Pământul - simbol arhietipal sacru și profan în literatură și religie

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivul general al proiectului este sa dezvolte capacitatea elevilor  romani de a discuta cu curaj,onest si critic aspecte ale literaturii romane si universale(literatura sacra si laica), in ideea cunoasterii/descoperirii unor serii de credinte,convingeri, simboluri si mituri care au stat la baza culturii intregii lumi. Lectura si analiza unor astfel de texte este menita sa ajute la descoperirea si intelegerea unor principii de viata, a unor perceptii fata de realitatea primara, existentiala, lucru important pentru cultura materna si identitatea fiecarui individ.
O alta intentie a proiectului este de a corecta eventualele prejudecati sau clisee lgate de literatura sacra si cultura romaneasca veche, de traditiile si obiceiurile ancestrale si ritualul prin care se identifica fiecare popor in parte, despre care multi romani sau straini se intampla sa vorbeasca fara a le cunoaste adevaratele valente. In aceasta situatie, printr-un studiu serios al mitologiei, respectiv al literaturii  de specialitate, fiecare elev poate sa aiba pareri personale, dar intemeiate pe o cercetare serioasa in domeniul propus analizei.
In aceasta situatie, toata atentia elevului converge spre descoperirea celor doua dimensiuni :sacra si profana, a  Pamantului. 
Pamantul - sursa vietii , materie creeata , capabila sa nasca viata, pagina de mit si simbol arhietipal, valoare spirituala si  << obiect al posesiunii >>, istorie si vis plasmuit, mostenire si traditie, a reprezentat odata cu Septuaginta si Legendele Olimpului tema de referinta in cadrul literaturii si culturii universale.
In aceasta idee, proiectul doreste sa-i ajute pe elevi sa descopere frumusetea, dar si lucrurile speciale ale inceputurilor culturii universale, urmarind filiatia fiintelor umane cu Glia, intelegand conotatiile semantice ale mitolexemului Pamant- << Mater Tellus >>.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pamantul - Simbol ArhietipalSacru si Profan in Literatura si Religie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!