Rolul Bisericii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a intelege cat mai bine si sub toate aspectele rolul si importanta Bisericii Greco-Catolice in desvoltarea culturii romanesti si a unificarii tarii, e necesar sa facem larga incursiune istorica vizitand fapte, evenimente si oamenii care prin actiunile si stradaniile lor, manati fiind de dragoste, credinta in Dumnezeu si respect pentru libertate si dreptate au contribuit la ridicare neamului lor.

La putine popoare credinta in Dumnezeu a jucat un rol atit de hotaritor ca la Poporul Roman. Desvoltindu-se la Nordul Dunarii in Dacia cucerita si colonizata de romani la inceputul secolului al 2-lea al erei crestine, Poporul Roman a intrat in contact cu crestinismul imediat dupa cucerirea romana direct dela colonistii romani si dela sclavii crestini adusi de acestia in Dacia si veniti aici din toate partile imperiului roman dupa cum spune istoricul Eutropius. Printre dovezile care confirma existenta crestinilor in Dacia Romana sunt sunt si diferitele obiecte si inscriptii crestine descoperitele de arheologi in mai multe regiuni ale tarii.

Inceputurile crestinismului in Romania

In traditia si legendele populare se sustine ca Apostolul Andrei ar fi propovaduit crestinismul la romani, la sciti si in Moesia Inferioara (Dobrogia de azi). Dar nu exista documente locale care sa ateste aceasta traditie. Totusi despre propovaduirea crestinismului in Scitia de catre Apostolul Andrei, mentioneaza si Eusebius primul istoric al crestinismului care a trait in secolul 4 AD in cartea sa Istoria Bisericii. (1). O alta informatie vine dela Tertullian care a trait intre 160 si 220 AD si a fost unul dintre importantii teologi crestini. El mentioneaza in lucrarea sa Adversus Judaeos ca Evanghelia a fost predicata la Sarmati, Daci, Germani si Sciti, si la alte neamuri dar fara nici o alta mentiune despre cine si cind s-a intimplat acest lucru (2). O alta dovada a existentei unor comunitati crestine in regiunile locuite de romani o constitue si existenta unor martiri crestini dela sfirsitul secolului III si inceputul secolului IV in acele regiuni (3). Mai tirziu dupa secolul al 4-lea cind crestinismul a fost adoptat de Constantin cel Mare, s-au infiintat mai multe episcopate in Sudul Dunarii in tinuturile locuite de romani astfel, aflam despre St. Nicetas de Remesiana care a fost episcop si a locuit la Bela Palanca linga Nish. El este un bine cunoscut scriitor ecleziastic care a scris numeroase imnuri printre care si Te Deun Laudamus el a propovaduit si prin regiunile romanesti. Despre actiunile si calatoriile lui aflam din scrisorile sale catre prietenului sau Paolinus dela Nola, o localitate de linga Neapole. In toate aceste timpuri crestinii din tinuturile romanesti se aflau sub jurisdictia diocezei Illiricului care se afla sub controlul papei dela Roma (4). In secolul VIII imparat al Bizantului era Leo III cel care este initiatorul curentului din Biserica Rasaritului Bizantin cunoscut sub numele de iconoclasm el fiind acela care a ordonat distrugerea icoanelor considerindu-le un fel de idoli. Tot pe tema icoanelor Leo III a intrat in controvesa cu papa si pentruca papa a conda

Bibliografie:

1) Eusebius The history of the church from Christ to Constantine Doeset Press NY1965, p 107

(2) Isvoare privind Historia Romaniei, vol, Ed. Academiei Bucuresti 1064, p. 440

(3) Amanunte despre acesti sfinti pot fi gasite in Sfintii neamului romanesc de Pr. Dr. Cezar Vasiliu,

Editura Stolnicul Cantacuzino, Targoviste 1999 dar in parte si in D. H. Farmer The Oxford dictionary of Saints, Oxford Univ. Press 1082)

(4) The Oxford Dictionary of Christian Faith, Third Ed. E.A. Livinston Editor Oxford Univ.Press 1997 p.967

(5) A.D. Xenopol Historia Romanilor din Dacia Traiana, Ed Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1985,p.341 si urm.)

(6) A. D. Xenopol op. cit.p.345-346

(7) A. D. Xenopol op.cit. P.359-384).

(8) The Transylvanian Saxons, published by The Alliance of Transylvanian Saxons Cleveland Ohio 1982, p. 11

(9) G. Ostrogorsky History of the Byzantine State, Rutgers Univ. Press, New Brunswick,1997, p.423

(10) Stefan Pascu A History of Transilvana, Dorset Press NY 1990, p.45-50

(11) Virgiliu Stefanescu-Draganesti Romanian Continuity in Dacia -Linguistic evidence, Rom. Hist Studies Miami Beach, Florida 1986

(12) The Oxford Dictionary of Christian Faith, Third Ed. E.A. Livinston Editor Oxford Univ.Press 1997 p.486

(13) S. Pascu , A History of Transilvana, Dorset Press NY1990, p.37-41).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Bisericii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
14 681 cuvinte
Nr caractere:
79 622 caractere
Marime:
41.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
biserica, credinta, dumnezeu, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!