Samson

Extras din referat Cum descarc?

Samson sau în limba ebraică: שִׁמְשׁוֹן, Shimshōn, adică "omul soarelui" fost ultimul dintre judecătorii vechilor israeliți menționați în Cartea Judecătorilor, care a judecat poporil înaintea instituirii monarhiei.
Este menționat în scrierile vechitestamentare, în Cartea Judecăotrilor, între capitolele 13 și 18.unde îi este prezentată viața și cum acesta a luptat cu filisteni pentru eliberarea poporului lui Israel. În Noul Testament se gasesc referiri la Samson în Evrei 11:32, 1. Petru 2:11.
Relatarea biblică spune că Samson a fost un nazirit, și că el a fost dat puterea imensă de a-l ajută împotriva dușmanilor săi și să-i permită să facă fapte supraomenești. 
Tatăl său, Manoah a fost un israelit, iar soția să nu a putut avea copi. Îngerul Domnului i s-a arătat soției lui Manoah și i-a spus că că va avea un fiu care o să ît elibera pe israeliți de filisteni, dar și că trebuia să se abțînă de la băuturile alcoolice, alimentele necurate, iar copilul promis să nu i se taie părul. Soția lui Manoah l-a crezut pe Înger. Soțul ei nu era prezent, așa că s-a rugat și l-a rugat pe Dumnezeu să trimită mesagerul încă o dată să-l învețe să-l crească pe băiatul care urmă să se nască. După ce Îngerul Domnului s-a întors, Manoah l-a întrebat îl cheamă, dar el a spus că este dincolo de înțelegere. Manoah a pregătit apoi un sacrificiu, dar Îngerul Domnului ar permite doar să fie pentru Dumnezeu. La timpul cuvenit, fiul lor Samson s-a născut, iar el a fost crescut conform instrucțiunilor Îngerului.
Când era tânăr, Samson a părăsit locurile poporului său pentru a vedea unde stau filisteni, dar s-a îndrăgostit de o femeie din acel neam și a hotărât să se căsătorească cu ea ignorând astfel obiecțiile părinților. Căsătoria intenționată s-a dovedit a face parte din planul lui Dumnezeu. Pe când mergea să îi ceară mâna fetei Samson a întâlnit în drumul lui în leu pe care l-a ucis cu mâinile goale. Acesta a devenit logodnicul fetei. Întors acasă, Samson nu a spus nimănui despre lupta cu leul. Pe când mergea la nuntă Samson a văzut că niște albine făceau miere în gură leului ucis de el. La nuntă Samson a spus o ghicitoare tuturor filistenilor prezenți. Dacă ar putea să o rezolve, el le-ar da treizeci de bucăți de lenjerie fină și haine, dar dacă nu ar putea rezolva, acesta trebuia să primească acele lucruri. Ghicitoarea era în legătură cu a două întalnire cu leul și spunea că: “Din mâncător a venit ceva de mâncare. Din puternic a venit ceva dulce.” (Anania, 2009) Filistenii erau înfuriați din cauza ghicitorii. Aceștia i-au spus soției a lui Samson că o vor arde pe ea și casă ei dacă nu descoperă răspunsul la ghicitoare și nu le va spune. La implorarea miresei sale, Samson i-a spus soluția și ea a dats-o filistenilor. Acesta a ucis alți treizeci de filisteni pentru veșmintele lor; apoi s-a întors și le-a dat de filistenilor săi. Într-o furie, Samson s-a întors la casă tatălui său. Ceva timp mai târziu, Samson s-a întors pentru a-și vizită soția, dar acum era căsătorită cu altcineva, Ieșind, a adunat 300 de vulpi și le-a legat împreună în perechi de cozile lor, a pus o torță arzătoare la cozile fiecărei perechi de vulpi și le-a eliberat în cerealele și în plantațiile filistenilor. Aceștea au aflând că Samson le-a ars recoltele i-au ars pe soția și socrul lui Samson, în răzbunare. Samson a măcelărit mult mai mulți filisteni, spunând: "Le-am făcut ceea ce mi-au făcut mie."(Anania, 2009) S-a refugiat apoi într-o peșteră


Fisiere in arhiva (1):

  • Samson.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Anania, B. V. (2009). Biblia sau Sfînta Scriptura. Versiune Diortosită după Septuaginta), Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 22009, 1684.
- cel Mare, S. V. (f.a.). Omilii și cuvântări, omil. A XIX-a, IV, traducere, introducere, note și indici de Pr. D. Fecioru, în PSB, 17, 537.
- Judecători—Ghedeon și Samson—Samson | comori.org. (f.a.). Preluat în 27 octombrie 2020, din https://comori.org/vechiul-testament/judecatori/judecatori-ghedeon-si-samson/samson/#
- Judecătorul Samson - cel mai puternic bărbat | Relatare biblică. (f.a.). JW.ORG. Preluat în 13 octombrie 2020, din https://www.jw.org/ro/biblioteca/carti/relatari-biblice/3/samson/
- Newsom, C. A., Ringe, S. H., & Lapsley, J. E. (2012). Women’s Bible Commentary. Westminster John Knox Press.
- „Judecătorii,” în Introducere în Vechiul Testament, coord. Ioan Chirilă et al. (București: Basilica, 2018), 278-289.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!