la Cina cea de Taina,iar vinul sa fie curat,din struguri,indiferent de culoare,amestecat cu putina apa.Momentul prefacerii este acela in care preotul liturghisitor rosteste epicleza sau rugaciunea de chemare sau invocare a Duhului Sfant peste darurile euharistice si le binecuvinteaza,pentru ca Duhul Sfant sa le prefaca in trupul si sangele Domnului.
Dupa invatatura ortodoxa,Sfanta Euharistie are un intreit caracter:de Taina,de jertfa si de ospat comemorativ sau anmnetic. Ca Taina,Euharistia este impartasirea cu insusi trupul si sangele Domnului,prezente in mod real sub forma painii si a vinului dupa prefacerea elementelor euharistice la Sfanta Liturghie prin epicleza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfanta Euharistie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!