Rolul Religiei în socitatea contemporană

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a înțelege mai bine rolul Religiei în societate, trebuie să explicăm următorii termeni: omul, Biserica, societatea. Prin analizarea acestor termeni vom putea observa responsabilitatea omului atât pentru natură, cât și ce comportament trebuie să adopte în relațonarea sa cu cei din jurul său.
Conceptia creștina privind crearea omului se bazeaza pe referatul Biblic de la Facere cap. 1 v 26 - 27. Dumnezeu nu este o ființă care modeleaza sau alcătuiește o materie preexistentă. Dumnezeu este viața și forma, singurul izvor al oricărei existențe. El a creat lumea din nimic și să nu cădem în eroarea că aceasta lume este identică cu El.
Omul a fost creat de Dumnezeu și în exteriorul său, după cum afirmă Sf. Grigore de Nisa, dupa chipul Său și deci are potența sau însușirile necesare de a se face asemena lui Dumnezeu, deci și trupul poate fi destinat asemănării.
Omul fiind creat după chipul lui Dumnezeu, acesta este chemat să cunoască lumea cu ochii lui Dumnezeu (Cf. sf. Maxim, Răspunsuri către Talasie, în Filocalia, vol. III, Sibiu, 1948, p. 12, și idem, Ambigua, p. 89; 10, p. 107; 22, p. 122), adică el trebuie să o contemple duhovnicește, să poată recunoaște rațiunile spirituale pe care se întemeiază toată făptura.
Prin creație, maturizarea și consolidarea în bine sunt determinate de relațiile cu Dumnezeu, cu semenii și cosmosul; numai dacă se află pe aceste coordonate, omul își poate afirma libertatea și își poate realiza desăvârșirea.
Învățătura despre Sfânta Biserică este cuprinsă în articolul 9 din Simbolul credinței: (Cred) - și într-una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică- .
Aceasta este alcătuită din totalitatea celor care s-au botezat, cred și mărturisesc pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor al nostru. Din Biserică fac parte toți cei care sunt uniți prin aceeași credință în Hristos și care se împărtășesc din aceleași Sfinte Taine.
Omul prin Sfantul Botez ajungem mădular ale Bisericii, el moare pentru această lume și înviază în chip tainic cu Hristos, care a venit în această lume din iubire pentru noi. Prin Taină Mirungerii omul dobândidește harul creșterii în Hristos prin Duhul Sfânt, iar prin Împărtășanie omul se unește cu Hristos și prin această unire devenim purtator de Hristos.
Societate ( înseamnă, „unire“, „întovărășire“) reprezintă un număr de oameni care viețuiesc împreună, care respectă anumite norme sau legi, acestea sunt destinate pentru a evita neînțelegerea, conflictele, dar care ajută și la obținera anumitor bunuri sau necesare traiului lor colectiv și dar colectiv.
Viața socială și subsistemele care există în societate este influențată de religie: sistemul proprietății, formele de realizare a puterii, al producției și consumului, de asemenea și specificul culturii și civilizației.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Religiei in socitatea contemporana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Rolul formativ al religiei (crestinortodox.ro)
Funcția Și Rolul Religiei În Societate | PDF (scribd.com)
https://www.sfaturiortodoxe.ro/invatatura-crestina-ortodoxa/catehism-invatatura-credinta-crestina-ortodoxa-sfanta-biserica.htm
Omul și Lumea în Viziunea Părinților Răsăriteni sau Despre Ieșirea din Criză | Doru Costache - Academia.edu
Dictionar politic - Societate (marxists.org)
https://aosr.ro
https://ro.cultureoeuvre.com
https://liber-cugetatori.ro
https:/alsina-sa.com/ro/biblia/cual-es-el-papel-de-la-religion-en-la-sociedad.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!