Perspective teologice ale suferintei

Extras din referat Cum descarc?

''... atunci cand durerea sta sa se iveasca, un dram de curaj ajuta mai mult decat o gramada de stiinta, un pic de compasiune omeneasca mai mult decat o multime de curaj si un strop din balsamul iubirii lui Dumnezeu mai mult decat toate la un loc "
C.S Lewis
Ca si crestini ne este greu sa intelegem de multe ori de ce Dumnezeu bun, milos, atotputernic lasa sa vina peste noi suferinte ce uneori ni se pare de neindurat. Cum se impaca atributele mai sus aminte ale lui Dumnezeu cu problema raului si a suferintei?
Poate teologia sa dea un raspuns satisfacator in problema suferintei? Care sunt perspectivele teologice ale raului in lume? Ce face Dumnezeu cand cineva sufera? Ce este de fapt raul si ce este suferinta ?
Raul, cu suferinta pe care o provoaca, este o dilema existentiala care ne indeamna sa ne intrebam :" de ce a trebuit sa mi se intample tocmai mie ?"
Este foarte interesant de observat in ce masura teologia poate raspunde la problema suferintei. Ce ne invata teologia despre rau si suferinta ? 
Exista o relatie de linearitate intre rau- pacat -suferinta . Acolo unde apare raul , apare si suferinta si practic originea lor este in pacat.
Definitie termeni
Ce este raul ? Cum il putem defini ?
Conform dex 2009 una dintre definitiile raului este " contrar binelui " sau "insusiri negative,; lipsit de calitati pozitive " sau " care face neplaceri altora"
Cum am putea defini raul din p.d v biblic? Privind la versul din 10:18 in care Domnul Isus spune : Pentru ce ma numesti pe Mine bun?, I-a zis Isus? Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu!"
Privind acum la definitia din Dex in care raul definit ca " contrar binelui " putem afirma ca raul este tot ce este in afara Lui Dumnezeu.
Cum putem defini pacatul ?
Conform cu dex 2009 pacatul apare definit ca : 1.calcarea a unei legi sau a unei porunci bisericesti, abatere de la o norma (religioasa); faradelege; fapta vinovata , greseala , vina.
Din perspectiva biblica apare de fiecare data cand omul incalca orice porunca a lui Dumnezeu, incepand cu pacatul "originar" cand Adam si Eva au mancat din pomul cunostintei binelui si raului.
In Romani 3:23 ni se spune :' fiindca toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu"
Suferinta este definita in dex ca durere fizica sau morala si este sinonima cu : chin, tortura , grutate , necaz, nevoie, vicisitudine.
In Biblie vom gasi suferinta sub forma de pedeaspa (pt neascultare ), incercarea credintei ( IOV), suferintele Domnului Isus ( in vederea realizarii lucrarii de mantuire), etc
Privind acum la definitiile de mai sus am putea spune ca toti oamenii sunt rai deoarece au pacatuit si este normal ca suferinta sa intre in viata lor . Dar cum se arata dragostea si bunatatea lui? Dummnezeu in acest tablou ? Dar cu omnipotenta Lui?
Unii inteleg raul ca pe ceva irational sau un impedimet inerent chiar si in natura lui Dumnezeu iar altii il vad ca pe o modalitate finita de a vedea ceea ce in realitae este bun
Crestinismul bibilic sustine ca raul este foarte real spre deosebire de alte sisteme de gandire teiste , dar " nu considera prezenta lui in univers ca fiind inconsecventa cu omnipotenta si bunavointa lui Dumnezeu "
Carl F.H Henry , in "Dumnnezeu, revelatie si autoritate" sustine ca raul este o realitate care nu poate fi transformat, metamorfozat in bine. El este ferm intrat in "viata si istoria umana si, dincolo de acestea este durabil fixat si in lumea demonica"El afirma ca Dumnezeu ar putea eradica raul dar nu este obligaat s-o faca in timpt ce Feinberg sustine ca nu poate sa o faca fara sa : " contrazica alte lucruri pe care a decis sa le faca" si sa " puna sub semnul indoielii sau sa contrazica direct enunturile potrivit carora El are toate atributele afirmate depre EL in Scriptura' si nu in ultimul rand " sa infapuiasca un act pe care noi nu am dori si nu I-am cere sa il faca , intrucat ar produce un rau mai mare.
In tratatul de "Teologie crestina", Millard Erickson clasifica raul in doua tipuri generale : raul natural si raul moral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective teologice ale suferintei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carl Henry, F.H, Dumnezeu, revelatie si autoritate, editura cartea Crestina,Oradea, 2000,
Millard Erickson, , Teologie crestina , vol 1 , editura Cartea Crestina , 1995, Oradea
M. Scott Peck  "Psihologia minciunii", editura Curtea veche, Bucuresti 2004
C.S Lewis " Desprre minuni* Cele 4 Iubiri* Problema durerii", editura Humanitas, 2012
Allender Dan B., Longman Tremper III, Strigatul Sufeltului, editura Logos, 2011, cluj -napoca,
Dumitru Cornilescu, Biblia, Societatea Bibilica Romana , 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!