Scrierea Manuscrisele si Canonizarea Vechiului Testament

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Scrierea Vechiului Testament
A. Unicitatea Vechiului Testament
B. Intocmirea Vechiului Testament
3. Pastrarea si transmiterea Vechiului Testament 
A. Scrierea Masoretica
B. Manuscrisele Vechiului Testament
4. Canonizarea Vechiului Testament
A. Semnificatia cuvintului canon
B. Teste aplicate unei carti pentru includerea in canonul biblic
C. Factori care determina nevoia canonului Vechiului Testament
D. Canonul ebraic
E. Canonul protestant
F. Literatura apocrifa
5. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
O intelegere corecta a istoriei Bibliei si a colectiei cartilor ei nu este numai de mare interes pentru cititorul Cuvintului lui Dumnezeu, dar este necesara si pentru a respinge falsele pretentii ale acelora care au fost influentati in gindirea lor de inalta critica.
2. Scrierea Vechiului Testament
Cind vorbim despre formarea Vechiului Testament avem de-a face cu o perioada de care ne despart mii de ani, iar informatiile de care dispunem sunt mult prea sarace pentru a prezenta un raport care sa satisfaca din toate punctele de vedere.
A. Unicitatea Vechiului Testament
Vechiul Testament este unic in continutul lui. Cele 39 de carti ale Vechiului Testament au fost scrise de-a lungul a 900-1000 de ani (circa 1500-400 i.Hr.). A fost scris de aproximativ 25-30 scriitori,diferiti, provenind din toate paturile sociale : regi (David, Solomon), cioban(Amos), poeti (Solomon, Moise, David),politicieni(Moise,Daniel,Neemia),general(Iosua),carturari(Ezra),profeti (Isaia, Ieremia). A fost scris in locuri diferite:Moise a scris in pustie, Ieremia in temnita, Daniel intr-un palat. Scris in perioade diferite. Scriitorii lui au scris pe culmile bucuriei , altii din adancul necazului si al disperarii. Scrierea Vechiului Testament a fost facuta pe trei continente: Asia,Europa si Africa. Limbile Vechiului Testament sunt ebraica , aramaica si greaca. Include in subiectele lui sute de probleme controversate insa pastreaza o perfecta armonie. Ele includ o mare varietate de specii literare ( istorie, poezie religioasa, poezie lirica, pilde, biografii, corespondenta personala, memorii si jurnale personale). Este uimitor faptul ca prin acesti toti scriitori Duhul Sfant a produs scrierile Vechiului Testament. 
B. Intocmirea Vechiului Testament
Materialul de scris din antichitate. 
Cei din antichitate foloseau diferite materiale pentru scris, cum ar fi tablitele de lut sau de lemn, tablitele de piatra sau bucatelele de ceramica, pieile argasite sau papirusul. 
Papirusul este o planta , care creste in lacuri si in raurile cu ape nu prea adanci din Egipt si Siria. Incarcaturi mari de papirus erau expediate prin portul sirian Byblos. Se presupune ca denumirea acestui port are ca origine termenul grec folosit pentru "carti (Biblos).Pentru documente mai lungi, acesta a fost probabil cel mai vechi material pentru scris folosit in Egipt. 
Tulpina plantei de papirus era taiata in fasii subtiri si lungi de aproape 30 centimetri. Fasiile erau asezate una linga alta, paralel si un al doilea strat era lipit de-a curmezisul, peste primul strat. Foile produse in felul acesta erau apoi batute cu ciocanul si frecate cu piatra ponce pentru a produce o suprafata dreapta si neteda. Apoi, foile, care de obicei nu depaseau 30 de centimetri patrati, erau lipite una dupa alta formand sulurile, care de obicei nu erau mai lungi de 10 metri, desi se cunosc suluri si mai lungi - vestitul Papirus Harris din Muzeul Britanic fiind lung de 50 metri. Scrisul se facea de obicei numai pe stratul orizontal (recto), dar ocazional se folosea si cel vertical (verso). Folosirea papirusului s-a bucurat de mare popularitate pina prin secolul al III-lea dupa Cristos.
De la Ieremia este obtinuta informatia ca documentele erau pastrate in vase de pamint (cap. 32,14), o declaratie al carei adevar a fost intarit de multe rapoarte antice gasite in vase de lut in decursul sapaturilor din vechile orase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scrierea Manuscrisele si Canonizarea Vechiului Testament.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!