Persoana lui Hristos și Lucrarea Sa Mantuitoare

Cuprins referat

1. Intreita slujire a Mantuitorului
a.) Chemarea profetica
b.) Slujirea arhiereasca 
c.) Demnitatea imparateasca
2. Cele trei directii ale mantuirii obiective
Aspectul ontologic al Rascumpararii
Aspectul de jertfa al Rascumpararii
Aspectul recapitulativ al rascumpararii
3. Relatia dintre mantuirea subiectiva si obiectiva


Extras din referat

1. Intreita slujire a Mantuitorului.
Simbolul de credinta in articolul al doilea ne spune ca Fiul lui Dumnezeu este ,,Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat", nascut din Dumnezeu Tatal din vesnicie, deofiinta cu Tatal prin care toate s-au facut. Iar de la articolul al treilea pana la articolul al saptelea inclusiv, Simbolul de credinta ne arata ca Dumnezeu Fiul ne-a mantuit prin intruparea, moartea, invierea si inaltarea Sa la cer, precum si faptul ca El va fi la sfarsitul veacurilor judecatorul celor vii si al celor morti, intemeind o imparatie duhovniceasca vesnica.
Mantuitorul Iisus Hristos prin opera Sa a realizat mantuirea lumii si a omului, acesta fiind manifestarea iubirii Sale. Dumnezeu fiind iubire ( I In. 4,8), Cel care numai pentru bunatate a adus toata zidirea cea mai presus de lume si cea din lume din nefiinta in fiinta, Cel ce pe toate le-a impodobit si le-a stralucit cu lumina soarelui si poarta grija de ele, Cel ce ne-a zidit pe noi, oamenii, dupa chipul si spre asemanarea Sa, Cel care a izbavit lumea de inselaciune cu bunavointa Tatalui, cu lucrarea Cuvantului si cu venirea Sfantului Duh se descopera ,,ca Cel ce ,,vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului" ( I Tim. 2,4)
Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau in lume, vrand ca pe ,,toate sa le reuneasca in Hristos, cele din ceruri si cele de pe pamant"(Efes. 1, 10; cf. Col. 2, 10).
Astfel, Hristos este Alfa si Omega intregii creatii. El este izvorul si varful operei lui Dumnezeu. Din El purcede totul, prin El este creat totul, spre el se orienteaza totul, in El totul se desavarseste si-si gaseste plenitudinea. Venirea lui Hristos a avut drept scop restabilirea armoniei primordiale in univers, prin punerea tuturor sub ascultarea Sa si prin reluarea legaturii intre cer si pamant, intre lumea spirituala si om, legatura ce fusese rupta prin pacat. In felul acesta, Mantuitorul Hristos devine, varful si piramida intregii existente, Capul care domina si da plenitudine la toate cele din ceruri si cele de pe pamant. 
Calea catre indumnezeire, propusa primului om, se cadea a fi urmata potrivit planului dumnezeiesc. Vointa primului om, a lui Adam, a trasat o cale inversa, ce duce in nefiinta, o cale potrivnica firii, ajungand astfel la moarte. Iata de ce, de acum inainte pentru a ajunge la unirea cu Dumnezeu, unire la care e chemata toata faptura, omului ii va trebui acum sa treaca o intreita stavila : 1. a mortii, 2. a pacatului, 3. a firii. Toate aceste piedici au fost inlaturate prin Hristos, prin opera Sa rascumparatoare.
Rascumpararea e actul culminant al intregii lucrari mantuitoare a lui Hristos in lume si, de aceea Sfintii Parinti s-au straduit sa o prezinte in toata bogatia ei, iar unii teologi au formulat mai multe teorii in privinta sensurilor ei ( teoria penala, teoria pretului Rascumpararii, teoria Rascumpararii prin jertfa, teoria ontologica, teoria morala etc. ) 
