Religia ortodoxă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

elemente de inginerie mecanicaBiserica Ortodoxa este o comunitate de credinta crestina. Crestinii ortodocsi sunt organizati in biserici ortodoxe nationale autocefale (greaca, rusa, romana, sarba etc.), insa aflate in comunitate de credinta cu Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului. Prin numar de credinciosi, ortodocsii formeaza in lume a doua comunitate crestina, dupa Biserica Catolica.

Numele ortodoxiei vine din limba greaca, de la ???? (ortho - drept, corect) si ???? (doxa - invatatura, cunoastere), traducandu-se deci prin ,,dreapta invatatura". Este de mentionat ca si celelalte biserici crestine isi considera propriile invataturi ca fiind drepte sau chiar singurele drepte.

Prezenta Bisericii Ortodoxe este pregnanta in zone ce s-au aflat in spatiul cultural al imperiilor bizantin si rus: Europa de Est si de Sud-est, Asia, si parti ale Orientului Mijlociu si ale Africii. In prezent, numarul de credinciosi ortodocsi este majoritar in Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Muntenegru si Ucraina. Mari comunitati de crestini ortodocsi traiesc si in Albania (aprox. 30%), Bosnia (31,4 %), Etiopia (40%), precum si in unele state care au apartinut Rusiei tariste, respectiv Uniunii Sovietice(Statele baltice si Asia Centrala). Prezente ortodoxe semnificative se gasesc in multe alte tari din America de Nord, Europa de Vest, etc., datorate in special comunitatilor formate prin emigrarea est-europenilor.

Biserica ortodoxa are forma unui avion,sau barcute sau a unei cruci. Ceea ce putem spune despre interiorul bisericii,dupa cum bine stim,sfintii sunt pictati pe pereti.Biserica cuprinde numeroase icoane,(in unele biserici este o icoana in fata pe care o saruta numai barbatii,si una undeva lateral in naos pe care o saruta numai femeile).

La intrare in biserica este un spatiu numit PRONAOS separat de incaperea principala a bisericii(NAOS) printr-un zid care are 2 usi,sau in bisericile mai noi doar de niste stalpi. Pronaosul este o incapere in care stau persoanele neortodoxe,sau foarte pacatoase(cei care au comis pacate extrem de grave cum ar fi crima) persoane numite catehumeni. Catehumenii au dreptul sa participe la liturghie,dar la Sfanta impartasanie ei sunt rugati sa paraseasca biserica. Incaperea principala a bisericii NAOS-ul este impartit pe 2 categorii: femei-barbati. Femeile intotdeauna stau in stanga,iar barbatii in dreapta. In fata persoanelor se afla STRANA,locul unde stau cantaretii(numai barbati). In unele biserici care au pod,cantaretii canta din pod.

Apoi in fata enoriasilor,se afla ICONOSTAS-UL(catapeteasma)...un parete imens plin cu icoane.icoana Maicii Domnului, si a marilor sfinti. Apoi urmeaza "locul prea sfant" unde are voie sa intre numai preotul. In biserica ortodoxa intrarea in locul prea sfant are 3 intrari,2 pt diaconi si 1 pt preot. Acolo se afla si altarul unde este o miniatura a chivotului cu impartasanie pt bolnavi(paine uscate ca sa nu mucegaiasca). Dupa ce preotul se pregateste pt slujba iese afara si tine slujba de la anvon(o micuta ridicatura).dupa cum bine stim,cand Isus a murit pe cruce perdeaua din templu care despartea locul sfant de locul prea sfant a fost rupta,lucrul acesta dandu-ne tuturor libertatea sa venim la Isus asa cum suntem si sa fim primiti.

Dogma ortodoxa

Bisericile Ortodoxe ale celor sapte Sinoade Ecumenice au la baza Vechiul si Noul Testament,si Sfanta Traditie si hotararile celor 7 Sinoade ecumenice. Ele sunt conduse de Iisus Hristos, Fiul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Religia ortodoxa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 913 cuvinte
Nr caractere:
9 964 caractere
Marime:
394.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, credinta, dumnezeu
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Sus!