Ouăle Roșii

Extras din referat

Astazi, pentru cei mai multi dintre noi, ouale rosii sunt simbolul jertfei supreme a Mantuitorului care marcheaza celebrarea celei mai mari sarbatori a lumii crestine: Pastele. Marturie a sangelui varsat de Iisus rastignit si batjocorit pe cruce, ouale rosii exprima insa, prin semantica cromaticii lor, bucuria Invierii Domnului, prefigurand astfele acest incredibil miracol.
Nenumarate legende romanesti consemneaza aceasta ultima minune infaptuita de Iisus, pe cand se mai afla inca printre oameni. In cateva dintre aceste creatii folclorice, inregistrate de Simion Florea Marian si Artur Gorovei, se povesteste ca, in sambata Pastelui, Maica Domnului s-a dus cu un cos de oua sa-l dea dea soldatilor care pazeau trupul Fiului sau, pentru a-i ingadui sa-l ia. Cand Maria a pus cosul jos, langa cruce, o picatura de sange a cazut din mainile Mantuitorului peste oua si, deodata, toate s-au inrosit. Surprinsi, soldatii au venit si fiecare a luat un ou rosu ca semn despre aceasta ultima minune a lui Hristos. De atunci se crede ca oamenii rosesc oua de Paste.
O alta legenda vorbeste despre o fata care tocmai in ziua Invierii plecase la targ cu niste oua. Pe drum ea afla ca Iisus a inviat si alearga inapoi spre casa sa duca vestea cea buna. Ea intalneste pe drum niste iudei, carora le spune: Hristos a inviat! . Acestia rad de fata si ii raspund batjocoritor. Hristos va invia atunci cand s-or rosi ouale din cosul tau! Fata a privit ouale din cos si a vazut ca sunt rosii. Tot din izvoarele folclorice aflam ca ouale rosii mai au si alte puteri: acelea de a proteja casele de spiritele malefice. Se spune ca Dracul intreba mereu daca pe Pamant se mai scriu oua si se mai canta colindele deoarece, cand acestea nu se vor mai tine, Pamantul se va scufunda si el va pune stapanire pe lume.
Din perspectiva acestor relatari constatam ca traditia bisericii crestine face din oule rosii simbolul definitoriu al miracolului Invierii Mantuitorului, ele avand capacitatea de a exprima prin cromatica triumful noii credinte, iar prin intermediul ei, renasterea spirituala a omenirii.
Pentru epocile de inceput ale civilizatiei, oul monocrom- colorat cel mai adesea in rosu - avea insa rosturi mai mult complexe, fiind considerat emblema a universului, care inchide in sine energii latente si neinvinsa forta a vietii. Simbol primordial al cosmosului la indieni si chinezi, oul era principiu al creatiei, iar persii credeau ca din haos a aparut mai intai oul, din el nascandu-se apoi Soarele si Luna; din galbenus Soarele si din albus Luna. In antichitatea graca si latina, aceste convingeri sunt inca viabile, oul indeplinind aceleasi functii cosmogonice; din el au aparut toate cele existente pe Pamant (la fel credeau si popoarele slave). Alaturi de aceptia cosmogonica, oul indeplinea in epocile precrestine si functia de simbol protector impotriva fortelor malefice. La capodocieni culoarea rosie a oualor exprima focul capabil sa indeparteze orice spirit ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ouale Rosii
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!