Toata lucrarea de mantuire o face Tatal, dar in Fiul si in Sfantul Duh. Dar nu pentru ca Tatal n-are suficiente puteri si Fiul la fel, asa ar fi cand Tatal ar inceta sa mai fie activ in lucrarea ce se continua in Fiul si Fiul in lucrarea ce se implineste (se finalizeaza) in Duhul. Dar, de fapt, Cele trei Persoane sunt active de la inceput pana la sfarsit in fiecare lucrare. Nu insuficienta unei Persoane, ci comunitatea de fiinta este motivul pentru care Cele trei Persoane lucreaza in comun. In acest sens, Sfantul Grigorie de Nyssa precizeaza ,,Nici Dumnezeul cel peste toate nu a facut toate prin Fiul, pentru ca nu are nevoie de ajutor, nici Fiul Cel Unul-nascut nu lucreaza toate in Duhul Sfant pentru ca are o putere mai mica decat intentia. Ci pentru ca Tatal este Izvorul puterii, Fiul este puterea si Duhul Sfant est Duhul puterii. Iar zidirea toata, cea sensibila si cea netrupeasca este rezultatul puterii dumnezeiesti. Tot ce este, incep de la Tatal, inainteaza prin Fiul si se desavarseste in Duhul Sfant" . 
In raport cu starea de decadenta in care se afla firea umana, cazuta, activitatea Mantuitorului se prezinta sub intreit aspect: ca profet, arhiereu si imparat.
Lucrarea mantuitoare a lui Iisus Hristos s-a savarsit prin : chemarea, Sa profetica, prin slujirea Sa arhiereasca si prin demnitatea Sa imparateasca. Prin prima, Mantuitorul pregateste imparatia lui Dumnezeu, prin a doua, o intemeiaza, iar prin a treia, o conduce. 
a.) Chemarea profetica, vizeaza luminarea mintii, sau metanoia, schimbarea mintii in Hristos, Hristos fiind ,,Calea adevarul si viata ...lumina lumii"(Ioan 14,6;8,12 ) care lumineaza pe tot omul prin invatatura Sa, El fiind profetul profetilor, invatator ( rabi ), si profet mare, puternic in fapta si cuvant ( Evrei 1, 2; Luca 2, 19 ); chemare realizata in Biserica prin sfintenia data de Duhul Sfant ( Matei 28, 20 ), apostolilor si urmasilor acestora.
Prin chemarea profetica intelegem proorocirea si descoperirea ade-varului religios absolut si intarirea ei prin propovaduire, viata si minuni (Matei XIII, 57 ; Luca XIII, 33 ; etc). 
Despre nici un alt invatator nu s-a spus vreodata ca ,,a vorbit om ca Omul Acesta" ca Mantuitorul Iisus Hristos (IoanVII, 46). Aceasta exprimare lapidara, surprinsa de evanghelistul Ioan pe buzele unor slujbasi simpli, trimisi de farisei sa-L prinda pe Iisus si sa-L aduca legat, reprezinta punctul de plecare al demersului pe cat de placut pe atat de dificil de a patrunde in tainele invitatirii divino-umane a Mantuitorului. Slujbasii s-au intors cu mainile goale tocmai pentru faptul ca au ramas fascinati de frumusetea cuvantului unui invatator, pe care-L catalogasera initial un ,,agitator oarecare". El este Invatatorul unic, dupa propriile-i cuvinte: Unul este Invatatorul vostru (Matei XXIII, 8), Unul nu in sens de singular si exclusiv, ci de revelator suprem al adevarului, cu putere dumnezeiasca de a trezi spiritele, pentru a le purifica si face partase adevarului si in chipul cel mai profund.
Mantuitorul in Evanghelia Sfantului Ioan ne indeamna, zicand: ,,Cercetati Scripturile, ca voua vi se pare a avea intru dansele viata vesnica; si acestea sunt cele ce marturisesc despre Mine" (Ioan V, 39). Pana la intruparea Sa poporul ales de a fost invatat si calauzit de Dumnezeu prin patriarhi, le-a dat fagaduinta, a scos din Egipt poporul care se tragea din acei patriarhi, a rabdat indelung cand ei au pacatuit, i-a pedepsit ca un parinte, i-a dus in tara fagaduintei pe care le-a dat-o; din cand in cand le-a trimis prooroci, i-a pedepsit si i-a intors de la pacatele lor, i-a rabdat mereu indelung, trimitandu-le barbati care sa-i vindece, ,, pana sa vina Marele Doctor, Proorocul, care-i mai presus decat toti proorocii, Tamaduitorul, care intrece pe toti tamaduitorii. Cand a venit El, ei L-au tradat si L-au omorat zicand:ia-L,ia-L de pe pamant, rastigneste-L, rastigneste- pe El (In. XIX. 15)" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana lui Hristos si Lucrarea Sa Mantuitoare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!