Rolul Icoanei în Biserică

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 3
1. Icoana ca marturisire de credinta 4
2. Icoana -chip al sfinteniei 5
3. Icoana ca ,,ferestra spre eternitate" 6
4. Icoana - ,,teologie in culori" 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Icoana ca marturisire de credinta 
Icoana este o imagine liturgica, avand un loc de prim ordin in viata fiecarui credincios. Biserica vede in icoana nu unul dintre aspectele invataturii ortodoxe, ci expresia ortodoxiei in ansamplu, a ortodoxiei ca atare 
Posibilitatea existentei icoanei se fundamenteaza pe dogma Intruparii lui Hristos, cinstirea ei facand parte din Traditia Bisericii. Dupa cum ne invata si Dionisie de Furna in Erminia sa: ,,pe Hristos il zugravim ca pe un om, fiindca El a fost vazut si aratat pe pamant, si a petrecut impreuna cu oamenii, facandu-se Om desavarsit" 
Fiind o valoare de nepretuit a Traditiei, icoana nu este o simpla arta care serveste pentru a ilustra Sfanta Scriptura, ci contine si transmite acelasi adevar, atribuindu-se icoanei aceeasi semnificatie dogmatica, liturgica si educativa ca si Sfintei Scripturi. 
,,Biserica atribuie dintotdeauna imaginii o mare importanta. Insa nu valoarea ei artistica sau estetica este cea apreciata: e vorba de valoarea ei predicatoriala; icoana constituind veritabila marturisire de credinta crestina. Aceast adevar dogmatic constituie o dimensiune esentiala a artei sacre ortodoxe din toate timpurile 
Icoanele ortodoxe infatiseaza expresia grafica a ideilor teologice. De exemplu, Fecioara nu este reprezentata ca o mama oarecare, ca in Occident, ci ca mama lui Dumnezeu, Theotokos, ca Cea care mijloceste intre Dumnezeu-Fiul si oameni.
De asemenea, ,,reprezentand Persoana Cuvantului intrupat, icoana marturiseste, pe de o parte, realitatea si plenitudinea intruparii Sale, pe de alta parte, prin aceasta imagine sacra, noi marturisim ca ,,Fiul Omului" este intr-adevar Dumnezeu, Adevarul relevat" 
Asa cum si Sfantul Ioan Damaschin marturiseste ca inchinandu-se inaintea icoanei se inchina Creatorului, Care S-a Intrupat pentru oameni si ,,a primit sa locuiasca in materie si a savarsit prin materie mantuirea mea." Intarind aceasta idee, Sfantul Ioan continua afirmand chiar ca ,,daca nu te inchini icoanei, nu te inchini nici Fiului lui Dumnezeu, care este icoana vie a nevazutului Dumnezeu si chip cu totul asemenea" 
Ocrotind icoanele, Biserica Ortodoxa apara insasi temelia credintei crestine: dogma Intruparii lui Dumnezeu. Intr-adevar, icoana Domnului este, in acelasi timp, marturia Intruparii Sale si a marturisirii dumnezeirii Sale de catre noi 
Asadar, ,,icoana este expresia Ortodoxiei ca invatatura dogmatica si morala; o revelare a vietii in Hristos si a tainelor iconomiei divine spre mantuirea oamenilor" ; ea ,,oglindeste Ortodoxia in modul cel mai plenar si exhaustiv, cu toata profunzimea si toata intinderea posibila" 
2. Icoana -chip al sfinteniei
Un alt rol important pe care il are icoana este acela de a ne infatisa sfintenia. Arta Bisericii Ortodoxe este o arta liturgica, care arata sau mai bine spus povesteste vietile sfintilor si evenimentele istorice ale Credintei Ortodoxe Dupa cum afirma Leonid Uspensky in cartea sa Teologia icoanei, ,,arta trebuie, pe de o parte, sa transmita adevarurile formulate dogmatic iar pe de alta parte, sa comunice experienta traita a acestor adevaruri, experienta spirituala a sfintilor - acel crestinism viu in care dogma si viata se confunda." 
Din punct de vedere ortodox, icoana este un loc in care Hristos se afla prezent in chip haric. Este locul unei prezente tainice a lui Hristos si a Sfintei Fecioare sau a celorlalti sfinti. Aceasta poate fi reprezentata doar printr-un stil sobru si laconic specific icoanei, prin care Biserica se straduieste sa orienteze toate simturile omenesti - inclusiv vazul - catre cunoasterea si slavirea lui Dumnezeu. 
,,Contemplarea icoanei are menirea de-ai aduce pe credinciosi la vederea duhovniceasca a prototipului reprezentat" Astfel, ,,prin icoana unui sfant vedem locul si importanta lui in Biserica, precum si modul sau personal de a-L sluji pe Dumnezeu, in calitatea sa de profet, apostol, martir, etc., exprimate prin atributele iconografice si prin culorile simbolistice. 
Prin imagini vizuale, icoana ne arata chipul sfantului patruns si indumnezeit de harul necreat, transfigurat." Deoarece, intreaga fiinta participa la rugaciune, trupul, simturile, sentimentele vor fi sfintite prin har. Imprastierea lor obisnuita ,,gandurile si simtirile care vin de la natura cazuta" fac loc unei rugaciuni concentrate. Totul contopindu-se in avantul omului intreg spre Dumnezeu. Simturile noastre regenerate se transfigureaza. Acest trup omenesc transfigurat este reprezentat in icoana .


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Icoanei in Biserica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!