Relația dintre Duhovnic și Ucenic

Extras din referat Cum descarc?

RAFAIL NOICA (N. 1942) - BIOGRAFIE
Parintele Rafail Noica este fiul marelui filosof roman, Constantin Noica. Parintele Rafail Noica este recunoscut drept unul dintre cei mai mari duhovnici romani. 
Parintele Rafail Noica s-a nascut in anul 1942. Tanarul va primi, in familie, o educatie crestina minima, intrucat tatal sau nu era preocupat de asa ceva (punand accent mai mult pe latura filosofica a vietii, decat pe cea crestina), iar mama sa era de confesiune anglicana. Crestinismul de inceput al tanarului Rafail se rezuma doar la participarea la Slujba de Inviere, pentru a lua lumina.
Tatal sau, filosoful Constantin Noica, ca un marturisitor ales al culturii, va avea multe de patimit din partea regimului vremii. Odata cu fortarea acestuia la un domiciliu obligatoriu, in Campulung Muscel, familia Noica se va afla greu incercata. La varsta de doar 13 ani, cu scopul primirii unei educatii mai alese, mama sa il va lua cu ea in Anglia (tara ei de origine).
Din punct de vedere religios, tanarul Rafail va trece printr-o indelungata calatorie a cautarilor si a zbuciumarilor interioare. Initial, el se va alatura anglicanilor, insa aici nu va ramane prea mult timp.
Dupa experienta anglicana, Rafail Noica va trece pe la penticostali, congregationalisti, Armata Salvarii si altele asemenea. Dintre toate confesiunile intalnite, cel mai mult se va atasa de comunitatea baptista, unde va si sta un an si jumatate. In protestantism, el se va poticni in special in textele scripturistice referitoare la Sfanta Euharistie.
Golul interior simtit in aceasta perioada il umple de o sete existentiala, astfel, intr-o zi el simte ca o lumina din sufletul sau il chema inapoi la Ortodoxie. Din mila lui Dumnezeu, Rafail Noica il va intalni pe Parintele Sofronie Saharov, parintele duhovnic al Manastirii Sfantul Ioan Botezatorul, tinutul Maldon, Essex, din Anglia Acesta il va indemna pe Rafail sa-si termine studiile, urmand ca mai apoi sa isi hotarasca cele mai mari ale vietii. 
Intoarcerea la Ortodoxie a avut loc in anul 1961. In anul 1965, Parintele Rafail Noica este tuns in monahism, la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Essex, de catre Parintele Sofronie Saharov. 
Parintele Rafail marturiseste: "daca n-as fi trait Ortodoxia ca un convertit, poate ca n-as fi putut niciodata sa o vad in frumusetea ei stralucitoare, drept singurul adevar al istoriei".
Parintele Rafail Noica se va intoarce in Romania in anul 1993, vietuind intr-o sihastrie din Muntii Apuseni.
Parintele Rafail Noica - scrieri duhovnicesti
,,Am scris o singura carte, care se numeste Ganduri. Am scris-o, mai ales, din indemnul cuiva, care se astepta ca fiul lui Noica sa scrie o carte. Si cand a deschis aceasta carte, prima pagina era alba, a doua era alba si toate celelalte la fel. Acum, la sfarsitul vietii mele, ma gandesc sa scriu alta carte care s-ar numi Memorii, fiindca asa scriu toti oamenii mari. Or, cum eu mi-am pierdut memoria, aceasta carte va fi asemenea celei dintai!"
Cuvintele Parintelui Rafail Noica se gasesc in doua carti: ,,Celalalt Noica" si ,,Cultura Duhului", cateva articole si o serie insemnata de conferinte. 
Despre cuvantul lui Dumnezeu
Cuvantul este unul din numele lui Dumnezeu. Se numeste Fiu, dar este si Cuvant al lui Dumnezeu si de aceea Cuvantul, cum spunea de multe ori Parintele Sofronie, are radacini metafizice, adica nu-i asa doar o ,,galagie arbitrara" prin care eu pot sa spun ceva si voi puteti intelege gindirea mea. Cuvantul provine din niste energii dumnezeiesti... Cuvantul este o energie creatoare, o energie de comuniune, de impartasire. Omul gaseste puterea cuvantului tocmai in rugaciune, impartasindu-se din gandurile lui Dumnezeu sau ganduri dumnezeiesti, experiente traite de altii inaintea noastra. In rugaciune, deci, cuvantul incepe sa-si regaseasca puterea sa adevarata, fiindca in rugaciune cuvantul este comuniune reciproca intre Dumnezeu si om.
Asadar trebuie sa luam in serios cuvantul, adica trebuie sa trecem de la nivelul de informatie al acestuia la cel de comuniune, de traire.
Oamenii simpli ajung mai usor la aceasta traire, fiindca simplitatea le usureaza lucrarea, in sensul ca, neavand prea multe complicatii intelectuale si culturale, traiesc mai direct si gandesc mai putin analitic, au o viziune de sinteza, dar fara sa-si poata da seama de aceasta.
Cuvantul este energie care curata, care sfinteste, care odihneste si, prin aceste energii, intram in energia creatoare a lui Dumnezeu. 
In momentul in care vom ajunge sa pricepem intelesul cuvintelor dumnezeiesti, ,,vom trai Cuvantul lui Dumnezeu ca Lumina", spunea Parintele Sofronie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Duhovnic si Ucenic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!