Pământul - simbol arhietipal sacru și profan în literatură și religie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectivul general al proiectului este sa dezvolte capacitatea elevilor romani de a discuta cu curaj,onest si critic aspecte ale literaturii romane si universale(literatura sacra si laica), in ideea cunoasterii/descoperirii unor serii de credinte,convingeri, simboluri si mituri care au stat la baza culturii intregii lumi. Lectura si analiza unor astfel de texte este menita sa ajute la descoperirea si intelegerea unor principii de viata, a unor perceptii fata de realitatea primara, existentiala, lucru important pentru cultura materna si identitatea fiecarui individ.

O alta intentie a proiectului este de a corecta eventualele prejudecati sau clisee lgate de literatura sacra si cultura romaneasca veche, de traditiile si obiceiurile ancestrale si ritualul prin care se identifica fiecare popor in parte, despre care multi romani sau straini se intampla sa vorbeasca fara a le cunoaste adevaratele valente. In aceasta situatie, printr-un studiu serios al mitologiei, respectiv al literaturii de specialitate, fiecare elev poate sa aiba pareri personale, dar intemeiate pe o cercetare serioasa in domeniul propus analizei.

In aceasta situatie, toata atentia elevului converge spre descoperirea celor doua dimensiuni :sacra si profana, a Pamantului.

Pamantul - sursa vietii , materie creeata , capabila sa nasca viata, pagina de mit si simbol arhietipal, valoare spirituala si << obiect al posesiunii >>, istorie si vis plasmuit, mostenire si traditie, a reprezentat odata cu Septuaginta si Legendele Olimpului tema de referinta in cadrul literaturii si culturii universale.

In aceasta idee, proiectul doreste sa-i ajute pe elevi sa descopere frumusetea, dar si lucrurile speciale ale inceputurilor culturii universale, urmarind filiatia fiintelor umane cu Glia, intelegand conotatiile semantice ale mitolexemului Pamant- << Mater Tellus >>.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pamantul - Simbol ArhietipalSacru si Profan in Literatura si Religie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
652 cuvinte
Nr caractere:
3 966 caractere
Marime:
112.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
mostenire, traditie, legenda
Predat:
la liceu
Profesorului:
ioana frangulea
Sus!