Rugaciunea

Extras din referat Cum descarc?

Toate Tainele au cateva trasaturi sau insusiri esentiale si anume:
a. Tainele au fost instituite de Mantuitorul Iisus Hristos: ,,iar harul si adevarul prin Iisus Hristos au venit" ( Ioan 1, 17), precum si din calitatea Apostolilor de ,,iconomi ai tainelor lui Dumnezeu" ( Petru 4,10), intrucat ei au indeplinit toate si din incredintarea si in numele lui Iisus Hristos ( Fapte 3,6).
b. Partea vazuta, sensibila sau externa, este ritualul, randuiala sau slujba stabilita de Biserica pentru savarsirea ei, cuprinzand: materia, actele facute, cuvintele rostite de savarsitor.
c. Partea nevazuta, interna, este impartasirea harului divin celor ce le primesc. Scopul Tainelor fiind sfintirea oamenilor, harul ce se impartaseste prin ele se numeste har sfintitor. Dar harul, desi e unul dupa natura sa, totusi se deosebeste de la Taina la Taina in lucrarea lui asupra primitorilor, ceea ce inseamna ca fiecare Taina, in afara harului sfintitor, confera si haruri speciale, caracteristice fiecareia dintre ele.
La fiecare Taina exista un savarsitor si un primitor. Desigur adevaratul savarsitor al Tainelor este Cel ce le-a instituit, Iisus Hristos, care isi continua prin ele lucrarea Sa mantuitoare si sfiintitoare in Biserica, prin Duhul Sfant. 
Sfintele Taine sunt foarte importante pentru dezvoltarea vietii religioase a tinerilor prin functia lor educativa si prin darurile curatitoare si mantuitoare pe care le revarsa asupra credinciosilor: ,,Datorita Sfintelor Taine-care ne vestesc moartea si ingroparea Domnului-ne nastem si ne unim in chip minunat cu Insasi Mantuitorul nostru. Caci prin aceste lucrari sfinte inviem, ne miscam si suntem" . 
In Biserica Otodoxa se savarsesc sapte Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea, Euharistia, Spovedania, Cununia, Hirotonia si Maslul. Prin aceste Taine au acces oamenii la Hristos, se incorporeaza in El ca madulare ale Trupului Sau, devin Biserica lui Hristos plina de Duhul Lui care se impartaseste ei si madularelor ei.
1. Prin Taina Sfantului Botez, Hristos incorporeaza pe om in sine, extinzandu-se si salasluind in el. Botezul realizeaza deci o incorporare personala si fiintiala a omului in Hristos prin lucrarea Duhului Sfant, caci toate Tainele sunt lucrarile lui Hristos Insusi in Duhul Sfant si prin Duhul Sfant in Biserica si in oameni: ,,Cand iesim din apa botezului, arata Nicolae Cabasila, noi avem in suflete pe Insusi Mantuitorul nostru, si inca nu numai in suflet, ci si pe frunte, in ochi, ba si in madulare si in cel mai ascuns ungher al fiintei noastre, si anume Il avem plin de marire, curat de orice pacat si lipsit de orice stricaciune, asa precum a inviat, asa cum S-a aratat apostolilor, precum era cand S-a inaltat la cer si in sfarsit, cum va veni iarasi sa ne ceara comoara pe care ne-a incredintat-o. 
Ca incorporare in Hristos, Capul Bisericii, botezul este, dupa invatatura Bisericii noastre Ortodoxe, inceputul relatiei si comuniunii noastre personale cu Hristos, care se adanceste si creste prin celelalte Taine, Mirungerea si Euharistia.
Prin Hristos, cel botezat intra in relatie personala cu toate persoanele Sfintei Treimi. Formula trinitara a botezului indicata chiar de Mantuitorul Hristos odata cu trimiterea apostolilor la propovaduirea Evangheliei si instituirea Tainei insasi dupa Inviere: ,,Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" (Matei28,19), subliniaza tocmai acest lucru. Cel botezat intra in relatie personala cu Hristos cel interiorizat de Duhul Sau in launtrul nostru, bucurandu-se de dragostea Tatalui al carui fiu dupa har a devenit prin botez.
Relatia personala cu Hristos in Duhul Sfant realizata de botez are drept consecinta eliberarea omului din robia pacatului si, deci, a mortii, renasterea lui la o viata noua, salasluirea lui Hristos inlauntrul fiintei noastre innoite, precum si cresterea noastra in Hristos prin Duhul Lui. 
Este ceea ce Sfantul Apostol Pavel subliniaza cat se poate de concis prin cuvintele: ,,In Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat " (Gal.3, 27).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rugaciunea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!