Porunca Iubirii in Opera Sfantului Evanghelist Ioan

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Inca dupa multa vreme Evanghelia dupa Ioan este apreciata de crestini pentru felul deosebit in care Il descrie pe Iisus. Ioan Il descrie pe Iisus ca fiind Lumina Lumii, Calea, Adevarul si Viata; Invierea; Vita; Pastorul cel bun si painea Vietii. Ioan prezinta un material amplu continand naratiuni si afirmatii ale Mantuitorului, care nu se gasesc in celelalte evanghelii, si care cuprinde cateva dintre cele mai indragite relatari din evanghelii, cum ar fi intalnirea cu femeia la fantana si invierea lui Lazar, precum si unele dintre cele mai familiare cuvinte din Noul Testament, printre care si impunatoarele afirmatii: ,,Eu sunt". Cu toate acestea, problema privind originea, istoricitatea si teologia Evangheliei dupa Ioan a fost multa vreme controversata. 
Asemenea celorlalte evanghelii, Evanghelia dupa Ioan isi propune sa relateze istoria originilor, lucrarii, mortii si Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Cu multe aspecte ale Evangheliei dupa Ioan, structura ei de baza ramane destul de simpla pana in momentul cand o supunem unei analize mai profunde. Fara doar si poate ca aceasta complexitate imbracata in simplitate este motivul pentru care in ultimele decenii s-au publicat zeci de studii despre structura Evangheliei dupa Ioan. 
Iubirea in Vechiul Testament
In Vechiul Testament termenul de iubire acopera realitati foarte diferite. Notiunea aceasta poate fi exprimata prin mai multe verbe: ?aheb, hapes, hasaq, raham si rasah. Porunca iubirii fata de aproape (Lev 19,18) ii privea la inceput doar pe cei din acelasi neam, dar a fost inteleasa mai tarziu in chip mult mai larg, ajungand sa fie extinsa si asupra tuturor refugiatilor care salasluiau in Israel (Lev 19,34). In mod concret ea nu numai ca interzicea sa-I faci altcuiva ceea ce nu ti-ar placea sa ti se faca tie, ci arata datoria de a-I da aproapelui ajutor la nevoie. Iubirea fata de Dumnezeu este desemnata prin aceleasi cuvinte ca si iubirea fata de oameni. Ea raspunde iubirii lui Dumnezeu fata de poporul Sau. De aceea, iubirea fata de Dumnezeu implica in mod obligatoriu slujirea lui Dumnezeu (Dt. 10,12), ca si datoria de a respecta legamantul (Dt.11,13). Intrebuintarea metaforelor iubirii parintesti, materne (Is 49,15) si dintre soti (Os. 20) ii confera o nuanta de gingasie care merge totusi impreuna cu idea ca Dumnezeu il poate pedepsi pe Israel, asa cum un tata l-ar pedepsi pe fiul sau cel nevrednic (Dt 8,5) sau sotul inselat ar pedepsi-o pe sotia sa adultera (Os 2,4).
Despre iubirea lui Dumnezeu fata de straini (Dt 10,18), ea tine de imaginea ASUPRA LUI Dumnezeu, ocrotitor al celor slabi, la fel ca blandetea lui Yahve fata de popoarele alungate din tara lor de bastina. Chiar daca Dumnezeu isi iubeste toate fapturile, Israel este iubit in mod aparte. Iubirea fata de Dumnezeu este socotita ca fiind mult mai presus decat teama de Dumnezeu.
Iubirea in Noul Testament
Pentru sinoptici iubirea fata de Dumnezeu si fata de aproape, pe care o propovaduieste Iisus, rezuma in intregime Lega si Proorocii. Iubirea fata de Dumnezeu este absoluta (Mt 6,24), iar iubirea fata de aproape trebuie sa mearga pana la iubirea fata de dusmani (Mt 5,44). Mai insemnata este este impacarea decat aducerea unei jertfe (Mt 5,23).
Dumnezeu ne-a iubit atat de mult (II Tes 2,16), incat a facut ca pentru noi sa moara Insusi Fiul Sau, Mantuitorul Iisus Hristos. Iubirea este esenta legii (Iac 2,8) si trebuie sa se intinda asupra tuturor sis a se vadeasca prin lucrari de milostenie (Iac 2, 1-16).
Atat in Legea Vechiului Testament cat si in Legea Noului Testament iubirea ramane porunca de capetenie dar masura ei va fi cu totul alta in Legea cea Noua: ,,Porunca noua dau voua: Sa va Iubiti unul pe altul. Precum eu v-am iubit pe voi, asa sa va iubiti unul pe altul" (Ioan 13,34). Astfel masura Iubirii in crestinism este insasi iubirea lui Dumnezeu fata de oameni, Hristos inlocuind o masura omeneasca a iubirii cu una dumnezeiasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Porunca Iubirii in Opera Sfantului Evanghelist Ioan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!