Perspective teologice ale suferinței

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1865
Mărime: 18.77KB (arhivat)
Publicat de: Milena Botezatu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

''... atunci cand durerea sta sa se iveasca, un dram de curaj ajuta mai mult decat o gramada de stiinta, un pic de compasiune omeneasca mai mult decat o multime de curaj si un strop din balsamul iubirii lui Dumnezeu mai mult decat toate la un loc "

C.S Lewis

Ca si crestini ne este greu sa intelegem de multe ori de ce Dumnezeu bun, milos, atotputernic lasa sa vina peste noi suferinte ce uneori ni se pare de neindurat. Cum se impaca atributele mai sus aminte ale lui Dumnezeu cu problema raului si a suferintei?

Poate teologia sa dea un raspuns satisfacator in problema suferintei? Care sunt perspectivele teologice ale raului in lume? Ce face Dumnezeu cand cineva sufera? Ce este de fapt raul si ce este suferinta ?

Raul, cu suferinta pe care o provoaca, este o dilema existentiala care ne indeamna sa ne intrebam :" de ce a trebuit sa mi se intample tocmai mie ?"

Este foarte interesant de observat in ce masura teologia poate raspunde la problema suferintei. Ce ne invata teologia despre rau si suferinta ?

Exista o relatie de linearitate intre rau- pacat -suferinta . Acolo unde apare raul , apare si suferinta si practic originea lor este in pacat.

Definitie termeni

Ce este raul ? Cum il putem defini ?

Conform dex 2009 una dintre definitiile raului este " contrar binelui " sau "insusiri negative,; lipsit de calitati pozitive " sau " care face neplaceri altora"

Cum am putea defini raul din p.d v biblic? Privind la versul din 10:18 in care Domnul Isus spune : Pentru ce ma numesti pe Mine bun?, I-a zis Isus? Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu!"

Privind acum la definitia din Dex in care raul definit ca " contrar binelui " putem afirma ca raul este tot ce este in afara Lui Dumnezeu.

Cum putem defini pacatul ?

Conform cu dex 2009 pacatul apare definit ca : 1.calcarea a unei legi sau a unei porunci bisericesti, abatere de la o norma (religioasa); faradelege; fapta vinovata , greseala , vina.

Din perspectiva biblica apare de fiecare data cand omul incalca orice porunca a lui Dumnezeu, incepand cu pacatul "originar" cand Adam si Eva au mancat din pomul cunostintei binelui si raului.

In Romani 3:23 ni se spune :' fiindca toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu"

Suferinta este definita in dex ca durere fizica sau morala si este sinonima cu : chin, tortura , grutate , necaz, nevoie, vicisitudine.

In Biblie vom gasi suferinta sub forma de pedeaspa (pt neascultare ), incercarea credintei ( IOV), suferintele Domnului Isus ( in vederea realizarii lucrarii de mantuire), etc

Privind acum la definitiile de mai sus am putea spune ca toti oamenii sunt rai deoarece au pacatuit si este normal ca suferinta sa intre in viata lor . Dar cum se arata dragostea si bunatatea lui? Dummnezeu in acest tablou ? Dar cu omnipotenta Lui?

Unii inteleg raul ca pe ceva irational sau un impedimet inerent chiar si in natura lui Dumnezeu iar altii il vad ca pe o modalitate finita de a vedea ceea ce in realitae este bun

Crestinismul bibilic sustine ca raul este foarte real spre deosebire de alte sisteme de gandire teiste , dar " nu considera prezenta lui in univers ca fiind inconsecventa cu omnipotenta si bunavointa lui Dumnezeu "

Carl F.H Henry , in "Dumnnezeu, revelatie si autoritate" sustine ca raul este o realitate care nu poate fi transformat, metamorfozat in bine. El este ferm intrat in "viata si istoria umana si, dincolo de acestea este durabil fixat si in lumea demonica"El afirma ca Dumnezeu ar putea eradica raul dar nu este obligaat s-o faca in timpt ce Feinberg sustine ca nu poate sa o faca fara sa : " contrazica alte lucruri pe care a decis sa le faca" si sa " puna sub semnul indoielii sau sa contrazica direct enunturile potrivit carora El are toate atributele afirmate depre EL in Scriptura' si nu in ultimul rand " sa infapuiasca un act pe care noi nu am dori si nu I-am cere sa il faca , intrucat ar produce un rau mai mare.

In tratatul de "Teologie crestina", Millard Erickson clasifica raul in doua tipuri generale : raul natural si raul moral.

Bibliografie

Carl Henry, F.H, Dumnezeu, revelatie si autoritate, editura cartea Crestina,Oradea, 2000,

Millard Erickson, , Teologie crestina , vol 1 , editura Cartea Crestina , 1995, Oradea

M. Scott Peck "Psihologia minciunii", editura Curtea veche, Bucuresti 2004

C.S Lewis " Desprre minuni* Cele 4 Iubiri* Problema durerii", editura Humanitas, 2012

Allender Dan B., Longman Tremper III, Strigatul Sufeltului, editura Logos, 2011, cluj -napoca,

Dumitru Cornilescu, Biblia, Societatea Bibilica Romana , 2009

Preview document

Perspective teologice ale suferinței - Pagina 1
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 2
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 3
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 4
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 5
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 6
Perspective teologice ale suferinței - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Perspective teologice ale suferintei.docx

Alții au mai descărcat și

Virtute și păcat la Sfântul Apostol Pavel

INTRODUCERE Personalitatea Sf. Apostol Pavel domină întreaga dezvoltare a istoriei creştinismului primar, întrucât activitatea sa misionară a...

Postul în lumina predicii de pe munte

INTRODUCERE Asupra originii postului părerile sunt împărțite. Cei mai mulți îl leagă de cultul morților din vechime. Astfel, după unii, postul își...

Demonologia

Introducere Hristos este Lumina lumii, iar cel care iubeşte pe Dumnezeu trebuie să trăiască în Lumina Adevărului. Fără Adevăr, nu îl avem pe...

Predica de pe munte - fericirile

Introducere Prima scriere a Noului Testament este Evanghelia după Matei. Este cea dintâi Evanghelie în ordine cronologică, după cum arată şi...

Doctrina Biblică a Raiului

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Aspecte metodice 1.1. Definirea, delimitarea și încadrarea subiectului. Lucrarea de față tratează doctrina despre Rai...

Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel

Introducere: Personalitatea Sfântului Apostol Pavel, întemeietorul creştinismului misionar Învăţătura şi faptele Mântuitorului Hristos au fost...

Sfântul Apostol Pavel și Puterea Seculară

Scurt istoric Dintre cei doisprezece Apostoli, persoana Sfantului Apostol Pavel este cea mai cunoscuta. Informatii importante despre viata si...

Postul - timp al pocăinței

Postul, ca mijloc de despătimire, merge mână în mână cu rugăciunea. Cele două mijloace se sprijină unul pe altul şi se intercondiţionează. De aceea...

Ai nevoie de altceva?