Predică la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos

Extras din referat Cum descarc?

Dreptslavitori crestini!
Biserica lui Hristos cea dreptmaritoare are un brau, cu care este incinsa de-a lungul anului. Pe acest brau se gasesc douasprezece margaritare preascumpe si preasfinte, adica cele douasprezece praznice imparatesti.
De aceea, la aceste dumnezeiesti praznice, predicile sunt mai grele si mai dogmatice, pentru ca in aceste praznice este aratata toata taina iconomiei in trup a lui Iisus Hristos si toata mantuirea neamului omenesc.
Praznuim dumnezeiasca Schimbare la Fata a Domnului, Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos! In minutele ce urmeaza, va invit sa ne aplecam asupra aceste tematici deosebite ce ne este prilejuita astazi, dar mai intai, voi recurge la o scurta paranteza cu gandul ca aceasta va putea facilita patrunderea mai adanca in intelegerea sensului acestui mare eveniment. La Facerea Lumii, Dumnezeu a zis: ,,Sa facem om dupa chipul si asemanarea noastra". Chipul lui Dumnezeu se arata in capacitatile mintii omului, in stapanirea lui asupra naturii, in puterea si capacitatea lui creatoare. Asemanarea cu Dumnezeu consta in calitatile morale ale omului, in nazuintele lui duhovnicesti, in putinta de a ajunge la sfintenie. Chipul si asemanarea lui Dumnezeu dupa care au fost creati stramosii nostri se rasfrangeau in intregime in acestia pana la cadere. Pacatul insa le-a tulburat pe amandoua, cu toate ca nu l-a lipsit pe om de ele cu desavarsire, in om au ramas gandirea si toate celelalte, care erau chipul lui Dumnezeu, dar pentru dezvoltarea lor era nevoie, de acum inainte, de mai multa stradanie si abia intr-o mica masura se putea ajunge la starea pe care stramosii nostri au primit-o deplina la inceput. In om a ramas intr-o oarecare masura si nazuinta de a fi asemenea lui Dumnezeu, chiar daca uneori cade atat de jos, incat ajunge de nerecunoscut. Asadar, pentru a-i da omului asemanarea cea dintru inceput cu Dumnezeu, S-a coborat pe pamant si S-a intrupat Fiul lui Dumnezeu. El a luat asupra Sa toata firea omeneasca, S-a facut
intru toate asemeni omului, in afara de pacat. El a venit sa refaca dupa chipul lui Dumnezeu frumusetea noastra cea zidita dintru inceput. Pe Tabor, Hristos a aratat frumusetea si slava dumnezeirii Sale. Hristos este frumos, este frumusetea desavarsita izvorata din lumina si mai mult decat atat, toti cei care se impartasesc de El prin Sfintele Taine, se imbraca in lumina. Hristos este frumos!
Iata ca si privirile ochilor nostri sufletesti, mai ales, sunt indreptate spre aceasta lumina a Dumnezeirii. Si acum, parca si pentru noi, rugaciunea cea mai fireasca este acea a psalmistului ,,Doamne, revarsa peste noi lumina fetei Tale".
In lumina aceasta suntem si noi scaldati in baia Sfantului Botez. In vechime, celor care primeau aceasta sfanta taina, li se spunea fotizomeni, care tradus in limba romana, inseamna ,,luminati".Cei ce se boteaza sunt afundati in apa curatiei celei duhovnicesti, care spala toata intinarea pacatului. Si de aceea, ca o infatisare simbolica, cei scosi din aceasta apa a botezului erau imbracati intr-o panza alba. Prin harul Sfantului Duh, cel botezat se naste din nou, ca fiu al luminii lui Hristos. Revenind la istorisirea slavei Taborice. Domnul intelege greutatea unui astfel de moment si isi ia martori. Trei pamanteni: Petru, Ioan si Iacov. Evangheliile sunt limpezi: Luca 9.28-36; Matei 17.1-9; Marcu 9.2-9. Trei texte, trei priviri urcate in varful Taborului. Hristos Domnul care se roaga si pe cand se ruga ,,chipul fetei Sale s-a facut altul si imbracamintea Lui alba stralucind" ori ,,s-a schimbat la fata (...) si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina". Cel mai poetic imi pare insa Marcu- cel care scrie in limba aramaica, pe intelesul lumii in care Domnul Hristos a trait- ,,S-a schimbat la fata inaintea lor (...) si vesmintele Lui s-au facut stralucitoare, foarte albe, ca zapada, cum nu poate inalbi asa pe pamant inalbitorul".


Fisiere in arhiva (1):

  • Predica la Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Pr. Necula Constantin -  predica la Schimbarea la Fata
Ierom. Vasilache Vasile -  predica la Schimbarea la Fata
Pr. Ilie Cleopa - Predica la Schimbarea la Fata a Domnului, Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos
IPS Bartolomeu Anania -  Schimbarea la Fata


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!