Recenzie - arta comunicării adevărului biblic

Extras din referat Cum descarc?

Aceasta carte vorbeste despre predicarea expozitiva. Nu toti oamenii, sau predicatorii sunt de acord ca predicarea expozitiva este cea mai important gen de predicare. Daca un predicator nu reuseste sa predice Scriptura, atunci el isi va pierde autoritatea si nu-i mai confrunta pe oameni cu un Cuvant din partea lui Dumnezeu, ci doar cu un simplu cuvant de la oameni.
Dumnezeu vorbeste prin Biblie. Ea este principalul mijloc de comunicare prin care El se adreseaza astazi individului. Predicarea biblica nu trebuie considerata o istorisire despre vremuri mai bune , cand Dumnezeu era viu si sanatos. Predicarea nu este nici o simpla transpunere intr-o forma noua a ideilor despre Dumnezeu corecte dar rupte de viata. Prin predicarea Scripturii, Dumnezeu merge in intampinarea oamenilor pentru a-i aduce la mantuire si la bogatia si implinirea caracterului crestin. Cand Dumnezeu Se confrunta cu un om prin predicare si cand Ii prinde sufletul se petrece un lucru uimitor.
Predicarea este un proces viu , care Il include pe Dumnezeu, pe predicator si adunarea, si nici o definitie nu poate pretinde ca prinde aceasta dinamica. O definitie data de Robinson este urmatoarea: Predicarea expozitiva este comunicarea unui concept biblic, derivat si transmis printr-un studiu istoric, gramatical si literar al pasajului in contextul sau, concept pe care Duhul Sfant Il aplica mai intai la personalitatea si experienta predicatorului iar apoi prin el ascultatorilor sai.
Predicarea biblica eficienta necesita perspicacitate, imaginatie si sensibilitate spirituala. Pe langa acest sfat, fiecare persoana trebuie sa contribuie cu gandirea, spiritul si experienta sa, si apoi prin practicarea repetata a gandirii, sa isi poata dezvolta un mod propriu de lucru. 
Predicarea expozitiva se fundamenteaza pe o teologie solida potrivit careia Dumnezeu a vorbit si continua sa vorbeasca prin Cuvantul Sau, Biblia, plina de autoritate si suficienta pentru nevoile omului. Tot astfel, mesagerul este un om transformat de Dumnezeu din punct de vedere spiritual. El insusi este martor al lui Hristos. Duhul Sfant are rolul hotarator inainte, in timpul si dupa sustinerea predicii, iar dragostea autentica fata de ascultatori este mereu prezenta.
Pentru a putea descoperi scopul teologic al autorului este necesar sa ne intrebam daca exista in acel text, indicatii cu privire la scop, comentarii editoriale sau afirmatii interpretative cu privire la evenimente; in al doilea rand, daca sunt facute in acel text judecati teologice; in al treilea rand, daca este intamplarea data ca un exemplu sau ca un avertisment si ce limite i-ar trebui impuse; in al patrulea rand, ce mesaj a intentionat pentru cei carora le-a fost destinata initial revelatia si apoi pentru cei din generatiile urmatoare despre care scriitorul stia ca o vor citi.
De asemenea, trebuie puse si alte intrebari pentru a putea aplica Cuvantul lui Dumnezeu la ascultatorii de astazi care se afla intr-o situatie mult diferita fata de cei carora le-a fost data initial revelatia. Aceste intrebari trebuie sa se refere in primul rand la care a fost cadrul de comunicare in care a fost data prima data Cuvantul lui Dumnezeu si ce trasaturi comune au oamenii de astazi si ascultatorii originali, iar in al doilea rand cum ne putem identifica cu ei, apoi ce alte lucruri am inteles noi prin revelatii suplimentare iar in ultimul rand, ce aplicatii practice specifice are textul pentru predicator si pentru biserica sa.
In ordinea importantei lor, ingredientele care alcatuiesc predica sunt: ideea, modul de organizare a predicii, limbajul, vocea si gesturile. Dar ii producerea de impresii, ordinea se inverseaza. Gesturile si vocea se profileaza ca fiind cele mai evidente si mai determinante. Orice studiu empiric al expunerii si al efectului ei asupra rezultatelor unei cuvantari sau predici ajunge la aceeasi concluzie: felul cum este expusa predica are foarte mare importanta.
Introducerea si incheierile au o semnificatie foarte mare pentru o predica, pentru ca in acest timp, ascultatorii isi formeaza impresii despre viitor in care se determina daca vor accepta sau nu ceea ce va spune el. Chiar si atitudinea este cea care conteaza foarte mult. De exemplu daca va fi vioi, prietenos si interesant, ascultatorii vor considera ca este un om competent si cu o atitudine pozitiva fata de ei. Nu acelasi lucru se intampla daca el este nervos, ostil sau nepregatit, pentru ca ascultatorii il vor respinge imediat.
Un predicator care afirma ca are o parere inalta despre inspiratie ar trebui sa acorde atentie limbajului. Pentru a afirma ca fiecare Cuvant al Scripturii trebuie sa fie insuflat de Dumnezeu si apoi a ignora propria alegere a limbajului este ceva de nedorit. Cateva tehnici sunt foarte importante pentru ca il ajuta pe predicator sa gandeasca cu indrazneala si sa vorbeasca cu claritate. Apoi, pentru el claritatea este o chestiune morala. Daca ceea ce predica el are putere de a-i atrage la Dumnezeu pe oameni, sau de a-i tine la distanta de El, atunci de dragul oamenilor dar si a lui Dumnezeu, trebuie sa fie clar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Arta Comunicarii Adevarului Biblic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!